Mit spulberat: Masinile second-hand din Germania nu sunt mai ieftine decat cele din Romania

Miercuri, 11 Noiembrie 2015, ora 13:26
11552 citiri
Mit spulberat: Masinile second-hand din Germania nu sunt mai ieftine decat cele din Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

In ciuda perceptiei ca masinile second-hand aduse din Germania sunt mai bine intretinute, acestea nu sunt si mai ieftine decat cele din Romania, daca se iau in considerare toate costurile, precum si numarul kilometrilor dati inapoi.

Portatul VezicatFace.ro a ajuns aceasta concluzie dupa ce a studiat sute de anunturi postate pe Internet si a comparat modelele similare aduse de la nemti, fata de cele din tara, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Ghid: Ce trebuie sa faci pentru a inmatricula o masina second-hand din Germania

Volkswagen Golf VI (benzina, 1.2 litri, 105 CP fabricat in 2010)

Piata auto din Germania: Au fost identificate peste 300 de anunturi valide cu un pret minim de 6.900 euro, un pret maxim de 13.990 euro si un pret mediu de 9.435 euro.

Pretul estimat de VeziCatFace.ro pentru acest model vandut in Germania, luand in calcul un rulaj de 100.000 km si o versiune medie de echipare, este de 9.300 euro.

Piata auto din Romania: Au fost identificate 11 anunturi valide cu un pret minim de 6.500 euro, un pret maxim de 11.000 euro si un pret mediu de 7.800 euro.

Pretul estimat de VeziCatFace.ro pentru acest model vandut in Romania este de 7.935 euro. Calculul a fost realizat luand in considerare un rulaj de 100.000 km si o versiune medie de echipare. Comparand, rezulta ca acest Golf VI este cu circa 1.300 euro mai ieftin in Romania decat in Germania.

Cu kilometri dati inapoi: Daca masina ar fi cumparata din Germania cu un rulaj de 150.000 km, dar s-ar da apoi 50.000 de km inapoi, pretul corect de cumparare ar fi de 7.430 euro, cu 505 euro mai putin decat pretul corect din Romania. Astfel, este posibil ca aducerea in Romania sa fie rentabila.

Cu toate acestea insa, dupa adaugarea costurilor de aducere si inmatriculare, s-ar putea ca socotelilele sa nu fie favorabile.

Dacia Duster (diesel, 1.5 litri, 110 CP fabricat in 2011)

Piata auto din Germania: Au fost identificate peste 100 de anunturi valide cu un pret minim de 7.950 euro, un pret maxim de 13.990 euro si un pret mediu de 10.352 euro.

Pretul estimat de VeziCatFace.ro pentru acest model vandut in Germania luand in calcul un rulaj de 150.000 km si o versiune medie de echipare este de 8.780 euro.

Piata auto din Romania: Au fost identificate circa 40 de anunturi valide (mai putine decat in Germania, desi Duster-ul este masina romaneasca) cu un pret minim de 7.000 euro, un pret maxim de 11.800 euro si un pret mediu de 8.815 euro.

Pretul estimat de VeziCatFace.ro pentru acest model vandut in Romania este de 8.215 euro. Pentru calcul s-a luat in considerare un rulaj de 150.000 km si o versiune medie de echipare. Comparand, rezulta ca acest Duster este cu circa 500 euro mai ieftin in Romania decat in Germania.

Cu kilometri dati inapoi: Daca masina ar fi cumparata din Germania cu un rulaj de 200.000 km, pretul corect ar fi de 8.190 euro.

Apoi, daca s-ar umbla la kilometraj si s-ar da 50.000 de kilometri inapoi, masina ar putea fi vanduta in Romania la un pret relativ atractiv, avand in vedere ca pretul corect pentru 150.000 km este asemanator: 8.215 euro.

Practic, daca un samsar care a dat 50.000 de km inapoi la un Duster din Germania cu 200.000 km reali decide sa vanda masina la pretul corect din Romania, castigul sau fata de vanzatorii cinstiti din Romania este de 735 euro (8.215 euro minus 7.490 euro, adica pretul corect pentru 150.000 km minus pretul corect pentru 200.000 km).

Imaginea unei masini din Germania este mai importanta decat numarul de kilometri

"In prezent, 49% din totalul anunturilor auto pe care le folosim la calculul pretului corect sunt pentru masini second aduse din Germania. Avand in vedere conditiile de pe piata, noi presupunem ca majoritatea acestor masini au fie kilometri dati inapoi, fie daune ascunse. Altfel, vanzarea acestora nu ar fi rentabila", a declarat Alexandru Govoreanu, director de dezvoltare VeziCatFace.ro.

Desi cumpararea unei masini second hand din Germania presupune o serie de costuri in plus (timbru de mediu, costuri inmatriculare, transport), foarte multi romani aleg aceasta optiune motivand ca masina este mult mai bine intretinuta.

Calitatea drumurilor, a service-urilor si a pieselor de schimb folosite sunt argumentele cel mai des intalnite in pledoaria acestora.

Pe de cealalta parte insa, intretinerea mai buna din Germania este adesea "compensata" de cateva zeci sau sute de mii de kilometri dati inapoi. Aceasta este cea mai usoara modalitate prin care masinile importate pot fi vandute cu profit in conditiile in care preturile din Romania sunt mai mici decat cele din Germania.

C.P.

Citește și:
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averile declarate de aleșii în funcții publice au fost întotdeauna subiect de discuție, cu atât mai mult după numeroasele scandaluri și conflicte de interese în care aceștia nu au putut...
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Fostul secretar de stat Cătălin Boboc a anunțat marți seară, 4 octombrie, că demisionează din PNL, în urma scandalului privind branşarea ilegală la rețeaua electrică a unui imobil din...