Conservele din legume si fructe, mai scumpe cu 30%

Marti, 07 Septembrie 2010, ora 22:54
2411 citiri
Conservele din legume si fructe, mai scumpe cu 30%
Foto: proteas.ro

Pretul conservelor din legume si fructe va creste in aceasta toamna cu peste 30 la suta, din cauza diminuarii productiei de materii prime, a declarat directorul general al Organizatiei Nationale Interprofesionale Prodcom Legume si Fructe, Aurel Tanase.

"Productia de materii prime a scazut in acest an sub 30 la suta din necesar, avand un efect semnificativ asupra preturilor la conserve. Desi peste 80 la suta dintre fabricile de conserve au facut investitii serioase in ultimii trei ani, in infrastructura si echipamente, de peste 100 de milioane de euro, acestea nu s-au incarcat cu materii prime", a spus Tanase.

Potrivit sursei citate, daca in 2009 productia de conserve din legume si fructe s-a apropiat de 200.000 de tone, anul acesta nu va depasi 60 la suta din productia anului trecut.

Reprezentantul organizatiei interprofesionale a precizat ca problemele inregistrate de producatori in privinta sustinerii creditelor pentru partea de cofinantare, dar si din cauza costurilor ridicate cu stocurile - lanturile de magazine obligand producatorii sa faca aprovizionari pentru perioade mari, de circa 12 luni - ar putea duce la cresterea substantiala a pretului la conserve cu peste 30 la suta, in 2010.

Potrivit acestuia, suprafetele cultivate cu legume s-au redus in principal in fermele organizate, cu circa 50 la suta, iar acest lucru a afectat semnificativ productia din acest an.

In privinta livezilor, reprezentantul producatorilor de legume si fructe a afirmat ca suprafetele cultivate au scazut la numai 20 la suta din cat erau inainte de 1989, acoperind sub 15 la suta din necesar.

Potrivit acestuia, problemele din acest sector sunt legate de lipsa spatiilor de depozitare si sortare, de pregatire pentru livrare, neuniformitatea loturilor, lipsa unei calitati constante si asigurarea continuitatii, dar si umilinta pe care trebuie sa o suporte producatorii din partea intermediarilor.

La ora actuala, Republica Moldova practica o sustinere de 20.000 euro/ha pentru cei care investesc in productia de arbusti (coacaz, zmeur, afin), influentand crearea de locuri de munca si stabilitate in zona.

Desi Romania are un cadru legislativ foarte bun si complet in ceea ce priveste organizarea de piata, rezultatele sunt sub asteptari, considera Aurel Tanase.

"Grupurile de producatori - forma foarte bine sustinuta prin subventii - actioneaza foarte greoi deoarece putini inteleg, existand inca o mare reticenta la micul producator. In Romania se actioneaza incorect, cei ce folosesc documente pun TVA fata de micul producator care vinde peste tot, bulverseaza piata, nu are interes sa se asocieze si sa practice investitii serioase, distribuie necontrolat substante si ingrasaminte cu efect pe siguranta alimentara. De asemenea, nu se practica loturi uniforme ca soi, hibrid, sortare care sa permita loturi mari si sigure pentru lanturile de magazine sau livrari in afara Romaniei", a adaugat Aurel Tanase.

Desi producatorii de legume si fructe au insistat pentru reducerea TVA la aceste produse la un nivel situat intre cinci si opt la suta, guvernantii nu au luat nici o decizie, incurajand evaziunea fiscala. In comparatie, Republica Moldova a redus de curand TVA la opt la suta la productia primara de legume si fructe proaspete, dupa acest demers vanzarile inregistrand o crestere cu 15 la suta.

Potrivit lui Tanase, evaziunea evaluata la productia de legume si fructe proaspete din Romania se ridica la peste un miliard de euro, in timp ce valoarea comercializata fiscalizata a pietii de legume si fructe, conform datelor ANAF din 2009, este de numai 1,5 miliarde de lei.

"Toata lumea afirma ca sustine consumul de legume-fructe ca fiind foarte important pentru sanatate, dar guvernantii ignora, pun piedici, sunt rupti de realitate. In ultimul timp, se actioneaza tot mai distructiv asupra sectorului, care reprezinta 35 la suta din economia agricola", a adaugat Tanase.

In 2009, an cu bune rezultate in sector, productia de legume a acoperit consumul in proportie de 70 la suta, in perioada iunie-noiembrie, si de 50 la suta la fructe.

"Anul 2009 a fost ultimul an de aplicare a subventiilor, desi peste 50 la suta din acestea s-au acordat in 2010, fermierii s-au straduit sa acopere cat mai mult din necesar in sere, unde s-au realizat peste 65.000 tone de produse in principal castraveti si rosii. In aceste conditii, productia de conserve a crescut cu peste 50 la suta fata de 2007, unele fabrici dublandu-si productia anuala, cum ar fi cele din Caracal si Tecuci", a subliniat Aurel Tanase.

Potrivit datelor MADR, productia de fructe a Romaniei in primele sapte luni ale lui 2010 a fost de 119.271 tone, in timp ce anul trecut s-au obtinut doar 97.347 tone. Cantitatea totala de legume din 2009 a depasit 3,287 milioane de tone.

In privinta balantei comerciale, Romania a importat in 2009 circa 153.116 tone legume, exportand insa de cinci ori mai putin, respectiv 31.776 tone. La fructe, importurile au fost de 77.784 tone, iar exporturile de numai 14.740 tone, potrivit MADR.

Consumul anual de fructe si legume pe cap de locuitor este de aproximativ de 70 - 80 de kilograme, in timp ce media europeana atinge 90 - 100 de kilograme

OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, a anunţat că acţionarii societăţii au aprobat miercuri, 24 aprilie distribuirea unor dividende de 12,5 milioane de...
#scumpiri fructe si legume , #scumpiri