Painea se scumpeste cu 15% luna aceasta

Luni, 16 August 2010, ora 20:28
2760 citiri
Painea se scumpeste cu 15% luna aceasta
Foto: euroadrenaline.com

Painea se va scumpi, pana la finele lunii, cu 15%, dupa ce producatorii de grau au dublat preturile in acest an iar faina s-a scumpit.

Situatia a creat un blocaj pe piata si a scumpit faina cu 40% in ultima saptamana, a declarat pentru

Mediafax, Aurel Popescu, presedinte Rompan.

"Pretul fainii a crescut in ultima saptamana cu circa 40%, de la 750 de lei pe tona la 1.050 de lei. Pentru un kilogram de paine sunt necesare 750 de grame de faina si, pe masura faina scumpa va ajunge in brutarii, pretul painii va creste. Parerea mea este ca majorarea va avea loc in valuri, iar pana la sfarsitul lunii august painea se va scumpi cu circa 15%", a precizat Popescu.

Potrivit acestuia, Romania a exportat anul trecut doua milioane de tone de grau. Cu toate acestea in perioada mai-iunie Romania a apelat la importuri, din Ungaria.

Deoarece importurile si costurile de transport depaseau semnificativ pretul de atunci la graul din piata interna, firmele de panificatie nu si-au facut stocuri si au asteptat productia din acest an.

"Astfel, s-au creat niste goluri, intrucat in iulie nu s-a aprovizionat nimeni, pentru ca nu s-a recoltat nimic, din cauza ploilor. Acum, in luna august, cand s-a recoltat, toata lumea a sarit pe producatorii de grau, care din acest motiv si pe fondul cresterii cotatiilor pe pietele internationale au dublat pretul. De la 400-450 de lei pe tona de grau anul trecut au ajuns acum sa ceara si peste 800 de lei pe tona, ajungand chiar la 1.000 de lei", a explicat Popescu.

Vestile nu sunt dintre cele mai bune, in conditiile in care, productia interna de grau din acest an, este slaba din punct de vedere calitativ.

"Va fi o mare problema pentru ca, pe fondul blocarii exporturilor de catre Rusia, va exista cerere din partea pietelor din zona si Romania va exporta si in acest an peste doua milioane de tone.

Necesarul intern de consum este de 3,5 milioane de tone, dar 1,5 milioane sunt la populatie. Tinand cont de necesarul de 600.000 de tone pentru samanta si alte 400.000 de tone pentru furaje, Romania va fi nevoita sa importe peste un milion de tone de grau pentru consum. Deci vom exporta si vom importa grau in acest an", a explicat Popescu.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#paine scumpiri Rompan, #producatori grau faina , #scumpiri