Furnizorii cer scumpirea gazelor - Cu cat s-ar putea umfla facturile

Miercuri, 29 Mai 2013, ora 12:17
2959 citiri
Furnizorii cer scumpirea gazelor - Cu cat s-ar putea umfla facturile

E.ON Romania solicita o majorare a tarifului de distributie a gazelor, care s-ar reflecta si in factura finala, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, Frank Hajdinjak, directorul general al companiei.

El a precizat ca vrea un avans cu 10% al tarifului de distributie, ceea ce ar insemna o crestere de 3% a pretului final, informeaza B1 TV.

Ultima scumpire a pretului gazelor a avut loc luna trecuta, la 1 aprilie, insa doar pentru consumatorii industriali.

Orice crestere ce are loc pe piata energiei trebuie sa fie aprobata de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Enegiei (ANRE) inainte de a intra in vigoare.

Consumatorii casnici vor resimti o scumpire a gazelor naturale de la 1 iulie 2013, de 8%, iar cea de-a doua la 1 octombrie, care va fi de doua procente, conform calendarului de liberalizare a preturilor.

Astfel, cerinta furnizorului de gaze naturale ar aduce o scumpire suplimentara.

Conform datelor Eurostat, Romania are cel mai mic pret la gaze din randul tarilor membre UE, de 2,7 euro pe 100 metri cubi, pe urmatorul loc plasandu-se Slovacia (5,1 euro). De asemenea, aceeasi situatie se regaseste si in cazul preturilor ajustate la puterea de cumparare.

Pretul energiei electrice in Romania, peste media UE - unde ne situam la pretul gazului

E.ON avertizeaza despre scaderea investitiilor in Romania

Frank Hajdinjak a avertizat ca investitiile in tara noastra s-ar putea reduce din cauza scaderii volumelor de gaze distribuite este ingrijoratoare si a recentelor decizii si anunturi ale autoritatilor din domeniu, cum ar fi cea privind introducerea taxei de monopol natural.

E.ON Gaz Distributie a investit, in 2012, circa 218 milioane de lei, sistemul de distributie fiind reabilitat si modernizat pe o lungime de 640 kilometri si extins pe o lungime de 162 km. Pentru acest an, bugetul alocat pentru investitii este de 179 milioane de lei.

Cum vrea Romania sa scada factura la gaze la iarna

Recent, seful ANRE a precizat ca Romania va importa mai multe gaze naturale in perioada verii, chiar daca necesarul ar putea fi acoperit din productia interna, pentru a evita scumpirile din iarna reflectate in factura platita de consumatori.

Astfel, institutia a solicitat companiilor care importa (Romgaz, GDF Suez Energy Romania, E.ON) sa cumpere in perioda verii de pe piata externa 22% din cantitatile necesare, pentru ca in prezent gazele din import costa mai putin decat in lunile de iarna.

Romania va importa la vara mai multe gaze, pentru a evita facturi mai mari

Operatorul sistemului national de transport al gazelor, Transgaz Medias (TGN), propune ANRE ca in luna iunie importurile de gaze sa reprezinte doar 0,5% din consum.

"Estimarea Transgaz este plauzibila, insa noi solicitam sa se importe in proportie de 22%, pentru ca acum este mai ieftin. La fel am facut si in 2012. Pentru toata vara solicitam ca importurile sa acopere 20% din consum, pentru a nu avea preturi prea mari la iarna", a declarat, luni, presedintele ANRE, Niculae Havrilet.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#furnizori scumpire gaze, #scumpire gaze, #crestere facturi gaze , #scumpiri