Costul vietii in Bucuresti pentru un nomad american

Luni, 12 August 2013, ora 07:34
7540 citiri
Costul vietii in Bucuresti pentru un nomad american
Foto: wanderingearl.com

Bucurestiul este un oras care te surprinde intr-un mod pe care nu l-ai fi putut anticipa la prima vedere, oferindu-i unui calator strain tot ce si-ar putea dori de la o astfel de experienta - costuri accesibile, chiar avantajoase, si atractii din abundenta, descrie un nomad american capitala mioritica.

Derek Earl Baron a parasit SUA pe 25 decembrie 1999, dupa absolvire, pentru o vacanta de trei luni in Asia de Sud-Est. Dupa 13 ani, vacanta inca nu s-a sfarsit, aventura prelungita desfasurandu-se pana acum in peste 70 de tari din sase continente.

In ultimele 20 de luni, americanul a folosit Bucurestiul ca "baza".

"Am vizitat pentru prima data tara in octombrie 2011. De obicei, petrec o luna sau doua aici, iar apoi calatoresc o vreme inainte de a ma intoarce din nou", a spus Earl pentru Ziare.com.

Cat de scump este Bucurestiul pentru un strain, dintre sute de orase?

"Este dificil de spus. Cu siguranta nu este cel mai ieftin si, desigur, nu este nici pe aproape cel mai scump. Este in general foarte rentabil, in opinia mea, pentru cineva ca mine. Din experienta mea, preturile pentru cele mai multe bunuri de uz curent si activitati zilnice sunt sub medie, de aceea este mai convenabil pentru mine sa traiesc in Bucuresti decat inapoi in SUA sau in Europa Occidentala. Desi costul vietii este mult mai mic, pot totusi sa ma bucur de un stil de viata grozav.

Sunt tari mult mai ieftine decat Romania, cum ar fi India, insa obtii o calitate mai mare in schimbul banilor aici decat ai obtine in acea parte a lumii. Astfel, ca loc in care sa traiesti bine in timp ce ai acces la orice si-ar putea dori cineva: conditii bune de transport, cinematografe, muzee, restaurante bune, parcuri, cafenele etc, Bucurestiul este cat se poate de bun, dupa ce am calatorit in jurul lumii timp de mai multi ani", este de parere americanul.

Viata in cel mai scump oras din lume - chiria pentru o garsoniera este 1.500 euro/luna

Din ce traieste un nomad?

Din 2008, Earl isi finanteaza calatoriile din "munca online", ceea ce presupune o serie de activitati centrate in jurul blogului sau de calatorie.

El cheltuieste in Bucuresti, in medie, aproximativ 25 de dolari pe zi, in aceasta suma intrand cheltuielile cu chiria (150 de dolari pe luna pentru o camera intr-un apartament), transportul cu tramvaiul si metroul, iesirile in oras etc. Locuieste in prezent langa Lacul Tei.

"Cazarea buna este ieftina comparativ cu preturile din SUA si Europa Occidentala, in restaurante poate fi gasita mancare buna pentru mai putin de jumatate din cat ar costa acasa, iar transportul este de asemenea, mult, mult mai ieftin. Chiar si taxele sunt probabil printre cele mai mici pe care le-am vazut oriunde in alta parte a lumii.

Lucruri precum hainele sunt destul de scumpe in Bucuresti, insa as spune ca acest lucru este normal pentru Europa. Hainele vor costa mai mult decat in SUA, unde sunt foarte ieftine", remarca Earl.

Farmecul bine ascuns al Bucurestiului

Intr-o postare pe blogul sau, din mai 2012, americanul dezvaluie calitatile ascunse ale Capitalei.

"Exista mult gri aici si nu duce lipsa de cladiri neingrijite, blocuri de apartamente in stil comunist si graffiti inestetic, acestea fiind motivele pentru care multi turisti raman rarerori pentru mai mult de doua sau trei zile.

Insa ma simt chiar norocos ca am decis sa raman, cu cat stau mai mult in Bucuresti, descopar ca orasul merita sa fie observat de mai multi oameni.

Problema este ca cea mai mare parte a farmecului si atractivitatii Bucurestiului sta ascunsa departe in colturi ale orasului pe care cei mai multi calatori cu siguranta nu le vor gasi. Cei mai multi vizitatori isi petrec timpul in Centrul Vechi, placut, dar foarte mic, insa aceasta zona reprezinta cea mai mica fractiune din ceea ce orasul are de fapt de oferit", sustine acesta, mentionand printre alte locuri ce merita a fi descoperite Clubul Taranului din cadrul Muzeului Taranului Roman.

"Acest oras te va surprinde in mod garantat in moduri in care nu ti-ai imaginat niciodata atunci cand ai ajuns aici."

Americanul admite faptul ca multi localnici ar putea sa nu fie de acord cu afirmatiile sale entuziaste.

"Am intalnit multi localnici care au o lista lunga de plangeri despre acest oras si sunt foarte interesati 'sa scape de aici' si sa se mute in alta parte in Europa sau in tari de pe alte continente", recunoaste Earl.

Romania si finalul vizitei

Romania nu se limiteaza la Bucuresti, iar Earl Baron a vazut deja o mare parte din tara, de la Timisoara, Transilvania si Bucovina la Marea Neagra, fiind atras in special de satele mici si linistite inconjurate de natura, de care, "din fericire, Romania nu duce lipsa".

"Nu stiu sigur cat voi mai sta aici. Deocamdata, voi continua sa folosesc Romania ca 'baza' pana cand voi decide ca este timpul sa merg mai departe si sa gasesc un nou loc in care sa 'asez' pentru o vreme", ne-a spus calatorul american.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#cost viata Bucuresti turisti, #costuri Capitala straini, #Romania straini , #scumpiri