Cresterea TVA: Haos general, vezi ce te asteapta!

Miercuri, 30 Iunie 2010, ora 18:24
5124 citiri
Cresterea TVA: Haos general, vezi ce te asteapta!
Foto: Gazeta de Sud

Preturi mai mari, profituri scazute pentru comercianti, ore suplimentare pentru angajati, comenzi coplesitoare pentru firmele care vand case de marcat - o intreaga harababura cauzata de majorarea TVA-ului la 24%.

Marile lanturi de magazine isi actualizeaza preturile in noaptea de miercuri spre joi si vor afisa preturile mai mari la prima ora. In timp ce micii comercianti spun ca asteapta sa epuizeze stocurile cumparate mai ieftin si vor suporta deocamdata majorarea TVA din profitul firmei, ONG-urile acuza Guvernul de abuz.

Majorarea TVA cu 5% este criticata dur mai ales pentru ca este vorba de o crestere atat de mare facuta intr-un timp foarte scurt. Magazinele isi vor tine angajatii la serviciu si la noapte pentru a actualiza zeci de mii de preturi, iar firmele care vand case de marcat sunt luate cu asalt de cei care nu stiu sa isi actualizeze singuri softul pentru TVA.

In Bucuresti, potrivit statisticilor ANAF, din cele 120.000 de case de marcat inregistrate doar 67.400 sunt functionale, dar toate trebuie sa aiba joi setat noul TVA. Acest lucru este imposibil, asa ca multi comercianti vor lucra ilegal cel putin cateva zile, spun reprezentantii firmelor care vand case de marcat. Alternativa legala ar fi sa inchida magazinele.

Firma Sedona, care vinde aparatura fiscala, are 10.000 de clienti in Bucuresti si chiar a angajat mai multi oameni pentru a se pregati de noaptea in care se mareste TVA. In total, de acest lucru se vor ocupa 15 tehnicieni, au declarat reprezentantii firmei.

"Vor ramane foarte multi in zilele urmatoare fara TVA marit si vor lucra ilegal sau vor inchide. La multi nu e suficient sa reseteze casa de marcat, ci sa isi schimbe si preturile", a declarat Alexandru Lembrau, director general al Sedona, pentru Ziare.com.

El a precizat ca firma sa actualizeaza gratuit softul caselor de marcat in cazul clientilor care au contracte de service, dar ceilalti vor plati 100 de lei pentru procedura. Pentru a evita cozile cu mii de oameni, Sedona le-a trimis clientilor e-mail-uri in care le spune cum sa isi schimbe singuri setarile. Cei care nu se pricep vor veni, insa, la firma cu casele de marcat in brate.

Majorarea TVA, o prostie facuta de cineva care nu stie comert

Daca la casele de marcat valoarea TVA se schimba din butoane, pentru zecile de mii de produse care au nevoie de noi etichete e nevoie de armate de oameni care vor sta peste program, dupa cum ne-a declarat Sorin Minea, proprietarul lantului de magazine Angst si presedinte al Asociatiei Romane a Carnii.

"La mine e un caz fericit. Eu am magazine moderne si casele sunt pe calculator, deci schimbarea programului e usoara. Magazinele mici, cu case de marcat vechi, vor trebui sa cheme specialisti. Asta va dura o saptamana in cel mai fericit caz. Eu zic o luna pana se vor schimba toate preturile", a declarat Sorin Minea pentru Ziare.com.

In opinia lui, oamenii vor gasi in magazine trei preturi in urmatoarea perioada pentru ca unii comercianti vor avea TVA de 24%, altii de 19%, iar altii nu vor mai da bon fiscal. Asta inseamna ca va fi "raiul pe pamant pentru evaziune".

"Vor fi pe piata cvasi-oficial trei tipuri de preturi: preturile de la negru care vor continua, preturile de la cei care nu au putut sau nu au vrut sa faca schimbarea in noaptea asta si preturile prostilor care au facut aceasta schimbare. Cat va dura minunea asta, nu se stie", a mai spus Minea, adaugand ca decizia de majorare a TVA atat de repede este "o prostie si a fost luata de cineva care habar nu are comert".

