Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cartoful bate benzina, la scumpiri

Duminica, 13 Martie 2011, ora 21:21
2973 citiri
Cartoful bate benzina, la scumpiri
Foto: bensbiz.mlblogs.com

Oricine se plimba cu sacosa prin obor observa usor ca in timp ce acum cativa ani putea cumpara cartofi cu 0,40 lei/kg, astazi ajunge sa scoata din buzunar chiar si 4 lei.

Este o diferenta enorma intre statistica, de la care aflam inflatia pe economie, de 5%, maximum 8% pe an, si buzunarul pantalonilor, unde observam o inflatie la cartofi cam de 1000% in cativa ani.

Avem o problema tehnica

Nici benzina n-a cunoscut un asemenea salt. Ca urmare, cifrele INS (Institutul National de Statistica) sunt nevoite sa recunoasca paradoxurile inexplicabile in fata carora suntem pusi, cand gandim cu capul: in primele doua luni ale acestui an, aurul s-a ieftinit cu 4,8%, in timp ce cartoful s-a scumpit cu 17%.

Un om de afaceri cu mintea brici asta facea: vindea aurul inainte de Craciun si cumpara cartofi. Cu putin curaj si cu fler de ogar, iti creste capitalul de nu te vezi. Cumperi cartofii iarna, ii vinzi primavara, cumperi aur si om te-ai facut. Astepti momentul potrivit sa vinzi aurul si sa cumperi cartofii.

Intrebat de ziaristi, dupa o sedinta de guvern de saptamana trecuta, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, i-a cam aburit cu urmatoarea explicatie, privind pretul cartofilor: "este o problema tehnica".

Nu cumva ni se taiasera salariile, ca sa nu creasca preturile?

Bineinteles ca problema tehnica apare numai la noi. Adica, daca nu-ti convine sa dai aproape un euro pe kilogramul de cartofi si preferi sa treci podul peste Dunare, dai tot un euro la bulgari si te pomenesti ca-ti rastoarna in portbagaj 5 kg de cartofi, intrucat ei n-au probleme tehnice.

Ba, inca iti mai spun si "merci", in limba lui Voltaire, daca dai din umeri si te faci ca nu intelegi ce-i aia "blagodarea", in limba lui Hristo Botev.

Nici ungurii n-au probleme tehnice cu cartofii, iti rastoarna numai 3 kg in portbagaj dincolo de Nadlac, dar pana la urma, tot iti spun un "koszonom", pe limba lor.

Noi, pe limba noastra, platim de ne rupem. Dupa ce ni se taiasera salariile tocmai ca sa nu creasca preturile si ni s-a marit TVA-ul ca sa creasca numai putin, am ajuns la faza cand doar problemele tehnice mai pot explica niste situatii paradoxale, fara nimic tehnic in ele.

Intrucat ne subventioneaza UE, dam si noi ceva

Cel mai ciudat este insa faptul ca in special ministrul Agriculturii are probleme tehnice. Producatorii n-au. Ei au explicat asemenea fenomen paranormal cam in felul urmator: noi vindem cartofii cu 2 lei/kg, voi ii revindeti cu 3 lei/kg si-i oferiti in piata, celui cu sacosa, la pretul de 4 lei/kg.

Problema tehnica a producatorilor de cartofi se opreste tot la stat: in timp ce alte state din UE acorda producatorilor subventii de peste 300 euro pe hectarul cultivat, statul roman acorda 50 euro.

Dar si acesti 50 euro sunt dati cam cu de-a sila, mai mult ca sa nu ne crape obrazul ca n-am dat nimic, dupa ce chiar UE dirijeaza in directia noastra o subventie suplimentara de 80 euro, pentru ca nu cumva sa scumpim cartofii.

Cu atatea probleme tehnice, cultivatorii de cartofi se lasa pagubasi, iar tara a ajuns sa importe, intrucat cele 870 hectare cultivate acum in tara nu sunt suficiente, asa cum erau in 1990 cele 15.000 hectare, cultivate atunci in mare masura pentru export - fara nicio subventie de la UE.

Ce e de facut? Foarte simplu. Intrucat se si prevede o noua scumpire a cartofilor, urmare a scumpirii benzinei, singura solutie pentru omul cu sacosa in mana este tot la Ruse.

Acolo, e o placere sa-l auzi pe bulgar cum iti spune "merci", ca sa intelegi, in loc sa-i spui tu lui, ca sa inteleaga, "blagodarea".

Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Românii se pregătesc pentru vacanța de 1 Mai și de Paște. Hotelierii de pe litoral, de la Vama Veche, se laudă că rezervările s-au epuizat deja. Distracția va începe din 26 aprilie,...
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
De trei ani, prețurile continuă să crească într-un ritm amețitor. Salariile și pensiile, mai puțin. La nivelul UE, țara noastră e pe primul loc la inflație. Inclusiv comparativ cu...
#scumpiri, #preturi, #pret cartofi, #pret aur, #agricultura subventii , #scumpiri