Cum ne-au scumpit americanii mancarea si benzina

Miercuri, 18 Mai 2011, ora 15:43
2535 citiri
Cum ne-au scumpit americanii mancarea si benzina

Federal Reserve, banca centrala a SUA, a pompat mii de miliarde de dolari proaspat tipariti in economia americana de la inceputul crizei. Efectul inflatiei de bani s-a vazut in preturile alimentelor si petrolului, care au explodat, aducand miscarile de protest din lumea araba.

In 2009, administratia Obama a derulat un program intensiv de stimulare a economiei (de natura keynesiana), in valoare de 787 miliarde de dolari. Banii au mers fie in scutiri de taxe, fie in programele sociale, de educatie si cercetare si de infrastructura ale SUA, scrie MONEY.ro.

Banii cheltuiti pana acum se pare ca nu au fost insa suficienti pentru a determina o crestere economica sustinuta. Datele oficiale arata ca au fost create 510.000 de locuri de munca, cu pretul agravarii problemelor fiscale ale SUA, care au ajuns la un un deficit fiscal si o datorie publica record.

Pentru a creste lichiditatea din economie, in conditiile in care dobanzile sunt aproape de zero, Fed a rescurs la injectarea directa a lichiditatii in sistem prin cumpararea datoriei guvernamentale americane, achizitionarea de mortgage-backed securities (bonduri garantate cu ipoteci) sau a datoriei bancilor.

Citeste mai multe despre Cum ne-au scumpit americanii mancarea si benzina pe Money.ro.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#scumpire benzina, #pret alimente, #SUA pret scumpiri , #scumpiri