Ziare.com

Gazele se scumpesc de la 1 iulie - cat platim in plus

Duminica, 30 Iunie 2013, ora 15:06

   

Gazele se scumpesc de la 1 iulie - cat platim in plus
Comitetul de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, in sedinta de vineri, majorarea cu 8% a pretului gazelor naturale pentru consumatorii casnici si cu 3% pentru cei noncasnici, de la 1 iulie.

Majorarea este prevazuta in Ordinul nr. 46 /2013 privind aprobarea preturilor pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale, aprobat vineri.

Potrivit ANRE, datorita evolutiilor favorabile ale pretului de import si a necesarului de import pentru acoperirea consumului, cresterea pretului final pentru consumatorii noncasnici este mai mica decat cea prevazuta in calendarul de eliminare treptata a preturilor reglementate de 5%.

Pretul gazelor pentru companii creste

"Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei in conditiile respectarii Calendarului de eliminare treptata a preturilor pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale, calendar agreat cu organismele internationale si aprobat de Guvernul Romaniei, prin masurile luate, estimeaza pentru anul 2013 o crestere a pretului final pentru consumatori mai mica decat cea prevazuta in calendar", se precizeaza in comunicatul institutiei.

Potrivit ANRE, in acest an gazele naturale s-au scumpit la 1 februarie numai pentru clientii noncasnici, cresterea de pret fiind, in medie, de 5%, conform calendarului aprobat de Guvern.

"Preturile finale reglementate aferente clientilor casnici si noncasnici au ramas nemodificate incepand cu 1 aprilie 2013, chiar daca in pretul final reglementat a fost luata in considerare noua valoare a pretului productiei interne.

Pretul gazelor va creste cu 10-12% anual, pana in 2018 - vezi calendarul scumpirilor (Video)

Avand in vedere ca celelalte elemente care intra in componenta costului unitar al gazului nu au generat modificari semnificative in calculul acestuia (scaderea necesarului de import, scaderea pretului import) suma fixa unitara pentru acoperirea costurilor de achizitie a gazelor naturale pentru clientii noncasnici a ramas nemodificata", precizeaza ANRE.

In acest an, urmatoarea crestere de pret la gazele naturale este prevazuta pentru 1 octombrie, in cazul clientilor casnici majorarea fiind de 2% iar in cel al consumatorilor noncasnici de 3%.

In concluzie, pentru anul 2013, cresterea preturilor finale reglementate realizata/estimata de ANRE, este de aproximativ 10% pentru clientii casnici si circa 11% pentru clientii noncasnici, fata de 18% conform calendarului.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2811 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Marirea preturilor pe care ANRE...

...o ingaduie nu are nici un fel de sustinere economica....absolut niciun element care compune pretul gazelor nu indica ca acest lucru era necesar. O masura luata pentru ca asa ni s-a diktat de FMI + UE. Totusi in aceste negocieri se neglijeaza un lucru elementar. Gazele pe care le platesc europenii provin din import in majoritatea cazurilor si suporta tranzitare de multe mii de kilometrii care incuba preturi de cot. Noi stam pe gazele noastre deci nu avem aceste costuri (in plus) si ar trebui sa fie un avantaj al tarii noastre in raport cu alte state. Singurul caz in care se poate accepta cred ca ar fi acela in care absolut toate cresterile de pret la gaze sa intre in bugetele sanatatii si educatiei! Atunci as intelege acest sacrificiu dar sa ne sacrificam lasind niste multinationale sa le intre in conturi bani pe banda rulanta urmind apoi sa-i repatrieze in tarile mama mi se pare crima si furt din avutia tarii si a poporului roman. Acest lucru trebuie renegociat de urgenta cu capii FMI SI UE intrucit este vorba de ceva intolerabil de grav.

 

La mai multe

Bravo tie guvern Ponta II. Sa nu ne dai toate aceste "cadouri" dintr-o data mai tine si pentru Craciun cateva.

O sa ajungem rau de tot.....

motiv ca sa treaca cat mai repede la exploatarea gazelor de sist. Sa vezi cand o sa vina criza apei si cea alimentara sa vezi ce o sa-i mai fugareasca oamenii deja saraciti, pe toti "diven" din parlament si guvern. Mai asteptam un pic.

Scumpiri sau cum ne FURA statul....

cresc preturile la gaz,curent,creste si TVA ul.
Dar oare planeta,,god,, ne vinde resursele energetice pe bani?! soarele,vantul, cere bani= nu
halal civilizatie !

 

Asa este dacule67;..mie-mi spui ??

Mai are cineva mirari si revelatii la tot ce se intimpla pe acest pamint ??
Romania este o tara schimbatoare, mai rau decit vremea; cum pot avea oamenii pace in suflet cu atitea scumpiri peste scumpiri in asa vremuri nesigure;??!!
Lumea aceasta in care traim este macinata de suferinta, de durere, de tristete, de griji si de nelinisti, de lupte, de violenta (in familie si in afara ei),..oamenii nu mai privesc in viitor cu speranta; !! dam vina pe soarele care straluceste ca ne orbeste dar uitam de caldura lui, pe ploaia care ne binecuvinteaza dar ne miram de ce ne inunda, pe vintul care ne usuca pamintul dar ne surprinde cind ne ia acoperisul de pe case si inca nu am invatat sa zicem " Da-mi, Doamne, seninatate ca sa accept lucrurile pe care nu le pot schimba, curaj ca sa schimb lucrurile pe care le pot schimba si intelepciune ca sa fac diferenta intre ele"

Dupa scumpiri sa faca referendum pe gazele de sist si Rosia Montana

In acest fel, conducatorii isi vor putea dovedi buna credinta vizavi de interesele nationale autentice

Repetarea unui referendum pre-electoral dubios, cu rezultate previzibile la vremea lui, este o ineptie politica

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor