Reteta de scumpit painea: exporti graul ieftin si-l importi scump

Joi, 11 Noiembrie 2010, ora 18:55
2658 citiri
Reteta de scumpit painea: exporti graul ieftin si-l importi scump

N-a trecut foarte mult timp de cand Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii, a fost un pic bogat la gura, previzionand scumpiri ale produselor alimentare. Trei sapatamani s-au straduit oficialii si insusi Tabara sa astupe oala. Nu era bine - nu stiu de ce nu era bine - sa aflam noi ca se scumpesc produsele. Nu numai ca am aflat, dar le-am si platit, cumparandu-le la pret majorat.

E adevarat, la televizor s-au perindat reprezentantii procesatorilor, pentru a-si pleda cauza, mai ales ca Tabara indicase scumpirile pe lantul fabrica-raft. Guvernatorul Bancii Nationale i-a numit "trancanitori" si a exagerat voit - stie ca nu este asa - ca un procent din scumpiri ar fi determinat tocmai de flacareala de la televizor.

Astazi, lucram cu materialul clientului, adica al Ministerului Agriculturii, pentru a devoala o reteta de scumpire a painii. Findca asa circula vorba dinspre autoritatea agrara, cum ca, de la anul, painea s-ar scumpi substantial.

Romania a produs, zic bugetarii de la agricultura, 5,6 milioane tone de grau, cantitate mai mult decat suficienta pentru consumul intern. Numai ca 1,7 miliarde de tone merg la export, pe contracte deja incheiate, la un pret, atentie!, de 190-210 euro/tona. Perfect, asa e economia de piata.

In aceste conditii, Romania ramane descoperita, motiv pentru care va importa 600.000-700.000 tone, la pretul -si iar mare atentie! - de 250 euro/ tona. Acest pret este indicat drept motivatie pentru scumpirea painii. Dar macar, spune sursa noastra, vom obtine, prin aducerea graului scump din afara, calitate sporita. E pentru naivi.

Recapitulam: ai grau suficient, dar il exporti ieftin, pentru a importa altul, la loc, mai scump. Nu e nici bruma de logica in aceasta ecuatie. Ma rog, ar fi fost, daca importam grau la pret mai mic sau macar egal cu cel exportat. Oricum, patronatele din panificatie au o explicatie: graul nostru este de calitate slaba, a incoltit din cauza ploilor si este bun doar pentru furajare. Se exporta grau prost si aducem unul bun.

In urma cu mai multi ani, inflorea un tip de export-import extrem de profitabil si fara munca: graul statea nemiscat in depozite, cel mult era plimbat pana in port, iar facturile faceau turism prin Europa sau aiurea. Fireste, pentru o minima precautie, cumparatorul nu era acelasi cu vanzatorul. Patronul, insa, putea fi acelasi, de preferinta roman.

Nu exista niciun motiv pentru a nu banui ca nu mai este valabil acest circuit pur speculativ. Ilogicul situatiei de fata chiar duce la suspectarea acestui gen de tranzactie. In fine, indiferent cum, tot despre o absurditate este vorba, mai ales daca doar export - importul acesta sta la baza scumpirii painii! Si mai ales ca "trancanitorii" de la televizor au vorbit cu insistenta despre evaziunea de pe piata cerealelor. Iata un prilej ideal sa scoata graul gri si sa-l faca alb!

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#scumpire paine, #pret export grau, #pret import grau, #Ministerul Agriculturii paine , #scumpiri