Carnea de porc s-ar putea scumpi

Vineri, 04 Martie 2011, ora 18:50
1440 citiri
Carnea de porc s-ar putea scumpi
Foto: Arhiva

Pretul carnii de porc ar putea creste in perioada urmatoare din cauza majorarii costurilor fermierilor.

In plus, acestia ameninta ca vor protesta in strada in lipsta unor masuri din partea autoritatilor privind facilitarea accesului la finantare, reluarea exporturilor, reesalonarea datoriilor si taxarea inversa.

Presedintele Patronatului Carnii de Porc din Romania, Gheorghe Caruz, a declarat, vineri, ca pretul de cost a crescut in ultima perioada si se asteapta la o majorare cu inca 60%, ca urmare a scumpirii cerealelor.

"In toamna, cumparam kilogramul de porumb cu 0,4 lei, iar acum a ajuns la un leu, iar kilogramul de grau il achizitionam cu 0,5 lei, iar in prezent il gasim cu 1,7 lei. Astfel, pretul nostru de cost pentru cresterea animalelor depaseste 6 lei, in timp ce cel de vanzare este de 4-5 lei in viu. Ne asteptam ca in perioada urmatoare pretul de cost sa mai creasca cu 60%, ceea ce va duce la o crestere si a pretului in piata", a spus Caruz, potrivit Romania Libera, care citeaza agentia Mediafax.

El spune ca in aceste conditii, cei aproximativ 50.000 de angajati din sector vor iesi in strada.

Crescatorii de porci solicita, printre altele, adeverinte pentru subventiile care urmeaza sa fie primite pentru bunastarea animalelor, cu care sa poata lua credite din banci, aprobarea ca, din procentul de 24% TVA, 18% sa ramana la producator, precum si scoaterea cerealelor din rezerva UE si livrarea acestora numai catre crescatorii de animale.

Totodata, producatorii de carne de porc vor reluarea exporturilor de carne de porc, precizand ca in ultimii trei ani animalele nu au mai fost vaccinate impotriva pestei.

Crescatorii de porci mai cer autoritatilor aplicarea taxarii inverse la carne si combaterea evaziunii fiscale, precum si intarirea controalelor pentru carnea provenita din surse neautorizate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#carne de porc scumpiri, #majorare costuri fermieri , #scumpiri