Presa de azi: Saracia, mai tare ca frigul

Sambata, 09 Octombrie 2010, ora 08:19
1955 citiri
Presa de azi: Saracia, mai tare ca frigul
Foto: Arhiva

Ziarele centrale de sambata surprind cateva aspecte de care romanii se lovesc in aceasta toamna: cresteri de preturi la alimente, debransari de la sistemul de termoficare din cauza fricii de facturi mari si venituri mai mici pentru "pensionarii de lux".

Daca ziarul 'Puterea' ne anunta cu cat se vor scumpi "painea, uleiul, laptele si carnea de pui", cei de la 'Evenimentul Zilei' ne informeaza care sunt "marii pierzatori in lupta statului cu eliminarea pensiilor speciale", iar 'Gandul' ne dezvaluie de ce "refuza bucurestenii caldura RADET-ului".

Evenimentul Zilei: Noile pensii - pierderi mari, castiguri mici

Aproape 5.500 de pensii acordate in baza unor legi speciale au fost recalculate de expertii Casei de Pensii, in urma procesului cerut de Executiv pentru a elimina pensiile asa-numite "de lux".

In medie, acestea au scazut de peste trei ori, de la 5.146 la 1.587 de lei. Cele mai mari reduceri se inregistreaza in cazul personalului civil navigant, potrivit centralizarilor facute de directia de specialitate din cadrul Ministerului Muncii, scrie Evenimentul Zilei.

In afara de magistrati, care au scapat de reducerea pensiilor de serviciu gratie unei decizii a colegilor de la Curtea Constitutionala, mai exista si alti pensionari care au iesit "castigatori" din lupta cu recalcularea. Ei sunt raspanditi in mai toata lista neagra realizata de Guvern, mai putin la Curtea de Conturi, unde nu s-au inregistrat cresteri ale pensiilor. Numarul lor este redus, potrivit specialistilor din minister.

"In cateva cazuri exceptionale, in urma recalcularii au fost inregistrate cresteri ale cuantumului pensiilor. Aceste cresteri nu sunt insa semnificative", sustin ei, care ofera si trei explicatii pentru aceste situatii. Toate sunt legate de beneficii pe care legile speciale nu le recunosc, aplicand in schimb doar un procent - in jur de 80% - din media ultimelor venituri.

"Unele sporuri recunoscute pe Legea nr. 19 (Legea pensiilor - n.r.) nu puteau fi valorificate la calculul pensiilor de serviciu in baza legilor speciale. Unele perioade de cotizare realizate dupa pensionare nu puteau fi valorificate decat la calculul conform Legii nr. 19. Beneficiul grupelor de munca se putea acorda doar daca se facea calculul pe Legea nr. 19", explica ei.

Gandul: Saracia, mai tare ca frigul. 1.000 de asociatii de proprietari din Bucuresti, cu 60.000 de apartamente, refuza caldura RADET-ului de frica facturilor mari

Daca pensionarii de lux se plang ca pensiile le-au fost micsorate, bucurestenii se plang ca nu isi vor mai putea plati intretinerea in aceasta iarna. Astfel, de frica facturilor la intretinere, bucurestenii din peste 60.000 de apartamente prefera sa indure frigul.

Desi Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) a reluat furnizarea caldurii de aproximativ trei zile, peste 1.000 de asociatii de proprietari refuza sa deschida vanele din subsol. Directorul general al RADET, Mihai Becheanu, a declarat pentru Gandul ca "un procent cuprins intre 10 si 15 la suta dintre asociatiile de proprietari refuza caldura.

Aceste asociatii sunt la mana administratorilor de bloc care refuza sa deschida vanele din subsolul blocurilor. Administratorii spun ca le vor veni facturi mari si ca acesta este motivul pentru care nu deschid vanele, desi multi dintre proprietari vin la noi si reclama ca vor sa aiba caldura in apartamente", a spus Becheanu citat de Gandul.

Presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat, Mihai Mereuta, sustine ca "este ilegal si nu poti sa-i refuzi unui proprietar dreptul de a primi caldura. In iarna asta se va muri pe capete. De frica facturilor, oamenii vor refuza caldura. Frigul din apartamente se va suprapune lipsei medicamentelor si alimentatiei necorespunzatoare. Putini batrani si bolnavii cronici cu venituri modeste vor supravietui acestei ierni".

