Platim taxe de roaming dupa Brexit? ANCOM vine cu precizari

Sambata, 01 Februarie 2020, ora 12:54
11992 citiri
Platim taxe de roaming dupa Brexit? ANCOM vine cu precizari

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) anunta ca reglementarile europene privind apelurile si SMS-urile vor continua sa se aplice in Marea Britanie pana la sfarsitul anului 2020, chiar si dupa iesirea din Uniunea Europeana.

"Cu toate ca Brexit-ul are loc, romanii vor continua sa beneficieze de roaming la tarife nationale in Marea Britanie, precum si de plafoanele tarifare aplicabile la nivel european pentru apelurile si SMS-urile transmise din Romania catre numerele de telefon din Marea Britanie, pana, cel putin, la 31 decembrie 2020.

Acordul privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeana (Acordul Brexit) prevede o perioada de tranzitie pana la finalul anului, in care cele mai multe dintre reglementarile europene continua sa se aplice in relatiile dintre cele doua parti. Negocierile ulterioare dintre Uniunea Europeana si Marea Britanie vor stabili ce se intampla dupa 31 decembrie 2020", a declarat Eduard Lovin, vicepresedintele ANCOM, citat intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

Aici intra si regulamentul european "Roam like at home" si cel referitor la plafoanele tarifare pentru apelurile si SMS-urile in interiorul Spatiului Economic European (SEE, din care fac parte statele membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, Islanda si Liechtenstein).

"In acest context, utilizatorii romani care calatoresc ocazional in Marea Britanie vor beneficia, cel putin pana la 31 decembrie 2020, de roaming la tarife nationale ('Roam like at home'), desi de la 1 februarie 2020 Marea Britanie nu mai este stat membru al Uniunii Europene.

Totodata, utilizatorii (persoane fizice) aflati pe teritoriul tarii noastre care transmit apeluri sau SMS-uri catre numere de telefon din Marea Britanie vor beneficia, cel putin pana la 31 decembrie 2020, de plafoanele tarifare aplicabile in interiorul SEE ( 0,19 euro/minut, fara TVA, si 0,06 euro/SMS, fara TVA)", mai arata sursa citata.

Plafoanele mentionate se aplica doar apelurilor si SMS-urilor care sunt tarifate in functie de consumul efectiv, nu si celor incluse in abonamente/(extra) optiuni, subliniaza ANCOM.

Unde nu se aplica reglementarile europene

ANCOM precizeaza si teritoriile unde nu se aplica aceste reglementari.

Ele vizeaza, cel putin pana la 31 decembrie 2020, "numai teritoriul propriu-zis, european, al Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, respectiv pe cel al Gibraltarului".

Reglementarile europene nu vizeaza teritoriile britanice de peste mari, in afara Gibraltarului:

Anguilla, insulele Bermuda, teritoriul antarctic britanic, insulele Virgine Britanice, teritoriul britanic din Oceanul Indian, insulele Falkland, insulele Cayman, Montserrat, insulele Pitcairn, Henderson, Duci si Oeno, Sfanta Elena (insulele Sfanta Elena, Ascension si Tristan da Cunha), Akrotiri si Dhekelia, Georgia de Sud si Insulele Sandwich de Sud, insulele Turks si Caicos.

A.D.

Citeste si:
Congresul PNL s-ar putea ține în aer liber, susține Ludovic Orban
Congresul PNL s-ar putea ține în aer liber, susține Ludovic Orban
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă că au fost pregătite două variante de rezervă cu privire la locul în care se va desfăşura Congresul şi e posibil ca acesta să se...
Cine este Andrei Muraru, istoricul acreditat oficial ca ambasador al României în SUA
Cine este Andrei Muraru, istoricul acreditat oficial ca ambasador al României în SUA
Istoricul Andrei Muraru a fost acreditat oficial de Casa Albă ca ambasador al României în SUA, conform unui mesaj publicat sâmbătă de diplomatul român pe pagina sa de Facebook. Atașând...
Sursa: Ziare.com
Comentarii