2017 vine cu scumpiri pentru romani: Vom plati mai mult pentru benzina, electronice si electrocasnice

Vineri, 23 Decembrie 2016, ora 20:45
32290 citiri
2017 vine cu scumpiri pentru romani: Vom plati mai mult pentru benzina, electronice si electrocasnice
Foto: Arhiva Ziare.com

Dolarul e din ce in ce mai mare, iar de curand a avut un maxim istoric. Petrolul e pe o panta ascendenta si exista o sansa ca TVA si supraacciza la carburanti sa ramana neschimbate la inceputul anului viitor. Toate acestea creeaza premisele pentru ca electronicele, electrocasnicele si carburantii sa se scumpeasca in viitorul apropiat.

Moneda americana costa azi 4,3138 lei/unitate, potrivit cursului de referinta afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Iar avand in vedere ca dolarul era cotat la inceputul lui 2016 la 4,1400 lei/unitate, cresterea inregistrata in acest an este de 4,3%.

Exista mari sanse sa ajunga la paritate cu euro.

Un sondaj realizat de Reuters in randul mai multor analisti bancari indica faptul ca acest lucru s-ar putea intampla in februarie 2017, potrivit MarketWatch.

Dar care sunt explicatiile pentru intarirea dolarului? Economia americana merge destul de bine, iar banca centrala americana a crescut de curand dobanda-cheie, ceea ce inseamna ca investitorii incep sa-si retraga banii din economiile emergente - inclusiv din Romania - si sa-i duca in SUA.

Si pretul petrolului e pe val. Dupa ce a inceput anul putin sub nivelul minim istoric de 30 de dolari pe baril, in prezent e cotat pe burse la peste 50 de dolari pe baril.

Iar anul viitor e posibil sa creasca si mai mult si sa ajunga la pragul de 60 de dolari pe baril, in cazul in care statele membre OPEC si Rusia vor pune in aplicare intelegerea de a reduce productia de "aur negru".

Daca aceste scenarii se vor indeplini (si e foarte probabil sa se intample), atunci romanii vor avea parte de scumpiri anul viitor.

Se vor scumpi benzina si motorina

Cursul dolarului si cotatia petrolului sunt componente importante in pretul carburantilor. Deci daca acestea cresc, atunci si soferii romani vor scoate mai multi bani din portofel atunci cand vor alimenta.

Potrivit datelor Comisiei Europene, deja benzina si motorina s-au scumpit in ultima luna.

Pret benzina Romania (+3%)

  • 14 noiembrie: 1,095 euro/litru
  • 19 decembrie: 1,147 euro/litru

Pret motorina Romania (+3,5%)

  • 14 noiembrie: 1,086 euro/litru
  • 19 decembrie: 1,143 euro/litru

Iar preturile se vor duce in sus si in urmatoarea luna, daca cursul dolarului ramane la un nivel ridicat si daca pretul petrolului se indreapta catre 60 de dolari pe baril.

Singurul lucru care ar putea frana acest avans ar fi eliminarea supraaccizei la carburanti de 7 eurocenti pe litru. Masura e inclusa in Codul Fiscal si ar trebui sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2017, mai ales ca ministrul Finantelor, Anca Paliu Dragu, a transmis ca Guvernul condus de Dacian Ciolos nu umbla la prevederile acestuia.

Insa Liviu Dragnea, seful PSD, partidul care a castigat alegerile parlamentare si ar trebui sa formeze noul Executiv, a transmis ca va reduce taxele la carburanti si TVA abia din 2018. Ramane de vazut daca va reusi sau nu sa amane prevederile Codului Fiscal aprobat de colegul sau Victor Ponta.

Scumpiri de 10-20% la produsele electronice si electrocasnice

Aprecierea masiva a dolarului din ultima vreme va duce si la o scumpire a produselor importate din China, in special a electronicelor si electrocasnicelor.

Asta pentru ca, in momentul in care o firma din China exporta produsele pe care le fabrica, cei din Romania care le cumpara trebuie sa achite in dolari contravaloarea lor.

Un dolar mai puternic inseamna ca respectiva firma trebuie sa plateasca mai multi lei pentru a obtine aceeasi marfa, ceea ce se traduce, inevitabil, printr-o crestere a pretului la consumatorul final.

Reprezentantii magazinului online Cel.ro au explicat de curand pentru Ziare.com ca aceste produse se vor scumpi cu 10-20%.

"Preturile cresc pentru ca majoritatea electrocaniscelor si electronicelor sunt fabricate in China, de unde sunt cumparate in dolari. Importatorii cumpara produsele in valuta, deci este normal ca pretul lor sa varieze in functie de curs. Probabil ca preturile vor creste cu 10-20%", ne-au transmis reprezentantii Cel.ro.

Ideea e ca nu vom vedea aceasta scumpire imediat la raft, caci magazinele mai au stocuri. Dar cand acestea vor fi epuizate, probabil anul viitor, preturile vor creste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#scumpiri 2017, #scumpiri carburanti 2017, #scumpiri electronice electrocasnice 2017 , #scumpiri