In Bucuresti sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare 12.000 de asociatii de proprietari care insumeaza 570.000 de apartamente.

Puterea: Preturile la paine, ulei, lapte si carnea de pui vor "exploda" pana la sfarsitul anului

Pe langa problemele legate de termoficare, o alta problema de care se vor lovi romanii este aceea a cresterii preturilor la alimente. Sindicalistii din industria alimentara avertizeaza ca painea, uleiul, laptele si carnea sunt alimentele care se vor scumpi cel mai mult in urmatoarea perioada.

"Ministrul Agriculturii a realizat faptul ca pretul graului si floarea-soarelui se vor scumpi in continuare. In afara de paine, lapte, carne, conserve si ulei, nu stiu la ce alimente se refera Valeriu Tabara ca s-ar putea scumpi cu 8-10%. Painea si uleiul se vor scumpi cel mai mult, respectiv cu 30% si 15%.

Ministerul Agriculturii nu are cum sa ascunda anumite lucruri. Nici nu poate interveni asupra preturilor alimentelor. Comerciantii sunt foarte atenti la scumpiri, daca cresc prea mult preturile, dau faliment", a declarat presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, pentru Puterea.

Pe de alta parte, presedintele Federatiei "Agrostar", Stefan Nicolae, afirma ca mancarea se va scumpi de luna viitoare. "Avand in vedere problemele climatice din toata Uniunea Europeana si din tarile non UE, preturile cerealelor sunt in crestere. Pretul painii va creste intre 25 si 30%. La fel se va intampla si cu uleiul. Producatorii de floarea- soarelui au avut o recolta slaba, la ulei va fi o scumpire de circa 15%", a spus Stefan Nicolae. Liderul de sindicat ne-a precizat ca scumpirile vor incepe in luna noiembrie, iar "la inceputul anului viitor vor fi resimtite cele mai mari probleme".

"Cand producatorii de paine vor incepe sa foloseasca faina din graul recoltat in acest an, atunci vor incepe cele mai mari probleme. Si furajele s-au scumpit. Producatorii de lapte si lactate vor scumpi produsele cu circa 15%, iar la carnea de pasare si porc se vor inregistra cresteri de preturi cu 10-18%. Problema este ca a scazut puterea de cumparare, am putea asista la cresterea numarului de someri din industria alimentara", a mai declarat presedintele Agrostar.

Adevarul: Bancile trec la santaj pe buget

Daca romanii se plang ca masurile de austeritate au dus la cresteri de preturi si taieri de salarii si pensii, bancherii au si ei nemultumiri si sustin ca, din cauza pierderilor pe care le vor suferi din aplicarea Ordonantei 50/2010 in forma initiala, vor ajunge mai putini bani la bugetul statului, iar economia va avea de suferit.

Bancherii au trecut la santaj si amenintari pe Ordonanta creditelor. Mesajul lor este ca bancile se vor muta din Romania, iar pierderile lor se vor reflecta si in economia nationala, anunta Adevarul.

Bancile incearca pe toate caile ca Ordonanta 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori sa nu devina lege in forma initiala. Dupa ce au facut lobby la Banca Nationala a Romaniei, Fondul Monetar International si Comisia Europeana, bancherii trec la santaj pe bugetul de stat.

Ei sustin ca aplicarea actului normativ fara modificari le va aduce venituri mai mici cu 600 de milioane de euro, iar asta se va simti semnificativ la bugetul statului. Adica vor plati impozite semnificativ mai mici.

"Aplicarea Ordonantei in forma actuala ar insemna venituri de aproximativ 600 de milioane de euro pe care bancile nu le-ar mai realiza. Totodata, este vorba de un impact fiscal pentru ca pentru aceste venituri nu se vor mai plati impozite. Iar impactul asupra bugetului inseamna automat un impact asupra economiei", a declarat Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

A.B.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#debransare caldura, #scumpire alimente, #pensii mici , #scumpiri