Ziare.com

Pretul energiei electrice in Romania, peste media UE - unde ne situam la pretul gazului

Luni, 27 Mai 2013, ora 16:39

   

Pretul energiei electrice in Romania, peste media UE - unde ne situam la pretul gazului
Pretul energiei electrice platit de populatia din Romania raportat la puterea de cumparare se afla peste media europeana, alaturi de alte 15 state membre, potrivit datelor publicate luni de catre Eurostat.

In a doua jumatate a anului trecut, pretul energiei electrice pentru populatie a urcat cu 4,4% in Romania, la 10,8 euro pe 100 kWh.

Acelasi avans este consemnat si in cazul tarifului la gaze, care a ajuns la 7,2 euro pe 100 kWh.

Consumul de gaz este masurat in metri cubi si este convertit apoi in unitati de energie, adica in kilowatti-ora, unitati inscrise de asemenea pe factura.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Cifrele din tara noastra reflecta situatia din UE. Per total, preturile la energie electrica pentru populatie au crescut cu 6,6% la nivelul blocului comunitar, in a doua jumatate a anului trecut raportat la perioada similara din 2011, in timp ce tarifele la gaze naturale au urcat cu 10,3%.

Astfel, pretul mediu la energia consumata de populatie a urcat in UE la 19,7 euro pe 100 kWh, in timp ce la gaze a fost inregistrat un pret mediu de 7,2 euro pe 100 metri cubi.

Cele mai mari cresteri ale preturilor la electricitate au fost inregistrate in Cipru (21%), Grecia (15%), Italia (11%), Irlanda si Portugalia (10%), Bulgaria, Spania si Polonia (9%).

Doar trei tari au raportat scaderi - Suedia (5%), Ungaria (2%) si Finlanda (1%) - iar preturile au stagnat in Danemarca si Malta.

Cele mai mici preturi ale energiei consumate de populatie au fost inregistrate in Bulgaria (9,6 euro pe 100 kWh), Romania (10,8 euro) si Estonia (11,2 euro), la polul opus situandu-se Danemarca (29,7 euro), Cipru (29,1 euro) si Germania (26,8 euro).

Cu toate acestea, exprimate la paritatea puterii de cumparare, cele mai scazute preturi la energie electrica au fost inregistate in Finlanda, Franta, Luxemburg si Suedia, iar cele mai ridicate in Cipru, Germania, Polonia, Portugalia si Ungaria. In plus, Romania se afla peste media europeana.

Preturile medii la gaze naturale au inregistrat cele mai puternice cresteri in Letonia (21%), Estonia (19%) si Bulgaria (18%), iar Slovenia a fost singurul stat care a raportat scadere (8%). Tarifele au stagnat in Belgia, Danemarca si Slovacia.

Cele mai reduse preturi ale gazelor naturale consumate de populatie au fost inregistrate in Romania (2,7 euro pe 100 metri cubi), Slovacia (5,1 euro) si Estonia (5,2 euro), iar cele mai ridicate in Suedia (12,7 euro), Danemarca (10,8 euro) si Grecia (10,2 euro).

Ajustate la puterea de cumparare, gospodariile din Luxemburg, Marea Britanie, Romania, Franta si Irlanda platesc cele mai ieftine gaze, la polul opus regasindu-se Bulgaria, Grecia, Portugalia, Ungaria, Spania si Lituania.

C.P.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8466 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

e inadmisibil...

sa ai pret mare la energia electrica in Romania unde sunt hidrocentrale cu apa in baraj, termocentrale cu carbune in mina, nuclearelectrica cu uraniu din tara, eoliene cu vant de la Dumnezeu si vine un *** ca Nita si zice senin pe post ca Romania are excedent de energie ! Pai ieftineste-o mai nemernicule si scoate draku certificatele verzi din factura de la populatie !

 

"Trezestete romane din somnul cel de moarte"

Atata vreme cat vom avea o clasa politica imbe%cila,pusa numai pe furat,cat justitia va fi subordonata politicului "oalele" se vor sparge in capul nostru al cetatenilor.In 23 de ani productia industriala a scazut an de an,industria s-a transformat in fiare vechi si asa s-a vandut,consumurile de energie si de gaze au scazut,preturile in schimb au crescut.Care-i politica economica a Romaniei ?Saracirea populatiei si a resurselor naturale?Suntem mai rau ca in tarile coloniale acum 100 ae ani.Popor trezestete.

 

ai dreptate dar mai trebuie ceva!

trebuie organizare (de preferat clandestin si in strainatate), trebuie colaborat cu conducatori patrioti din armata (sper ca se mai gasesc cativa). Armata trebuie sa preia conducerea, sa aresteze pe toti guvernantii din ultimii 23 de ani (cu familii cu tot), sa aresteze toti membrii serviciilor secrete, care apoi sa fie verificati cu detectorul de minciuni (prin hipnoza...etc) pentru a vedea care sunt sau nu tradatori si sa poata fi separati si apoi cei vinovati sa treaca la lucru la canalul Bucuresti-Giurgiu, la irigatii in Baragan, la minele de uraniu, de plumb ..........


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor