Ziare.com

Mierea s-ar putea scumpi cu 25-30%

Marti, 22 Iunie 2010, ora 14:06

   

Mierea s-ar putea scumpi cu 25-30%
Mierea s-ar putea scumpi cu 25-30% in acest an, din cauza ca si productia de miere la nivel national ar putea scadea cu 30% in acest an, la 15.000 tone, fata de 21.500 tone din 2009, a declarat marti presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, Ioan Fetea.

"Anul acesta, productia de miere ar putea scadea la 15.000 tone, din cauza ploilor indelungate si a noptilor reci. Depinde foarte mult de natura. Aceasta ar putea determina o scumpire a mierii cu 25-30%. De asemenea, si pretul carburantilor a crescut. Un alt motiv pentru scumpirea mierii ar fi si faptul ca pretul de achizitie al mierii a crescut cu 10-15%", a afirmat Ioan Fetea.

Totodata, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania a mentionat ca productia de miere de salcam ar putea scadea in acest an sub 2.000 tone, fata de 7-8.000 tone in 2009.

In Romania existau anul trecut 1,1 milioane familii de albine. In tara sunt doua mari categorii de miere: miere florala (de nectar), ce poate fi miere monoflora sau poliflora, si miere extraflorala (miere de mana sau de padure). Cele mai cunoscute sortimente de miere monoflora sunt cele de salcam, tei, floarea soarelui, menta, rapita, coriandru.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Principala piata de desfacere este cea externa, peste 60% din productia de miere romaneasca fiind exportata in tari precum Germania, Marea Britanie, Italia, Franta, Austria, SUA, Canada, Japonia sau China.

Conform datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), consumul anual de miere pe cap de locuitor in Romania este estimat la circa 500 de grame, mai redus decat in majoritatea statelor europene. Astfel, in Danemarca consumul de miere se ridica pe an la cinci kg/cap de locuitor, in Germania la 1,5-2 kilograme pe cap de locuitor, iar in Ungaria la peste 600 grame.

Romania va exporta miere in Japonia si Orientul Apropiat

Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultura a investit circa 600.000 dolari pentru ca hala de productie sa ajunga la criteriile europene de calitate si are cereri din Japonia si Orientul Apropiat pentru miere, suplimente nutritive si produse medicamentoase, a anuntat Cristina Mateescu.

"Investitia a fost suportata din surse proprii ale institutului si este aproape finalizata. Avem cereri pentru a exporta miere si suplimente nutritive in tarile din Orientul Apropiat si Emiratele Arabe Unite, precum cerere pentru miere si produse medicamentoase (pe baza de propolis) de la o firma din Japonia", a declarat marti directorul general al institutului, Cristina Mateescu.

De asemenea, Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultura din Capitala urmeaza sa colaboreze cu Institutul National de Cercetari Agronomice din Franta pentru studii privind genetica, nutritia si bolile albinelor.
Sursa: rNews

Articol citit de 12453 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

scade la noi productia o sa importam din Mexic si Chile...

pretul cereste dar tot vom importa asa ca producatorii o sa piarda pe termen lung in fata importatorilor. sa vedem ce or sa faca producatorii atunci cand pe piata vor veni la anu importatori cu preturi mai mici si productia o sa fie mare. castigul de acum o sa fie pentru ei o imensa pierdere pe termen mediu si lung... asa este daca nu ai o organizatie a crescatorilor de albine condusa de oameni pregatiti si care vad mai incolo de lungul nasului.

 

stai linistit !!!

la noi fac miere si viespile ... si avem tehnologie de produs miere artificiala contra diabetului care e mult mai ieftina ..
oricum pe piata romaneasca nici 10 % nu era miere produsa de albine ...e contrafacuta...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor