Preturile explodeaza: Ce se scumpeste si de ce

Luni, 03 Septembrie 2012, ora 13:23
5107 citiri
Preturile explodeaza: Ce se scumpeste si de ce

Toamna debuteaza cu scumpiri in lant, de la paine si legume, ca urmare a secetei puternice care a afectat culturile, la gaze, energie si carburanti.

Astfel, inflatia va depasi 4% la finalul acestui an, pe fondul scumpirilor generate de recolta slaba din agricultura, avertizeaza analistii BCR.

Potrivit estimarilor producatorilor agricoli, pretul painii va creste cu 20% in aceasta toamna, in timp ce carnea, laptele si produsele lactate se vor scumpi cu pana la 10%.

De asemenea, ca urmare a dereglementarii pietei energiei electrice si a gazelor, pretul gazelor naturale a crescut cu 5% pentru consumatorii casnici, de la 1 septembrie. Energia electrica pentru toate categoriile de consumatori s-a scumpit, de asemenea, la 1 iulie, in medie cu 5%.

Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Laurentiu Baciu, a avertizat inca de acum doua luni cu privire la explozia preturilor la alimente.

"Nu m-a luat nimeni in serios. Imi spunea ministrul ca are alte date. Vor fi scumpiri la toate alimentele. Atat timp cat cerealele sunt foarte scumpe si aceste produse nu se pot obtine decat prin procesarea cerealelor, e logic. La acestea adaugam scumpirile de energie, de gaz metan, ale transporturilor, devalorizarea leului. Toate cumulate duc la cresteri de preturi", a spus presedintele LAPAR pentru Ziare.com.

Efectele secetei puteau fi diminuate daca autoritatile ar fi luat masuri la timp, precum axarea pe irigatii, cresterea productiei agricole, limitarea exporturilor, sustine Laurentiu Baciu.

"Fiecare stat trebuie sa isi asigure securitatea alimentara", a spus acesta, adaugand ca nu crede ca vor fi luate masuri pentru prevenirea unei situatii similare in anii urmatori.

De la inceputul anului si pana acum litrul de benzina s-a scumpit cu 12,4%, iar motorina este cu peste 9% mai costisitoare fata de prima zi a anului.

De ce cresc preturile la carburanti?

De la inceputul anului, pretul benzinei si al motorinei au crescut cu aproximativ 10%, iar companiile petroliere anunta constant scumpiri.

Cotatiile internationale la carburanti si fluctuatia valutei nationale sunt doua dintre cauzele care influenteaza pretul carburantilor, a precizat Constantin Tampiza, reprezentantul local al presedintelui grupului rusesc Lukoil, Vagit Alekperov, pentru Ziare.com, amintind ca a existat si o perioada cu scadere permanenta, cand barilul se ducea in jos.

In acelasi timp, scumpirile vin si pe fondul pierderilor inregistrate de companiile petroliere.

"In prima jumatate am lucrat toti in pierdere, cu exceptia Petromului. Intelegem puterea de cumparare a romanilor. Stam la o limita a pretului care, practic, nu ne asigura mai mult. Raspunsul pentru consumatori este sa nu mai alimenteze sau sa treaca la masini cu consum mai redus.

Am stopat preturile, compania se inchide, se produce o criza. Cu ce pret vor veni din strainatate carburantii? Cu pretul mondial, plus cheltuielile operationale si vom avea preturi mai mari", a afirmat Constantin Tampiza.

Potrivit acestuia, cheltuielile de procesare din Romania nu difera de cele din alte tari occidentele, in timp ce costurile serviciilor, descarcare, incarcare, transport, reparatii in statii, curatenie, sunt cu mult mai mari.

Reprezentantul Lukoil a mentionat ca "o companie destul de mare vrea sa vanda activele din Romania", aceasta aflandu-se deja in negocieri cu posibili cumparatori "care le-au propus un pret destul de bun".

Este necesara restructurarea sectorului energetic, insa instabilitatea politica, precum si conditiile specifice pietei locale, descurajeaza investitiile.

"Noi nu avem investitii in ultimul timp, in toate sectoarele, climatul investitional fiind afectat si de presiunea politica. Un investitor nu poate sa aduca o investitie de valoare mare, sa produca si sa vanda produsul mai jos decat il vinde pe alta piata", a explicat Constantin Tampiza.

Fondul Monetar International cere ridicarea pretului la gaze si la energie electrica tocmai pentru a crea conditii pentru investitii prin care vor fi aduse noi tehnologii ce vor asigura in final costuri mai mici, sustine reprezentantul Lukoil.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#scumpiri toamna, #scumpiri alimente, #scumpiri carburanti, #scumpiri energie gaze , #scumpiri