Topul celor mai mari scumpiri din UE: Romania se afla in frunte

Miercuri, 17 Iunie 2015, ora 16:21
4680 citiri
Topul celor mai mari scumpiri din UE: Romania se afla in frunte

Romania si Malta au fost statele cu cea mai ridicata rata anuala a inflatiei din Uniunea Europeana in mai, arata datele publicate, miercuri, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Rata anuala a inflatiei atat in zona euro cat si in Uniunea Europeana a urcat la 0,3% in luna mai, comparativ cu un nivel zero al inflatiei in aprilie.

Tarile cu cea mai ridicata rata anuala a inflatiei au fost Romania si Malta (ambele cu 1,3%) si Letonia (1,2%).

In schimb, opt state membre UE au inregistrat in luna mai rate anuale negative ale inflatiei, in frunte cu Cipru (minus 1,7%), Grecia (minus 1,4%) si Slovenia (minus 0,8%).

"Volatilitatea vegetala" a dublat inflatia anuala

Comparativ cu aprilie 2015, inflatia a crescut in 23 state membre, printre care se numara si Romania (de la 0,6% la 1,3%), a ramas stabila in trei tari membre si a scazut in doua state membre.

Pentru a evita riscul unei spirale deflationiste, Banca Centrala Europeana a prezentat in 22 ianuarie masuri de relaxare cantitativa (QE) in valoare de 1.100 de miliarde de euro. Mario Draghi a anuntat achizitiile lunare combinate de obligatiuni suverane ale statelor din zona euro si bonduri corporatiste de pana la 60 de miliarde de euro, din martie 2015 pana in septembrie 2016.

Mancarea s-a scumpit inainte de reducerea TVA: Cat a fost inflatia in luna mai

Conform estimarilor BCE, rata inflatiei se va situa anul acesta la 0,7% si la 1,3% anul viitor - mult sub tinta de 2% avuta in vedere de institutie. Si aceste proiectii ar putea fi revizuite in scadere, deoarece nu reflecta pe deplin recentele scaderi ale pretului la titei.

Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de tablete iPad într-un eveniment online programat pentru data de 7 mai. După mai bine de un an și jumătate de la ultima actualizare a...
#Romania top scumpiri UE, #Romania top scumpiri, #scumpiri Romania, #crestere preturi Romania , #scumpiri