Vezi ce produse se vor scumpi din cauza inundatiilor

Vineri, 30 Iulie 2010, ora 10:42
1090 citiri
Vezi ce produse se vor scumpi din cauza inundatiilor
Foto: gustos.ro

Inundatiile din ultimul timp au distrus cea mai mare parte din culturile din Romania, iar acest lucru va duce la scumpirea produselor. Painea, cartofii si rosiile sunt doar cateva dintre produsele ce se vor scumpi din cauza inundatiilor.

Daca inainte de inundatii fermierii estimau o productie de grau de 5,7 milioane de tone, acum acestia se asteapta la 3,3 milioane de tone de grau, iar in aceste conditii este posibil ca din luna noiembrie producatorii de paine sa importe grau si sa scumpeasca produsele de panificatie cu 10-15%,

arata Puterea.

"Avem aproximativ 280.000 de hectare calamitate efectiv din cauza inundatiilor. Inca se mai recolteaza in Romania, cu toate ca recoltatul trebuia terminat demult. Cele 5,7 milioane de tone de grau pe care noi le asteptam s-au micsorat la 3,3 milioane de tone de grau. Nu cunoastem calitatea acestor 3,3 milioane de tone de grau. Daca 30-40% din aceasta cantitate va fi nepanificabila, atunci, din luna noiembrie-decembrie, romanii vor manca paine mai scumpa cu 10-15%. Tot din iarna vor incepe si importurile de grau", a declarat Stefan Nicolae, presedintel Federatiei Agrostar.

Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, se declara si el ingrijorat fata de situatia recoltei din acest an.

"Daca aproape jumatate din cele 3,3 milioane de tone de grau nu sunt panificabile, atunci situatia e grava. Eu spuneam din ianuarie ca vom fi nevoiti sa importam grau pentru panificatie. S-ar putea sa fim nevoiti sa importam mai repede grau, asta inseamna undeva in noiembrie. Daca ma intrebati de pret, astazi pretul graului la bursa a crescut pe tona cu 20 de euro fata de acum doua saptamani. In conditiile astea, sigur putem asista la cresteri de preturi. Mai trebuie sa vedem si modul de evolutie a cursului leu-euro si toate celelalte conditii din Romania, cum ar fi cresterea preturilor la energie, combustibil. Daca ne luam dupa cresterea de pret la bursa astazi si daca am importa grau astazi, pretul painii ar trebui sa fie cu 10% mai mare", a spus Frumosu.

In urma inundatiilor din Moldova culturile de cartofi au fost distruse, mai exact 60% din suprafata cultivata a fost afectata. Si tomatele sunt in aceeasi situatie, in timp ce in cazul porumbului si florii soarelui lucrurile stau mai bine.

"Sunt judete unde cartoful a putrezit din cauza ploilor. Si aici vor fi probleme pe suprafete de circa 60% din cat s-a insamantat. Inca nu avem o situatie exacta, suntem in plin proces de recoltare. Preturile legumelor au crescut imediat, cel mai bun exemplu este la tomate, unde s-a ridicat de 3-4 ori. Tomatele care au fost puse in camp au fost compromise din cauza ploilor. Oricum, pe fiecare produs avem pierderi mari. Doar culturile de florea-soarelui si porumb nu sunt afectate. Daca ploile vor continua, vom avea probleme si cu aceste culturi", a mai spus Nicolae.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#scumpiri legume, #inundatii distrus recolta, #paine scumpire , #scumpiri