Topul celor mai scumpe orase din lume pentru expati - Pe ce loc se afla Bucurestiul

Miercuri, 17 Iunie 2015, ora 11:53
7414 citiri
Topul celor mai scumpe orase din lume pentru expati - Pe ce loc se afla Bucurestiul
Foto: Arhiva Ziare.com

Bucurestiul a coborat, in 2015, pe locul 178 in topul celor mai scumpe orase pentru expati, ca rezultat al slabirii monedei locale fata de dolarul american, la fel ca majoritatea oraselor din Europa de Est si Centrala.

Capitala Romaniei era pe pozitia 169 in 2014.

Potrivit studiului Cost of Living 2015, realizat de Mercer, orasele asiatice si europene, mai precis Hong Kong (2), Zurich (3), Singapore (4) si Geneva (5), domina topul celor mai scumpe orase pentru expati.

Pe primul loc se afla, insa, pentru al treilea an consecutiv, Luanda, capitala Angolei. Desi acest oras nu este perceput ca fiind scump, bunurile importate si conditiile de siguranta si confort pentru expati sunt disponibile la preturi ridicate.

Alte orase care apar in top 10 sunt Shanghai (6), Beijing (7) si Seul (8) din Asia, Berna (9) din Europa si N'Djamena (10) din Africa.

Cele mai ieftine orase pentru expati sunt Biskek, capitala Kirghiztanului (207), Windhoek, capitala Namibiei (206) si Karachi, Pakistan (205).

Topul celor mai scumpe orase pentru expati - Ce evolutie a avut Bucurestiul

In afara de orasele din Anglia, cele din Europa de Vest au scazut in clasament, in principal din cazul slabirii monedelor locale fata de dolarul american. In timp ce Londra (12) isi pastreaza pozitia, Aberdeen (82) si Birmingham (80) urca in clasament. Paris (46), Viena (56) si Roma (59) au scazut cu 19, cu 24 si, respectiv 28 de locuri. Orasele germane Munchen (87), Frankfurt (98) si Berlin (106) au scazut semnificativ, precum si Dusselforf (114) si Hamburg (124).

Ce efect a avut deprecierea monedelor locale fata de dolar

"In ciuda cresterii moderate a preturilor in cele mai multe dintre orasele europene, monedele din Europa s-au depreciat fata de dolarul american, ceea ce a facut ca orasele din vestul Europei sa mearga in josul clasamentului.

In plus, si alti factori precum economia zonei euro, scaderea ratelor dobanzilor si cresterea somajului au avut un impact in aceste orase", spun realizatorii studiului.

Ca rezultat al slabirii monedelor locale fata de dolarul american, cele mai multe orase din Europa de Est si Centrala au scazut de asemenea in clasament. Praga (142), Budapesta (170) si Minsk (200) au scazut cu 50, cu 35 si, respectiv, cu 9 locuri, cu toate ca pretul chiriilor s-a mentinut in aceste localitati.

Si Bucurestiul se afla in aceasta situatie, trecand de pe pozitia 169, de anul trecut, pe 178, in 2015. Sofia si Belgradul urmeaza trendul si ajung pe pozitia 187, respectiv 196, ramanand in continuare mai ieftine decat Bucurestiul. Varsovia prezinta, de asemenea, o scadere a costurilor de intretinere si ajunge pe 175, de pe pozitia 142, in 2014.

"Pe masura ce economia mondiala devine din ce in ce mai interconectata, 75% dintre companii se asteapta ca numarul angajatilor expatriati sa ramana stabil sau sa creasca in urmatorii doi ani pentru a raspunde nevoilor de business", a declarat Ilya Bonic, presedinte si partener senior, Mercer Talent.

Studiul acopera 207 orase de pe cinci continente si masoara comparativ costurile a peste 200 de produse si servicii in fiecare dintre aceste localitati. Acestea includ si costuri aferente transportului, spatiului locativ, alimentelor, hainelor, aparaturii casnice si serviciilor de divertisment.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#top cele mai scumpe orase expati, #top orase scumpe expati, #Bucuresti orase expati, #orase scumpe expati , #scumpiri