Energia electrica se scumpeste cu 5%

Vineri, 29 Iunie 2012, ora 14:57

   

Energia electrica se scumpeste cu 5%
Preturile energiei electrice pentru toate categoriile de consumatori vor creste, la 1 iulie, in medie cu 5%, pentru ajustarea costurilor de productie, transport si distributie cu rata inflatiei si respectarea angajamentelor asumate fata de FMI, a anuntat vineri ANRE.

Tarifele si preturile reglementate la energie nu au mai fost modificate de la 1 ianuarie 2010.

Masura de scumpire cu 5% a energiei pentru consumatorii casnici si non-casnici este justificata, printre altele, de necesitatea corelarii costurilor de productie, transport si distributie cu rata inflatiei, care cumulat pentru 2010 si 2011 a depasit 13%, arata ANRE intr-un comunicat.

Totodata, decizia a vizat respectarea acordului preventiv dintre Romania si FMI, care prevedea aceasta majorare de la 1 iulie.

Decizia ANRE este justificata si de costurile cauzate de o directiva europeana, care impune statelor membre protejarea consumatorilor prin impunerea unor cerinte de informare a acestora, dar si de sustinerea cantitatilor de energie care vor fi produse din surse regenerabile, prognozate la 2,5 TWh in acest an.

"Prin valorile aprobate, ANRE apreciaza ca se asigura o minima protectie a consumatorilor care nu si-au exercitat dreptul de eligibilitate in anul 2012", se precizeaza in comunicat.

In plus, ANRE a urmarit ca modificarea sa genereze un efect redus la nivelul economiei, potrivit sursei citate.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2118 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Nonpolitikon
rank 5
O fi din cauza supraproducţiei,.. O fi din cauza "prevatizări'"...
.
Giurgiu
rank 4
Numai lapte si miere
5% nu-i nimic, banii astia sunt pentru campanii electorale si pentru ziaristii care scriu minciuni.USL comunisti mai au nevoie de bani ca sa se sature.Dragi bugetari o sa vedeti salariile intregite, dar nu de la USL!
Ghilotina
rank 5
pai am mai scris o data !
USL a zis ca nu se scumpeste nimic , ca gazele se dau degeaba , carnea , laptele , ouale ... or sa fie 10 % din cat costa acum ....
caldura gratis , gunoiul degeaba ... salarii cel putin 1000 euro/cap furajat ....

pai cum ne fuse vorba ?
sparky
rank 5
Nu!
Prigoana a zis ca transpoetul public bucurestean si ridicarea gunoiului vor fi gratuite,dar nu i-a iesit!Apropo,mai traieste nea Prigoana?
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor