Ziare.com

Consiliul Concurentei analizeaza de ce s-au scumpit accelerat alimentele si daca la baza este o intelegere intre retaileri

Marti, 21 Noiembrie 2017, ora 11:07

   

Consiliul Concurentei analizeaza de ce s-au scumpit accelerat alimentele si daca la baza este o intelegere intre retaileri
Consiliul Concurentei a demarat o analiza, la sesizarea Ministerului Agriculturii, pentru a determina cauzele scumpirii accelerate a alimentelor in aceasta luna.

Unul dintre posibilele motive ar putea fi cresterea deficitului bugetar, care duce la majorarea importurilor si pune presiune pe inflatie, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

"Am primit de la Ministerul Agriculturii o solicitare pentru analiza preturilor la alimente, in special la unt, oua si unele produse din carne, unde preturile au avut evolutii radicale. Foarte bine ca ne-au facut o astfel de sesizare, dar ar fi foarte bine sa vina si cu date, cu mai multe informatii. Le-am cerut si noi acest lucru, intrucat ministerul de resort are informatii mai multe pe aceasta tema", a spus Chiritoiu, citat de Agerpres.

Ministrul Agriculturii sustine ca preturile la alimente s-au majorat artificial, din lacomia comerciantilor. Si producatorii acuza marile lanturi de magazine

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

El a aratat ca unele cresteri de preturi par sa aiba caracter regional, cum este cazul oualor si untului, insa acest lucru nu ar justifica pe deplin scumpirile din Romania.

Totodata, intrebat daca se suspecteaza o intelegere intre retaileri, Chiritoiu a raspuns: "Nu as putea sa spun acum acest lucru, este prea devreme. Vom analiza tot lantul, de la productie la raft, sa vedem daca avem de-a face cu un mecanism de piata functional".

"Sunt evolutii recente, aparute in luna noiembrie, in contextul in care, potrivit INS, pretul alimentelor in octombrie 2017 fata de 2016 este de doar 3%, similara cu cresterea pretului la produsele nealimentare", a adaugat el.

Potrivit lui Chiritoiu, scumpirile ar putea fi efectul cresterii deficitului bugetar.

"Excesul de cerere din deficitul bugetar se duce in importuri, creste deficitul comercial. Deci daca am deficit bugetar acesta atrage importurile, ceea ce genereaza o scadere a cursului si genereaza inflatie. Intrucat mare parte din alimente sunt importate, iar leul scade fata de euro, acestea genereaza o crestere a preturilor. Sunt legi ale economiei", a explicat Chiritoiu.

Presedintele Concurentei nu a putut oferi un orizont de timp in care analiza ar putea fi finalizata, exprimandu-si speranta ca acest lucru va fi realizat cat mai repede posibil.

Vineri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, ca a sesizat Consiliul Concurentei in privinta scumpirilor aparute la alimente, in special la oua, carne si produse lactate, intrucat analizele Ministerului Agriculturii nu au scos in evidenta motive obiective care sa determine majorari de preturi, iar institutia nu are instrumente si prevederi legale pentru a interveni pe piata.

Fermierii solicita si ei interventia autoritatilor, in contextul in care ei spun ca isi vand productia la preturi mai mici decat acum cateva saptamani, insa, pe de alta parte, produsele ajung la consumator cu preturi mult mai mari.

Ce preturi au crescut si ce spun producatorii

Ouale au ajuns sa coste in prezent peste un leu bucata, iar pretul untului aproape ca s-a dublat si el. Majorari de preturi s-au inregistrat si la alte produse lactate, la carne si produse din carne.

Reprezentantii Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR) sustin ca pretul oualor a crescut la poarta fermei cu doar 24% in octombrie 2017, comparativ cu perioada similara a anului trecut, aceasta situatie fiind determinata insa de "criza fipronilului" din luna august, care a distorsionat piata in unele state membre ale Uniunii Europene.

Potrivit datelor furnizate Agerpres de UCPR, in luna octombrie 2017, ouale s-au vandut, in medie, cu 36 de bani pe bucata, fara TVA, la poarta fermei, insa in magazine pretul a sarit de 80 de bani pe bucata.

"Piata oualor este sezoniera, respectiv in primavara - vara oferta de oua creste si pretul oualor scade, iar in perioada toamna - iarna oferta de oua se reduce si preturile incep sa creasca. De exemplu, pretul oualor la poarta fermei in lunile iunie - iulie 2017 a fost mai mic cu 30% fata de pretul realizat in lunile noiembrie - decembrie 2016", spun crescatorii de pasari din Romania.

In vara, ouale s-au vandut la poarta fermei, fara TVA, in medie cu 18 bani pe bucata.
Crescatorii de pasari si animale acuza marile lanturi de magazine ca au scumpit carnea si ouale. Fermierii spun ca ei vand carnea si cu 30 la suta mai ieftin decat anul trecut, dar ca acest lucru nu se vede si in galantare.