In ceea ce priveste cresterea preturilor, Minea a explicat ca nu a avut timp sa faca analize pentru a vedea cu cat poate sa scada sau sa mareasca un pret.

"In parcurs de sase luni o parte din costuri se vor absorbi, dar asta nu e economie de piata, ci e economie de Matache Macelarul. Orice firma care ar lua o decizie fara sa faca o analiza inseamna ca e o firma de buzunar. O firma mare nu poate sa ia o decizie fara analiza, fara consiliu de administratie. Cineva trebuie sa isi asume responsabilitatea, cineva trebuie sa faca o planificare. Nu e chiar asa de usor. Nu suntem toti macelari, carnatari si gainari", a continuat Sorin Minea.

Totusi, el estimeaza o crestere a preturilor cu cel putin 3%, dar care poate depasi si 10% deoarece comerciantii nu isi permit sa ieftineasca daca ies in pierdere.

Majorarea TVA, un abuz

Magazinele se supun, iar clientii vor scoate mai multi bani din buzunar, dar ONG-urile atrag atentia ca e vorba de un abuz din partea statului. Garbis Kehaiyan, presedintele Asociatiei pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale, spune ca masura trebuia anuntata cu sase luni inainte de a fi pusa in practica.

"E de pe o zi pe alta. In Codul Fiscal scrie ca trebuie sa se faca cu sase luni inainte sa publice in Monitorul Oficial. Acelasi lucru care se intampla in Romania de atatia ani. Nu ii intereseaza de Cod Fiscal, nu ii intereseaza de nimic. Pur si simplu dau legi. In primul rand nu respecta fiscalitatea europeana si in al doilea rand nu respecta Codul Fiscal romanesc", a declarat Kehaiyan pentru Ziare.com.

Presedintele Asociatiei pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale a atras atentia in special asupra celor care au contracte cu TVA inclus. El spune ca acestia au valori fixe stipulate si majorarea peste noapte a TVA va declansa un "iures" din care va avea de pierdut ori vanzatorul, ori beneficiarul.

Chioscurile maresc preturile cand vor cumpara mai scump de la en-gros

Micii comercianti, de la coltul strazii, nu stiu nici acum ce vor face de maine. Vanzatorii afirma ca "doamna patroana" nu le-a spus sa schimbe preturile si nici ca ar trebui sa o faca la noapte. Sefa unei cofetarii ne-a spus ca pastreaza preturile la prajituri cel putin o saptamana, iar o doamna de la un alt chiosc a precizat ca va mari preturile cand va cumpara mai scump de la depozitul en-gros.

Altii si-au facut provizii pentru a nu speria clientii. Este cazul restaurantelor ale caror afaceri au fost deja afectate de criza. Sergiu Nedelea, directorul restaurantului Casa Iancului din Capitala, ne-a spus ca, pentru moment, cresterea TVA va fi asumata din adaos deoarece logistica nu le permite o modificare atat de brusca. El preconizeaza ca majorarea preturilor va avea loc abia la inceputul lunii septembrie.

"Trebuie sa revii la un moment dat pentru a acoperi cresterea preturilor de regie", a spus Sergiu Nedelea, adaugand ca majorarea de pret va fi de 7-10% pentru ca trebuie sa estompeze scumpirea transportului si a aprovizionarii.

"Noi ne asumam o luna. Pentru o luna avem stocuri mai mari, in special de bauturi. Este un stoc tampon pana cand incep concediile. Preturile vor creste probabil de la 1 septembrie", a mai precizat el pentru Ziare.com.

Printre cei care nu vor sa socheze cumparatorii cu noile preturi de joi dimineata se afla si supermarketul Billa si magazinul de mobila Ikea. Billa a anuntat ca va mentine preturile la peste 1.200 de articole din necesarul zilnic la nivelul anterior majorarii TVA cu 5%. Si Ikea Romania a decis sa suporte din resurse proprii costurile provocate de modificarea TVA, pentru a veni in sprijinul consumatorilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#majorare TVA, #case marcat actualizare TVA, #magazine schimbare preturi, #majorare TVA scumpiri, #scumpiri 1 iulie , #scumpiri