Scumpiri in Romania odata cu avansul dolarului. Preturi si cu 20% mai mari la unele categorii de produse

Miercuri, 23 Noiembrie 2016, ora 07:31
12386 citiri
Scumpiri in Romania odata cu avansul dolarului. Preturi si cu 20% mai mari la unele categorii de produse
Foto: Arhiva Ziare.com

Dolarul s-a apreciat considerabil dupa victoria lui Donald Trump la alegerile prezidentiale din SUA, iar saptamana trecuta a ajuns la maximul istoric. Insa ce efecte va avea pentru romani? Se vor scumpi produsele care depind intr-un fel sau altul de moneda americana, precum electronicele, electrocasnicele sau carburantii?

In ziua in care s-a aflat rezultatul scrutinului din Statele Unite, 9 noiembrie, dolarul era cotat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) la 4,0643 de lei/unitate.

Ulterior, cursul a crescut atat de mult incat pe 18 noiembrie a inregistrat un maxim istoric de 4,2523 lei/unitate. Asta inseamna un avans de 4,42% in doar cateva zile.

In aceasta saptamana, moneda americana a facut un mic pas in spate si s-a stabilizat in jurul valorii de 4,24 lei/unitate, nivel la care - cel mai probabil - va ramane pana la sfarsitul anului.

Dar un dolar puternic nu e o veste buna pentru portofelele romanilor. Asta pentru ca e posibil ca anumite produse sa se scumpeasca. Vorbim in principal de electronice, electrocasnice si carburanti.

Produsele din gama IT (si nu numai) se vor scumpi masiv

Dar ce legatura are aprecierea semnificativa a dolarului cu viata noastra, a romanilor? Caci, in esenta, e o moneda la care nu ne raportam in mod obisnuit, nu-i asa? Chiriile sunt in euro, unii primesc salarii in euro, abonamentele la telefonie sunt tot in euro. Deci unde e dolarul in toate astea?

Ei bine, raspunsul e simplu: moneda americana nu ne influenteaza direct, ci indirect.

Daca ati avut curiozitatea sa va uitati pe cutia smartphone-ului pe care il detineti sau pe eticheta hainelor din malluri, ati fi putut observa faimoasa descriere "Made in China". Asta pentru ca in tara asiatica sunt produse multe dintre obiectele pe care le folosim in viata de zi cu zi.

Dar cu ce moneda lucreaza chinezii? Pentru treburi interne o au pe cea proprie, anume yuanul, dar cand lucreaza cu exteriorul, ei folosesc dolarul.

Iar cand dolarul creste fata de celelalte valute (si fix asa e si cazul acum, caci moneda americana nu a crescut doar in raport cu leul, ci si fata de euro, yuan si toate celelalte monede importante) inseamna ca, in momentul in care o fabrica din China exporta haine, sa zicem, o companie din Europa, prezenta si in mallurile din tara noastra, trebuie sa le achite in dolari.

Un dolar mai puternic inseamna ca respectiva companie trebuie sa plateasca mai multi euro pentru a obtine aceeasi marfa, iar acest lucru se traduce, inevitabil, printr-o crestere a pretului la consumatorul final.

Acelasi lucru e si in cazul electronicelor si electrocasnicelor. Iar reprezentantii magazinului online de profil Cel.ro au explicat pentru Ziare.com ca aceste produse se vor scumpi cu 10-20%.

"Preturile cresc pentru ca majoritatea electrocaniscelor si electronicelor sunt fabricate in China, de unde sunt cumparate in dolari. Importatorii cumpara produsele in valuta, deci este normal ca pretul lor sa varieze in functie de curs. Probabil ca preturile vor creste cu 10-20%", ne-au transmis reprezentantii Cel.ro.

Ideea e ca nu vom vedea aceasta scumpire imediat la raft, caci magazinele mai au stocuri. Dar cand acestea vor fi epuizate, probabil anul viitor, preturile vor creste.

"Teoretic, in perioada imediat urmatoare, echipamentele electronice si electrocasnice nu ar trebui sa se scumpeasca. In piata exista suficiente stocuri de produse, iar aprecierea dolarului nu ar trebui sa le afecteze in niciun fel.

Pe de alta parte, in cazul in care dolarul se va aprecia si mai mult in urmatoarele luni, vom vedea o crestere a preturilor acestor echipamente, din simplul motiv ca majoritatea produselor de acest gen sunt fabricate in China, iar moneda in care se achizitioneaza aceste produse este dolarul", a explicat si Mihai Patrascu, CEO evoMAG, pentru Ziare.com.

Cum ramane cu benzina si motorina?

Cursul dolarului e una dintre componentele care intra in calcularea pretului carburantilor, insa e putin probabil ca aprecierea din ultima vreme a monedei americane sa duca la scumpiri la pompa. Asta in conditiile in care cotatia petrolului - o alta componenta a pretului carburantilor - fluctueaza de ceva vreme.

"Deocamdata pretul carburantulor e mai mult influentat de variatile pretului petrolului, care nu prea stie in ce directie s-o ia. Avem intr-o saptamana crestere peste 50 de dolari pe baril, iar apoi in saptamana urmatoare cotatia coboara sub acest prag. Cum marii producatori nu se inteleg si interesele lor sunt divergente, atunci o stabilizare a cotatiei petrolului nu se va intampla prea curand", a explicat pentru Ziare.com analistul Aurelian Dochia.

Asa ca pentru ca sa simtim scumpiri semnificative la pompa trebuie sa se intample doua lucruri: cursul dolarului sa se mentina la cote inalte, iar pretul petrolului sa depaseasca 50 de dolari pe baril si sa ramana peste acest prag o vreme.

De ce creste dolarul

Aurelian Dochia ne-a mai precizat ca aprecierea dolarului e o consecinta directa a victoriei lui Donald Trump la alegerile din SUA. "E clar ca miscarile de-acum sunt pur speculative, iar cei care fac aceste miscari sau participa la aceste miscari cunosc si isi asuma riscurile, fara indoaiala", a spus analistul.

El se refera la faptul ca investitorii au reactionat la masurile promise de Trump in campanie (cum ar fi taierile de taxe, care ar putea avea efecte pozitive in economia americana), insa exista posibilitatea ca presedintele ales sa nu se tina de cuvant sau sa nu poata implementa masurile foarte rapid. Iar in aceste conditii, dolarul se poate prabusi.

"Fara indoiala ca exista acest risc, numai ca nimeni nu stie ce se va intampla, lucrurile se intampla oarecum cu incetinitorul. De fapt, Trump va intra efectiv in functie abia in ianuarie efectiv. Si chiar si dupa asta va dura ceva timp pana cand masurile despre care el a vorbit vor fi puse in aplicare si vor incepe sa-si faca efectele", a conchis analistul.

Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, a anunţat că acţionarii societăţii au aprobat miercuri, 24 aprilie distribuirea unor dividende de 12,5 milioane de...
Ucraina își majorează importurile de energie cu 50%. România, printre principalii furnizori
Ucraina își majorează importurile de energie cu 50%. România, printre principalii furnizori
Ucraina intenţionează să îşi majoreze, cu aproximativ 50%, importurile de electricitate pe parcursul zilei de miercuri, 24 aprilie, pe fondul temperaturilor scăzute şi lipsei vântului şi...
#dolar apreciere scumpiri, #crestere dolar scumpiri , #scumpiri