Constantin Buzatu, crescator de gaini din Timisoara, a spus pentru Digi24: "Undeva la 70 de bani este pretul brut, pretul de ferma, am inteles ca in marketuri a ajuns la 1 leu. Deci acea diferenta de inca 30 de bani la pretul cu care pleaca de la mine din ferma mi se pare putin nejustificat. Eu il transport la magazin. El ia cofragul de la mine din masina de transport si il pune direct pe raft. Efort 0".

Carnea de pasare si de porc, mai scumpa in magazin, desi pretul la poarta fermei a scazut cu 30%

Pretul carnii de pasare si porc a scazut la poarta fermei cu pana la 30% fata de 2016, dar, cu toate acestea, in marile lanturi de magazine alimentele s-au scumpit.

Ioan Ladosi, reprezentant al Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc: "Noi la ora actuala vindem undeva cu 5 lei, 5, 2 lei in viu. Vindem catre abatoare. Abatoarele vand mai departe porcul transat. Din ce am inteles, abatoarele vand cu 7,9 - 8 la carcasa. Ca in galantare nu se regaseste aceasta scadere, trebuie vazut la retaileri".

Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine (ACEBOP) arata ca, desi pretul carnii de pasare si porc a scazut la poarta fermei cu pana la 30% fata de 2016, cu toate acestea in marile lanturi de magazine alimentele s-au scumpit, astfel incat asociatia solicita autoritatilor sa intervina.

"Cresterea preturilor la alimente este un subiect mult discutat in ultimele zile, atat in media cat si in randul producatorilor romani. Marile lanturi de magazine, care fac parte din mari corporatii internationale, au de multe ori practici comerciale indreptate impotriva consumatorului roman. Scopul este unul singur: maximizarea profiturilor", arata asociatia, intr-un comunicat.

Asociatia precizeaza ca in ultimele doua luni pretul carnii de porc a scazut cu circa 30% la poarta fermei.

"Astazi, fermierii vand cu 4,9 lei/kg la poarta fermei - cu mari presiuni din partea retailerilor pentru noi scaderi de pret. Pretul la carnea de pasare a scazut la poarta fermei cu aproximativ 20%, in timp ce pretul la carnea de vita se mentine stabil si cu tendinte de scadere", arata asociatia.

Nici pretul laptelui si produselor lactate nu s-a majorat la producator

De asemenea, laptele si produsele lactate au pretul nemodificat la producator.

"Atragem atentia ca aceste jocuri, pe care marile lanturi de magazine le fac astazi, vor duce la scaderea consumului si la cresterea problemelor fermierilor", adauga ei.

"Solicitam autoritatilor responsabile sa intervina de urgenta si sa faca lumina in aceasta situatie, care pentru noi, fermierii, este de neinteles. Produsele obtinute in Romania se vand mai ieftin decat in urma cu cateva saptamani si totusi mai departe, acestea ajung la consumator cu preturi foarte mari. Astazi noi, fermierii, vindem sub pretul de productie", spune Mary-Eugenia Pana, presedinte ACEBOP.

Strategie pentru favorizarea produselor marca proprie?

Producatorii reclama si politica de pret a retailerilor prin care se vizeaza scoaterea de pe raft a produselor acestora in favoarea produselor marca proprie.

La baza acestor reclamatii, depuse si la Consiliul Concurentei, sta un fapt usor de observat in marile lanturi de magazine.

Multi cumparatori pot sa observe diferenta substantiala de pret (minimum 30 - 50%) la acelasi sortiment (lapte si produse lactate, carne si produse din carne, paine, legume) intre produsele diverselor branduri si produsul marca proprie al retailerului.

De exemplu, daca vrem sa cumparam lapte (sa zicem la bidon de un litru si jumatate), putem sa observam ca produsul marca proprie al lantului de magazine este cu 2-3 lei mai ieftin decat produsele celorlalte branduri.

La o prima vedere, am putea sa spunem ca asta e, pana la urma e in favoarea cumparatorului, daca poate sa cumpere mai ieftin un produs.

Insa daca aceasta diferenta este doar o strategie de pret menita sa ii scoata de la raft, prin vanzari din ce in ce mai mici, pe producatori? Iar ulterior sa poata sa creasca pretul produsului marca proprie, cu beneficii doar pentru retailer si cu mari pagube pentru producatori.

Mai exact, la produsul producatorilor se impune o marja mare, iar la produsul marca proprie o marja foarte mica, ceea ce poate genera diferenta de pret. In plus, pozitionarea pe raft a produselor marca proprie este astfel incat sa fie cat mai vizibile, dar si sa poata fi usor comparat pretul cu produsele similare (mai scumpe).

In timp, cererea pentru produsele producatorilor scade si acestea incet, incet dispar de pe raft (o situatie pe care o putem sesiza deja la unele produse in marile lanturi de magazine, unde ponderea produselor marca proprie a ajuns la 70-80% din totalul produselor vandute pentru un anumit sortiment).

Ramas fara concurenta pe raft, in perioade propice, cum este cea actuala, produsul marca proprie poate inregistra o crestere de pret substantiala, cu beneficiile de rigoare. Iar producatorii nu numai ca sunt scosi de pe raft, dar vor fi nevoiti sa accepte si conditiile de pret impuse de marile lanturi de magazine, daca vor sa mai aiba desfacere pentru produsele lor, sub marca proprie a retailerului.

