Ministrul Energiei da vina pe vreme pentru scumpirile la curent si spune ca pretul gazelor nu are de ce sa creasca

Joi, 16 Noiembrie 2017, ora 13:52
3336 citiri
Ministrul Energiei da vina pe vreme pentru scumpirile la curent si spune ca pretul gazelor nu are de ce sa creasca
Foto: Digi 24 TV

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, joi, la audierile in comisia parlamentara care ancheteaza cresterea tarifelor la energie, ca preturile nu intra in competenta sa, dar le-a urmarit cu atentie si a concluzionat ca ele au fost influentate si de conditiile meteo din acest an.

"In data de 6 ianuarie atat pentru partea de sud si vest au fost trimise avertizari meteo, intensificari de vant, viscol puternic. Ne-am confruntat in acea perioada si cu dificultati in activitatea din cariere, precum si cu presiunea gazelor in sistemul national, dupa cum stim, pe perioada de iarna presiunea scade foarte mult din cauza conditiilor meteo.

Toate aceste aspecte au condus la un context regional si local care a afectat nu doar evolutia preturilor, ci si siguranta alimentarii cu energie electrica si gaze", a explicat Petcu, citat de Realitatea TV.

Ministrul Energiei a mai afirmat, in comisie, ca "din punct de vedere al productiei pe hidro nu am avut cel mai bun an, nu am avut precipitatii primavara si vara".

De asemenea, el a invocat blocaje in retele din cauza frigului si a gerului, dar a subliniat: "Cu toate acestea, Romania a fost, si sunt convins ca va fi si la sfarsitul anului, exportator de energie".

Toma Petcu a mai afirmat ca ministerul si ANRE vor verifica pe teren daca operatorii privati de distributie a energiei electrice si-au indeplinit obligatiile de investitii, in baza carora s-au cerut majorari de tarife.

Dupa circa doua ore de audieri in comisie, ministrul Energiei a raspuns si la cateva intrebari puse de jurnalisti, precizand ca analiza tarifelor la energie poate fi facuta doar de "Consiliul Concurentei si ANRE".

"Chiar daca in aceasta perioada au fost doua ajustari pe energie electrica, Romania are unele dintre cele mai scazute tarife, iar consumatorul e protejat de ANRE", a mai spus ministrul, aratandu-se increzator ca preturile pentru consumatorii casnici nu vor creste de la 1 ianuarie 2018, mai ales "daca putem sa beneficiem si de un vant mai puternic, cu siguranta".

In context, Toma Petcu a precizat ca "deocamdata nu consider ca se impune o ajustare pozitiva (a preturilor - n.red.) pe zona de gaz".

Tot astazi a fost audiat in comisie si Razvan Nicolescu, fost ministru al Energiei in Guvernul Ponta.

Comisia parlamentara de ancheta a ANRE, condusa de deputatul PSD Iulian Iancu, a fost infiintata cu scopul principal de a afla adevarul in privinta unor presupuse manipulari ale preturilor pe bursa, in sensul cresterii lor, in lunile de iarna si de vara.

La audieri trebuia sa vina si fostul ministru al Dezvoltarii Sevil Shhaideh, in prezent membru al Comitetului de Audit al OMV Petrom, dar ea a cerut sa fie reprogramata, informeaza Realitatea TV.

In ultima perioada, am avut parte de doua scumpiri la energia electrica: de la 1 iulie si 1 octombrie, insa un raport ANRE anticipeaza ca atat curentul, cat si gazele se vor scumpi din nou de la 1 ianuarie 2018.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Toma Petcu scumpire curent, #ministru Energie tarife energie , #scumpiri