Tarile emergente, vinovate pentru valul de scumpiri ?

Marti, 11 Ianuarie 2011, ora 07:24
2731 citiri
Tarile emergente, vinovate pentru valul de scumpiri ?
Foto: Arhiva

Economiile emergente incep sa-si ia tot mai mult revansa in fata tarilor bogate, caci cresterea puternica inregistrata de ele le permite sa ridice preturile materiilor prime si combustibilului, ele fiind acum cele care dicteaza ritmul economiei globale. Si asta in timp ce Europa se chinuie sa se mentina si sa tina in frau somajul, dar si sa impuna masurile de austeritate.

In timp ce economiile occidentale au ramas in urma, China, India si Brazilia apasa piciorul pe acceleratie, stabilind ritmul economiei globale si determinand preturile. Rezultatul: o tendinta generala de crestere a preturilor exact in cel mai greu moment pentru tarile bogate, ceea ce ar putea duce la o dezvoltare lenta si inflatii galopante.

Preturile materiilor prime, de la bumbac si zahar si pana la cauciuc, continua sa urce de luni de zile. Cresterea pretului la petrol are insa cel mai direct impact asupra economiei, iar tarile bogate trag semnalul de alarma, caci nu mai pot suporta asta.

In Statele Unite ale Americii, pretul petrolului brut a ajuns la aproape 90 dolari pe baril, iar in Europa se apropie de 95 dolari, o crestere cu 15 de dolari intr-un an. Pretul se apropie de aproape de 100 de dolari, o cifra considerata de multi ca un prag psihologic, dupa care ar putea sa iasa la suprafata un cerc vicios al speculatiilor financiare. S-ar ajunge astfel a situatia din 2008, cand pretul petrolului a atins 140 dolari.

AIE, Agentia Internationala pentru Energie a OCDE, o organizatie a tarilor bogate, este constienta de faptul ca aceste noi valuri de scumpiri ale petrolului au un impact semnificativ asupra celor mai dezvoltate tari. Factura pe care cele 34 de tari ale OCDE au platit-o tarilor exportatoare a ajuns la aproape 800 miliarde euro. Acest lucru s-a resimtit puternic in PIB, iar daca aceasta crestere va continua, tarile OCDE se vor confrunta cu tot mai multe probleme financiare.

"Facturile privind importul de petrol devin o amenintare la adresa redresarii economice", avertizeaza dr. Fatih Birol, economist-sef la AIE, citat de Presseurop.eu.

Drept raspuns, OPEC, Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol, a respins, in ultima perioada, toate apelurile pentru cresterea productiei, mentinand astfel pretul ridicat.

Pe langa cresterea pretului petrolului, cresterea preturilor la produse alimentare de baza creeaza mari temeri. Cu toate ca nu se pune problema unei noi crize alimentare, ca cea din 2007-2008, deoarece stocurile sunt relativ abundente, efectele asupra pretului se resimt puternic.

Indicele preturilor alimentelor, realizat de FAO (Food and Agriculture Organization), a crescut cu 4,2% intr-o luna, din noiembrie si pana decembrie 2010, si este deja la un nivel mai ridicat decat in 2008, pe fondul cresterii substantiale a preturilor la grau, zahar si carne. Preturile la bumbac au atins si ele un nivel record.

2011, anul scumpirilor

Ce se intampla in pietele mondiale prefigureaza faptul ca anul 2011 va fi unul greu pentru consumatori, in special pentru cei din Occident. Intr-un moment in care somajul este ridicat si veniturile stagneaza, majorarile de preturi vin din toate partile.

Comerciantii cu amanuntul au anuntat deja ca preturile tuturor produselor actuale - carne, paine sau blugi - vor creste. Acest lucru va complica nu numai bugetele familiilor, ci si pe cele ale statelor.

Cresterea brusca a preturilor influenteaza negativ si reluarea cresterii economice si inflatia. In decembrie, in zona euro, preturile au crescut 2,2% fata de anul precedent, mult mai mult decat a fost initial asteptat.

Banca Centrala se vede nevoita sa intervina asupra dobanzilor, pentru ca preturile sa nu creasca si sub acest pretext, ci sa se mentina macar la nivelul actual. Altfel, revenirea economica in tari cu probleme precum Grecia, Spania, Belgia sau Italia ar fi extrem de dificila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#crestere preturi, #tari emergente preturi , #scumpiri