Pentru ca, in paralel, producatorii sunt ofertati sa produca marcile proprii ale marilor lanturi de magazine, produse care, asa cum am aratat, beneficiaza de avantaje ca marja de retailer mult mai mica, au ambalaje similare cu produsele de brand, langa care sunt plasate pe raft etc.

Producatorii reclama, practic, o strategie de pret in cinci etape a retailerilor:

1. retiailerul analizeaza care produse se vand si care este marja;
2. producatorii sunt oferati sa produca sub marca proprie a retailerului acele produse care au fost observate ca au volume mari de vanzare si marje bune;
3. produsele comercializate sub marca proprie sunt avantajate prin o marja impusa de retailer mult mai mica, in conditiile in care au ambalaje similare cu produsele diferitelor branduri si sunt plasate langa produsele de brand.
4. in timp, vanzarile se muta de pe produsele brandurilor pe produsele similare marca proprie si brandurile sunt practic excluse de la raft deoarece nu mai au vanzari
5. cand piata permite, pretul la produsul marca proprie este crescut puternic, in conditiile in care nu mai are practic competitie la raft

Rezultatul: cumparatorul nu beneficiaza decat pe termen scurt de preturi mai mici, iar producatorii autohtoni sunt fortati sa produca si sa comercializeze produsele in conditii defavorabile, asta in cazul fericit in care mai raman pe piata.

Pana acum, marile lanturi de magazine nu au comentat aceste situatii.

In context, presedintele Consiliului Concurentei a amintit de amenda de 35 de milioane de euro luata in 2015 de Metro, Real, Selgros, Mega Image si furnizorii acestora, ca urmare a unor intelegeri anticoncurentiale, si a precizat ca exista in analiza Consiliului o alta investigatie, care vizeaza eventuale comportamente ilegale ale Cora, Carrefour, Kaufland si ale furnizorilor lor, ancheta care va fi finalizata in prima parte a anului viitor.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1099 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Mi-a placut de fermierul ala care plangea ca...

...duce ouale cu 70 de bani la magazin si magazinul il pune direct in raft si-l da cu 30 de bani mai mult. Cica efort zero. Si vroia ca magazinul sa-i dea oul tot cu 70 de bani? Si cu ce plateste magazinul armata de salariati care lucreaza si sambata, si duminica, si in sarbatori, in 2 schimburi (deci cu sporuri)? Si cu ce plateste curentul consumat de frigidere si congelatoare, care s-a scumpit si ala? Plus ca pe vreme rece, magazinul trebuie incalzit, ca altfel nu calca clientii pragul. Si stati, ca de la anul, cu marea revolutie fiscala, patronul magazinului da si taxa de solidaritate de 2% cu lefegii de lux de la stat si pensionarii speciali. Asta in afara transferarii contributiilor si maririi salariilor angajatilor. Asa ca nu vad ce mare profit scoate magazinul pe ou, in conditiile in care - daca nu se vinde, ca romanii nu mai au bani - expira si-s de aruncat la gunoi? Plus ca se mai sparge cate un ou din neglijenta, cine plateste, fermierul? Fermierul a dat marfa, si-a luat banii, pa si pu!
Fratilor, e groasa rau! Acum fermierii se lauda ca au scazut pretul la poarta fermei, dar sa-i vedem la anul, pe vremea asta, ce vor face? Acum au stocuri de furaje din vara, obtinute ieftin si transportate cu carburant fara acciza, sa-i vedem cand or plati si ei transportul furajelor, curentul, gazul, la preturile majorate, cine stie cu cat. Sa-i vedem, mai dau vina pe magazine?
In loc sa-i ia de guler pe guvernanti, care-i duc la ruina cu politica lor falimentara, sar la gatul magazinelor, care si ele vor fi vai de mama lor, cand or saraci romanii in masa si n-or mai avea bani sa le cumpere produsele. Sa vedeti dupa sarbatori, cand salariile vor intarzia si vor veni micsorate, facturile la utilitati majorate, atunci sa vedeti vaiete si urlete...

 

consumatorii ramin cu preturile mari pe cap

iar guvernul socialist,lacom de bani,le da de sarbatori
cite o amenda ca sa aiba dragnea bani de petrecut cu
"fetele",cam batriioare,dar vivace :)))

 

Simpla

Preturile s-au marit cu buna stiinta.
Stiinta de a anticipa devalorizarea monedei socialiste romanesti.
Cand au scazut preturile in Republica Socialista, Securista si mai nou Sclavagista Romania ?
Nu va mai vinde tariceanu dolarul cu doi lei ?
Totul este enorm de scump in Romania! Orice, de la fir de ata la piesa manufacturata. Pretul serviciilor, transpotului intra usor in categoria celor mai scumpe din UE.
Dar il avem pe alistar si restul magotz_ilor!
Suntem pe maini "bune"!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor