Care sunt cele mai scumpe orase din lume si pe ce loc se afla Bucurestiul

Marti, 21 Martie 2017, ora 19:09
7492 citiri
Care sunt cele mai scumpe orase din lume si pe ce loc se afla Bucurestiul
Foto: Arhiva Ziare.com

Bucurestiul se afla pe locul 124 din 133 de orase, in scadere cu doua pozitii, intr-un clasament realizat de Economist Intelligence Unit (EIU) in functie de marimea costului vietii.

Capitala Romaniei este la egalitate cu Kiev si New Delhi, in timp ce cele mai scumpe orase din lume sunt Singapore si Hong Kong.

Zurich, plasat pe locul al treilea, este singurul oras din afara Asiei care a intrat intre primele cinci clasate, relateaza Bloomberg.

Tokio a revenit in 2017 in randul celor mai costisitoare 10 orase din lume, pe fondul cresterii reprezentativitatii Asiei, reflectand cresterea importantei regiunii in economia mondiala.

Capitala Japoniei, care a fost cel mai scump oras din lume pana in 2012, a urcat in acest an sapte pozitii, pana pe locul al patrulea, in timp ce Osaka a avansat noua pozitii, pe locul al cincilea, ambele datorita aprecierii yenului, se arata in studiul referitor la costul vietii la nivel mondial, publicat marti de EIU.

Singapore si Hong Kong au pastrat primele doua pozitii, iar capitala Coreii de Sud, Seul, ocupa locul al saselea.

Asia reprezinta 40% din economia mondiala si in urmatorii patru ani, pana in 2020, FMI anticipeaza ca regiunea va contribui cu doua treimi la cresterea mondiala.

In acelasi timp, orase din China, cea mai mare economie a regiunii, au coborat cu cinci-16 locuri din cauza scaderii consumului si a deprecierii yuanului.

Europa are patru orase in top 10, respectiv Zurich, Geneva, Paris si Copenhaga,

Parisul este singurul oras din zona euro prezent in top 10, costul vietii din capitala franceza continuand sa fie extrem de mare, din punct de vedere structural, doar alcoolul si tutunul fiind mai ieftine fata de alte orase europene, se arata in raport.

New York-ul este singurul reprezentant al Americii de Nord in top 10, coborand de pe locul sapte pe noua, ca urmare a deprecierii usoare a dolarului.

Moderarea dolarului si cotatia relativ constanta a euro inseamna ca monede precum cele ale Canadei, Australiei si Noii Zeelande s-au apreciat. Drept rezultat, orasul Sydney a urcat pe locul 14, iar Melbourne pe 15, cele doua devenind mai scumpe decat Shanghai.

Auckland si Wellington au avansat cu 22 de locuri, respectiv 26 de locuri, intrand in top 20.

Singapore este cel mai scump oras din lume pentru al patrulea an consecutiv din cauza costului de a detine o masina, care este cel mai ridicat din lume. De asemenea, Singapore este pe locul al doilea in privinta preturilor hainelor.

Raportul, care compara preturile pentru 150 de produse din 133 de orase, mai arata ca Londra si Manchester au scazut in clasament din cauza incertitudinilor provocate de Brexit si de deprecierea lirei sterline.

Cresterea preturilor continua sa afecteze costul vietii in tari dependente de resursele naturale, costul vietii crescand cel mai mult in Sao Paulo si Rio de Janeiro, cu 29, respectiv cu 27 de pozitii.

In Asia se afla si cele mai ieftine metropole din lume. Orase din sudul Asiei precum Bangalore, Chennai, Karachi, Mumbai si New Delhi continua sa ofere conditii excelente in privinta costului vietii, potrivit studiului.

In acest an, Alma Ata, centrul de afaceri din Kazahstan, si Lagos, din Nigeria, au fost clasificate ca cele mai ieftine orase din lume.

Citește și:
Guvernul a făcut pe placul primarilor și președinților de CJ. Sporuri mărite cu 50%. Condițiile puse de executiv
Guvernul a făcut pe placul primarilor și președinților de CJ. Sporuri mărite cu 50%. Condițiile puse de executiv
Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene care gestionează proiecte din fonduri externe nerambursabile vor primi un spor majorat la 50% de la 25%, a anunţat marţi ministrul Investiţiilor...
Victoria meschină a lui Gabriela Oprea: A obținut o amânare în dosarul privind moartea polițistului Gigină
Victoria meschină a lui Gabriela Oprea: A obținut o amânare în dosarul privind moartea polițistului Gigină
Tribunalul Bucureşti a amânat marţi, 31 ianuarie, pentru 17 februarie, pronunţarea sentinţei în dosarul în care fostul ministru de Interne Gabriel Oprea este acuzat de ucidere din culpă,...