Scumpirile care-i vor bulversa pe români de la începutul anului. “Zahărul, uleiul, pâinea şi carnea de porc, produsele ale căror prețuri vor fi mai mari în 2022”

Miercuri, 08 Decembrie 2021, ora 21:15
4647 citiri
Scumpirile care-i vor bulversa pe români de la începutul anului. “Zahărul, uleiul, pâinea şi carnea de porc, produsele ale căror prețuri vor fi mai mari în 2022”

Românii sunt îngrjoraţi de ceea ce se va întâmpla cu preţurile la utilităţi şi la produsele alimentare, în anul care va veni. Specialiştii în analize financiare nu pot furniza un tabel clar de previziuni economice, însă, per ansamblu, stagflația se anunță a fi cuvântul la ordinea zilei în 2022 şi ar fi cel mai urat scenariu în care ne-am putea găsi.

“România este precum un bolnav aflat la terapie intensivă care este tratat cu algocalmine. Da, îi va atenua durerea, dar nu îl va scoate din starea gravă în care se află.

Așa se întâmplă, din păcate, și cu inflația, boala economică care se întinde precum o cangrenă în economia românească și care ne poate duce în stagflație, cea mai gravă situație economică în care ne putem afla, cu prețuri în creștere și cu o încetinire sau chiar scădere economică” a declarat, pentru Ziare.com, consultantul economic, Adrian Negrescu.

Creșterile de prețuri la energie electrică, gaze, carburanți, gigacalorie abia încep să fie resimțite în economie, iar efectele se vad deja, definitoriu fiind cazul Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte chimice care se închide temporar sau pe o perioada nedeterminată.

“Estimez, în lunile următoare, o scădere a consumului pe măsura creșterii prețurilor, o accentuare a blocajului financiar și un val de închideri de activitate, în cascadă, cu sute de mii de oameni trimiși în șomaj. Asta pentru că avem o economie extrem de fragilă, cu peste 80% dintre firme slab capitalizate, care trăiesc de la o factură la alta.

Pentru români, dincolo de masa de Crăciun, care va fi mai scumpă cu 30-40% față de anul trecut, impactul major al inflației va fi resimțit din ianuarie încolo, când vor veni și primele facturi majorate la energie, gaze, întreținere. Și nu va fi primul și singurul șoc. Va urma un al doilea, în aprilie, după eliminarea facilităților la plata energiei și a gazelor, când vom începe să plătim prețurile neplafonate și subvenționate”, a mai completat Adrian Negrescu.

2022 va aduce scumpiri în cascadă, de la utilități la produse alimentare

Inflația prin care trece România nu este una tranzitorie, pentru că aspiră și amplifică toate problemele din economie, de la lipsa de capitalizare la impactul creditului furnizor. Inflația doar le amplifică. Iar creșterea prețurilor la utilități, fie că vorbim de energie, gaze, carburanți și materii prime vine să pună gaz pe focul problemelor din economie.

“2022 va aduce, din păcate, scumpiri în cascadă, de la utilități la produsele alimentare. Zahărul, uleiul, pâinea, carnea de porc sunt doar câteva dintre produsele ale căror prețuri vor fi mai mari decât în 2021", a mai punctat consultantul economic.

România, incapabilă sa dezvolte ofertă alimentară internă competitivă şi imună la crize

Acest fapt se întâmplă pentru că, din păcate, "peste 80% din ce punem pe masă aducem din import, practic importăm inflație. Incapabili să ne dezvoltăm o ofertă alimentară internă competitivă și imună la crize (vezi cazul din industria cărnii de porc, grav afectată de pesta porcină), suntem victimele de serviciu ale dinamicii prețurilor la nivel internaţional”.

Vestea bună, ironic, ar fi că preţurile nu vor creşte la nesfârşit, însă vom mânca mai puțin și mai prost

"Având în vedere puterea de cumpărare redusă din țara noastră, prețurile nu vor putea crește la nesfârșit, pentru că nu va mai avea cine să le cumpere.

Pe de altă parte, producătorii au găsit o soluție ca să se protejeze – au redus și vor reduce tot mai mult gama de produse de la raft, mizând pe produsele cu costuri de producție mai mici. Altfel spus, vom vedea mai multe produse slabe calitativ, dar mai ieftine. Vom mânca mai puțin și mai prost.

Pe ansamblu, 2022 va fi anul scumpirilor în lanț, cu un vârf în perioada dinainte de Paște, și cu o atenuare a creșterilor de prețuri în a doua parte a anului, în funcție, bineînțeles, de evoluția prețurilor la utilități și materii prime.

Vestea proastă este că, din estimările la nivel internațional, creșterile de prețuri nu se vor opri astfel încât stagflația se anunță a fi cuvântul la ordinea zilei în 2022", a conchis Adrian Negrescu.

Citeste si:
Despre lupta cu inflația
Despre lupta cu inflația
“Inflația apare atunci când oamenii încep să vorbească despre inflație” spune un citat celebru al lui Alan Blinder, vice-președinte al Băncii Rezervei Federale (FED( 1)) între anii...
Firmele vor fi afectate de pandemie şi în 2023. Cine va avea cel mai mult de suferit ANALIZĂ
Firmele vor fi afectate de pandemie şi în 2023. Cine va avea cel mai mult de suferit ANALIZĂ
Estimările analiştilor economici pentru acest an sunt destul de sumbre. Leul va continua să se deprecieze faţă de moneda europeană în următorul an, deficitul bugetar va ajunge la 5,7%, iar...