1 iulie cu bune si rele: Ce se scumpeste si pentru ce vom plati mai putin

Marti, 01 Iulie 2014, ora 07:32
4630 citiri
1 iulie cu bune si rele: Ce se scumpeste si pentru ce vom plati mai putin

De la 1 iulie, romanii vor fi nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunar pentru a achita factura la gaze, pentru amenzile de circulatie si pentru scolile de soferi. Pe de alta parte, se vor inregistra ieftiniri la curentul electric, precum si la tarifele de roaming in Uniunea Europeana (UE).

Ziare.com a facut o lista cu principalele schimbari care au loc la aceasta data.

Se scumpesc gazele

Pentru consumatorii casnici, cresterea pretului este de 2,5%, in timp ce in cazul firmelor, factura va urca cu 1,5%.

Se scumpesc gazele. Facturile ne vor ingrozi la iarna

Motivul scumpirilor il reprezinta cresterea importului gazelor naturale din Rusia, conform presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet.

Totusi, avansul este inferior celui prevazut in calendarul de liberalizare convenit de catre Guvernul Romaniei cu Fondul Monetar International (FMI). In acest document, scumpirea prevazuta era de 3%.

Salariul minim creste. Cresc si amenzile

Salariul minim pe economie creste, de la 1 iulie, de la 850 la 900 de lei. In consecinta, punctul de amenda se va mari si el, de la 85 la 90 de lei.

Creste salariul minim - care sunt efectele

Astfel, cea mai mica amenda data de politisti va fi de 180 de lei, in timp ce cea mai mare va ajunge la 9.000 de lei.

Atentie, soferi - Cu cat vor creste amenzile

Alte schimbari fiscale importante

Incepand cu 1 iulie 2014 intra in vigoare masura privind scutirea de impozit pe profitul reinvestit, precum si schema fiscala de restructurare a creditelor.

Totodata, de la aceasta data au fost eliminate sau comasate 92 de taxe si tarife nefiscale.

1 iulie aduce schimbari fiscale importante - printre ele, celebra "electorata"

Bani mai multi pentru cei care vor sa faca scoala de soferi

Scolile de soferi se vor scumpi cu pana la 30% de la 1 iulie, ca urmare a unor modificari in legislatie. Mai exact, instructorii vor fi obligati sa cumpere o aplicatie de la Autoritatea Rutiera Romana (ARR), care va duce la cresterea tarifelor.

Se scumpeste scoala de soferi

Vor scadea tarifele de roaming in UE

Vom vorbi mai ieftin la telefon in tarile din spatiul Uniunii Europene, de la 1 iulie, avand in vedere ca tarifele vor scadea cu pana la 55%.

Reducerile se aplica in cazul utilizarii planului tarifar de baza (Eurotarif) si sunt cuprinse intre 20-55% fata de cele din prezent, au transmis reprezentantii ANCOM, intr-un comunicat.

Vorbim mai ieftin in UE - Scad tarifele de roaming (Foto)

Astfel, utilizatorii vor plati maximum 0,19 euro/minut (fara TVA) pentru un apel efectuat, 0,05 euro/minut (fara TVA) pentru primirea unui apel si cel mult 0,06 euro (fara TVA) pentru trimiterea unui mesaj text (SMS).

Cea mai mare reducere este inregistrata in cazul serviciilor de date (inclusiv accesul la Internet), pentru care tariful maxim va fi de 0,20 euro/MB (fara TVA).

Energie electrica mai ieftina

Energia electrica se va ieftini cu 2,6% de la 1 iulie, a anuntat Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Facturi mai mici la energie electrica - Dar pentru cat timp?

In primul rand, reducerea este data de componenta de pe piata libera, in conditiile in care 30% din energia pe care o primesc consumatorii provine de pe aceasta piata.

Deoarece valoarea energiei este in scadere pe Bursa, aceasta tendinta se va vedea si in facturile consumatorilor.

De asemenea, ANRE a decis scaderea taxei pe cogenerarea de inalta eficienta, platita in factura la energie separat fata de costul propriu-zis al electricitatii. Institutia a anuntat ca reducerea este de aproape 46%, pana la 0,00996 lei pe kWh.

Acesti factori compenseaza scumpirea de 1,89% a energiei, dupa ce a fost recunoscuta in tarife taxa pe stalp platita de Hidroelectrica si Nuclearelectrica, ducand la scaderea per total a tarifelor.

Totodata, pentru firme, pretul energiei va scadea cu circa 4% de la 1 iulie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#scumpiri 1 iulie, #ieftiniri 1 iulie , #scumpiri