Uluitor: Cate masini second-hand au kilometrii dati inapoi - Cutuma are consecinte grave

Marti, 15 Decembrie 2015, ora 16:01
7806 citiri
Uluitor: Cate masini second-hand au kilometrii dati inapoi - Cutuma are consecinte grave
Foto: Arhiva Ziare.com

Circa 80% dintre masinile second hand aflate la vanzare in Romania au interventii asupra kilometrajului, aceasta problema generand atat probleme tehnice, cat si financiare pentru clienti, conform unui studiu realizat de un site de specialitate.

"Datul kilometrajului inapoi genereaza doua mari probleme. Pe de o parte, uzura reala a masinii nu este cunoscuta, iar pe de alta dealerii de masini rulate nu au cum sa faca fata concurentei neloiale pe care le-o fac samsarii prin vanzarea masinilor la preturi mult mai atractive, deoarece kilometrii sunt dati inapoi si pentru ca nu au nicio obligatie privind garantia sau plata taxelor. Au de pierdut clientul final si economia tarii", a declarat Mihai Cune, fondator si director general al InspectorAuto.ro.

Prima dintre probleme afecteaza grav cheltuielile cu reparatiile si intretinerea unei masini, dar chiar si siguranta transportului cu o astfel de masina. Numarul de kilometri reprezinta un indicator al uzurii tuturor componentelor unei masini.

A doua problema afecteaza economia tarii. In Romania, au fost importate, in 2014, circa 220.000 de masini rulate, dintre care InspectorAuto.ro estimeaza ca doar aproximativ 30% pentru uzul propriu, iar restul de 70% au fost revandute, fiind din start importate pentru a fi comercializate.

In cazul in care acest comert ar fi fost facut de dealeri auto, nu de persoane fizice, s-ar fi generat locuri de munca si venituri la bugetul de stat.

Mit spulberat: Masinile second-hand din Germania nu sunt mai ieftine decat cele din Romania

Sumele colectate doar din plata TVA pentru aceste masini comercializate pe persoana fizica s-ar ridica la circa 159 milioane euro, luand in calcul un pret mediu de 5.000 euro/masina.

"Adica aproape cat a colectat statul din timbrul de mediu in 2014", spun cei de la site-ul de specialitate.

Propuneri si sanctiuni

"Propun implementarea modelului belgian si in Romania. Car Pass este la baza un ONG care implementeaza decizia Guvernului prin care fiecare service sau centru de inspectie tehnica periodica (ITP) este obligat sa transmita catre Car Pass numarul de kilometri ai masinii de fiecare data cand aceasta intra la ei in unitate", a spus Mihai Cune.

Car Pass a emis 780.556 de certificate de atestare a numarului de kilometri in 2014, iar un semn ca sistemul functioneaza este faptul ca numarul de cazuri de frauda este redus - 1.239 incidente. Cu alte cuvinte, 99,98% dintre masini au un istoric curat in ceea ce priveste numarul de kilometri.

Alta masura, ce poate fi vazuta ca fiind complementara cu prima, este scoaterea in afara legii a ajustarilor de kilometraj, precum si interzicerea comertului cu echipamente dedicate strict acestei operatiuni.

De asemenea, pe contractele de vanzare-cumparare ar trebui sa devina obligatorie mentionarea numarului de kilometri, iar vanzatorul sa raspunda patrimonial sau penal in cazul in care se dovedeste ca a inselat cumparatorul.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#masini second hand kilometrii dati inapoi, #masini kilometrii dati inapoi , #second hand