Companiile isi cresc profitul pe seama neatentiei clientilor: 4 metode implementate pe sest

Luni, 07 Decembrie 2015, ora 10:43
6348 citiri
Companiile isi cresc profitul pe seama neatentiei clientilor: 4 metode implementate pe sest
Foto: Arhiva Ziare.com

Pentru a creste profitul, cea mai evidenta metoda este sa incerci sa vinzi mai mult, dar unele companii au gasit alte metode pentru a face mai multi bani.

Astfel, de exemplu, materialele sunt schimbate cu unele de o calitate mai proasta sau sediul e mutat intr-o tara care percepe taxe mai mici.

Dar exista si alte metode, implementate chiar sub ochii clientilor, prin care companiile reusesc sa isi creasca profitul, arata Business Insider.

Mai putina hartie

O modalitate prin care poti sa faci mai multi bani este sa le dai clientilor o cantitate mai mica din produs, iar pretul sa ramana neschimbat. Insa companiile care aplica acest plan trebuie sa fie foarte sirete, doarece daca schimbarea e prea evidenta, atunci consumatorii se vor revolta.

Multe firme care vand hartie igienica au adoptat aceasta strategie in ultimul timp, inclusiv Procter & Gamble, care a schimbat dimensiunile pe sest.

Astfel, in loc sa aiba parte de un patrat de 11,4 x 11,4 cm, clientii s-au trezit ca bucata de hartie igienica s-a transformat intr-un dreptunghi de 10,1 x 11,4 cm.

Intr-adevar, un purtator de cuvant al companiei a confirmat schimbarile. "Nu ai nevoie sa folosesti atat de multa hartie igienica", a mentionat acesta.

Ca urmare a acestei schimbari, P&G a folosit cu 26% mai putina hartie pentru o rola, insa acest lucru nu reprezenta o problema daca nu ar fi fost facuta intr-un mod total netransparent.

Accesorii

Companiile de IT pot obliga clientii sa cumpere mai mult prin urmatoarea metoda: lanseaza un produs nou pentru care e nevoie sa achizitionezi separat tot felul de accesorii.

Un exemplu elocvent este Apple, care in 2012 a schimbat mufa de la incarcator pentru iPhone 5, astfel ca utilizatorii nu mai puteau utiliza unul vechi.

La acea vreme, compania condusa de Tim Cook a mentionat ca a facut aceasta schimbare pentru a imbunatati performanta dispozitivului, avand in vedere ca se incarca mai repede. Dar clientii care au facut upgrade de la iPhone 4S sau iPhone 4 au strambat din nas, pentru ca au fost nevoiti sa cumpere noi incarcatoare pentru masina si alte accesorii.

Mai putine cereale

Americanii mananca mai putine cereale la micul dejun, asa ca producatorii de profil s-au gandit sa le ofere exact ceea ce vor.

In consecinta, numarul "bobitelor" din cutie a fost micsorat. Printre companiile care au luat aceasta decizie se numara si Kellogg, care a sustinut ca a preferat sa micsoreze cantitatea decat sa creasca pretul.

Seamana, dar nu rasare

Unii producatori fabrica versiuni mai ieftine ale unor produse populare, in ideea de a induce in eroare consumatorii. Adesea, clientii nu verifica in amanunt produsul inainte sa faca achizitia si realizeaza ca s-au pacalit abia dupa ce ajung acasa.

Aceasta metoda se aplica in special la televizoare, caz in care cei mai multi consumatori se uita mai intai la pret si la dimensiunea ecranului, ignorand alte specificatii.

Astfel, cei care cumpara un tv care seamana cu unul popular, dar e cu cateva milioane mai ieftin, si-ar putea lua o mare "teapa": cel mai probabil, nu e la fel de performant.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#cum ne pacalesc companiile, #companii metode crestere profit , #scumpiri