De ce s-au scumpit alimentele mai mult in Romania?

Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 07:14
4349 citiri
De ce s-au scumpit alimentele mai mult in Romania?

Preturile alimentelor au crescut puternic in ultimele luni, Romania inregistrand cel mai mare avans din Uniunea Europeana la acest capitol, dependenta de importuri, dar si existenta unui decalaj anterior intre costurile de pe piata romaneasca si cele de pe pietele europene fiind considerate cauzele principale ale acestei evolutii.

Potrivit guvernatorului bancii nationale, tara noastra a inregistrat cele mai mari cresteri de preturi la alimente din Uniunea Europeana in trimestrul al treilea din acest an, de 33%, in timp ce in Bulgaria, o tara cu o structura de consum asemanatoare, indicii preturilor au crescut cu 28%.

Adrian Radulescu, presedintele Comisiei pentru agricultura din Camera Deputatilor, sustine ca explicatia consta in dependenta de importuri, corelata cu devalorizarea monedei nationale si cu scumpirea carburantilor.

"Suntem dependenti de importuri si, atunci cand avem o problema cu seceta, automat preturile cresc in lant. Devalorizarea leului si pretul benzinei si al motorinei sunt alti factori care duc la scumpiri. Cel care echilibreaza pretul e produsul romanesc. Atunci cand nu exista, piata o ia in sus", a spus Adrian Radulescu pentru Ziare.com.

Dezechilibru puternic intre importuri si exporturi

Tara noastra a importat, in primele sapte luni din acest an, legume in valoare de 82,6 milioane de euro, in timp ce exporturile au fost de doar 18,9 milioane de euro, potrivit datelelor Autoritatii Nationale a Vamilor.

Anul trecut, importurile de legume au fost de 121,7 milioane de euro, in timp ce exporturile s-au ridicat la 46,1 milioane de euro.

Dezechilibrul este chiar mai accentuat in cazul fructelor, unde importurile au totalizat 118,7 milioane de euro, iar exporturile doar 11,5 milioane euro. In 2011, importurile au fost de 181 de milioane de euro, iar exporturile de 35,5 milioane de euro.

Importurile, precum si "o mica speculatie de preturi" au generat scumpirile, insa diferenta dintre Romania si celelalte tari din Uniune se explica doar prin recuperarea unui decalaj, considera Sorin Minea, presedintele Romalimenta.

"Majorarea preturilor la alimente este determinata de legume si fructe, care se bazeaza pe importuri, a fost o fluctuatie de piata, o mica speculatie de preturi, nu e nimic alarmant in cresterea diferita fata de comunitatea europeana, atat timp cat suma rezultatelor este aceeasi", a mentionat Sorin Minea pentru Ziare.com.

Mai exact, in contextul in care anul trecut preturile au crescut mai putin la noi comparativ cu media din comunitatea europeana, majorarea preturilor pe termen lung in Romania este inca sub media din UE, a explicat presedintele Romalimenta.

Cresterea preturilor, in atentia Consiliului Concurentei

Cresterea semnificativa a preturilor la alimente a atras atentia Consiliului Concurentei, care analizeaza in prezent situatia. Potrivit presedintelui CC, Bogdan Chritoiu, o investigatie nu va fi declansata decat daca tendinta se mentine pe o perioada mai indelungata.

"In ultimele luni preturile alimentare au urcat mai mult decat in UE. Este un lucru la care trebuie sa fim atenti, nu putem trage o concluzie dupa un interval asa de scurt (...) Ne este tuturor teama ca, pe fondul secetei si crizei internationale, vor exploda preturile in interior (...) Dar nu vrem ca o criza de pe plan mondial sa fie folosita pentru majorari nejustificate ale preturilor", a spus Chiritoiu cu ocazia unei conferinta pe tema industriei alimentare.

Totusi, Adrian Radulescu nu considera ca poate fi vorba de cresteri nejustificate ale preturilor, mentionand, in plus, ca o astfel de monitorizare este oricum dificila in contextul existentei a sute de mii de agenti economici.

Pe de alta parte, Sorin Minea a precizat ca declaratiile presedintelui CC vizeaza monitorizarea relatiei hypermarket - retail, a promotiilor si a reclamelor din cadrul retail-ului si impactului lor asupra preturilor, si nu vizeaza o monitorizare a productiei sau a procesarii.

Un efect al scumpirii puternice a alimentelor de baza a fost schimbarea prognozei de inflatie pentru acest an, de la 3,2% la 5,1%, peste tinta stabilita de BNR. totodata, banca nationala a modificat si prognoza de inflatie pentru anul viitor, de la 3%, la 3,5%.

Totusi, guvernatorul Mugur Isarescu nu crede ca va mai fi posibila o fortare a preturilor in sus de catre comercianti, in conditii in care nu va exista cerere.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#scumpire alimente Romania, #preturi legume fructe, #inflatie , #scumpiri