De sambata se scumpeste calatoria cu metroul, in ciuda protestelor - Cu cat vor creste veniturile Metrorex

Joi, 26 Martie 2015, ora 12:43
6491 citiri
De sambata se scumpeste calatoria cu metroul, in ciuda protestelor - Cu cat vor creste veniturile Metrorex

Metrorex va scumpi, incepand de sambata, calatoria cu metroul, cu toate ca a primit peste 200 de petitii ca acest demers sa fie oprit.

Astfel, tarifele vor fi majorate cu 16%-33%, arata un ordin al ministrului Transportului, Ioan Rus.

Pretul cartelei pentru doua calatorii va creste de la 4 la 5 lei, pentru cea cu 10 calatorii bucurestenii vor scoate din buzunar 20 de lei, in loc de 15 lei.

Pentru un abonament lunar nelimitat, pasagerii vor plati incepand de sambata 70 lei, fata de 60 lei in prezent.

Si pretul unui abonament saptamanal cu numar nelimitat de calatorii va creste de la 20 lei la 25 lei, cel al unui abonament de o zi va fi majorat de la 6 lei la 8 lei, iar abonamentul de 62 calatorii va fi eliminat.

Se scumpeste calatoria cu metroul cu pana la 33% - afla noile preturi (Video)

Totusi, noile tarife de calatorie cu metroul vor intra in vigoare de sambata, "cu riscul unor nemultumiri din partea calatorilor", a precizat ministrul intr-un comunicat de presa.

Pe de alta parte, Metrorex va fi obligata "sa se dezvolte si sa se modernizeze, astfel incat bucurestenii sa circule cat mai curand si pe noile magistrale".

Saptamana trecuta, mai multe persoane au protestat la metrou la statia Piata Unirii fata de scumpirea tarifelor calatoriilor.

Oamenii au afisat bannere pe care scria "Scumpiri nejustificate. Licitatii trucate" sau "Metrorex ne fura!".

Protest la metrou fata de cresterea tarifelor (Foto)

Masura va conduce la cresterea veniturilor cu 4,4 milioane de lei lunar

Ministerul Transporturilor (MT) arata ca "ajustarea tarifelor de calatorie va conduce la o crestere a veniturilor proprii ale societatii cu aproximativ 4,4 milioane de lei lunar", conform comunicatului de presa.

Aceasta suma este necesara acoperirii deficitului de finantare a societatii pe anul 2015, arata MT.

"Precizam ca, in acest an, subventia alocata Metrorex pentru calatoria cu metroul a scazut de la 369 milioane de lei in 2014, la 328 milioane de lei in 2015. Costul real al unei calatorii cu metroul este de 4 lei, iar tariful mediu incasat pe o calatorie de la pasageri este de 1 leu, diferenta fiind acoperita din subventii si alte venituri ale societatii. Subventia si veniturile actuale ale Metrorex nu pot acoperi costul real al unei calatorii", conform sursei citate.

De ce s-a renuntat la abonamentul cu 62 de calatorii

MT a explicat si motivul pentru care a renuntat la abonamentul de 62 de calatorii. Institutia mentioneaza ca, daca l-ar fi pastrat, pretul ar fi fost crescut cu circa 30%, de la 50 la 65 de lei.

Insa de sambata abonamentul lunar cu numar nelimitat de calatorii va costa 70 de lei (crestere de la 60 de lei).

Astfel, optiunea Metrorex a fost de "a oferi calatorilor varianta cea mai avantajoasa: calatorii nelimitate la un pret mai mic", arata reprezentantii ministerului.

"Pentru deciziile importante, ca de obicei, am luat in seama reactia societatii civile. Si in cazul metroului, am vazut ca au existat si nemultumiri legate de ajustarea tarifelor. Pentru oamenii cu venituri mai mici sunt justificate si ii intelegem. Pe de alta parte, exista si categorii sociale care beneficiaza de o serie de facilitati.

Unele masuri, chiar daca nu sunt populare, sunt necesare. In aceasta situatie s-a optat pentru varianta abonamentului cu numar nelimitat de calatorii, la un pret mai mic, in detrimentul variantei abonamentului cu numar limitat de calatorii", a declarat ministrul Transporturilor, Ioan Rus.

C.P.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Metrorex scumpeste calatorie metrou, #scumpire calatorie metrou, #scumpire cartele metrou, #cartele metrou scumpesc , #scumpiri