ANRE: In 2012, cresterea pretului la energia electrica nu va fi mai mare de 2 - 3%

Marti, 25 Octombrie 2011, ora 18:57
1474 citiri
ANRE: In 2012, cresterea pretului la energia electrica nu va fi mai mare de 2 - 3%

Cresterea pretului la energia electrica nu va putea fi mai mare de doua - trei procente anul viitor, sustine vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Petru Lificiu.

"Cresterea de pret depinde de cate capacitati de productie se vor pune in functiune in anul 2012, cate capacitati vor fi acreditate si cat de multa energie se va produce. In orice caz, cresterea de pret la energia electrica nu poate fi mai mare de doua - trei procente in anul 2012", a precizat Lificiu, marti, intr-o conferinta de presa la Brasov.

In ceea ce priveste pretul gazelor naturale, el spune ca se va face o analiza a costurilor, iar spre populatie se va dirija un procent mai mare din productia interna unde pretul este mai mic decat al gazelor din import.

"Vom vedea, vom analiza costurile si vom pune limite, pentru ca, de exemplu, ei vin cu lucrari de reparatii la conducte si pun niste preturi foarte mari. Castiga firmele din Franta, Italia, dupa care angajeaza sub-antreprenori romani care fac la un pret foarte mic lucrarea si merge. Si atunci noi am cautat acele preturi minimale cu care pot fi executate orice lucrari de modernizare. Le punem limita de pret si orice factura aduce operatorul respectiv va fi supusa limitarii de pret minimal. Jocul de factura intre privat - privat poate aduce orice fel de costuri si noi nu putem permite asa ceva. ANRE stapaneste bine fenomenul si ati vazut ca este stabilitate", a explicat Petru Lificiu.

El a adaugat ca Romania este o tara cu posibilitati de investitii mari in domeniul energiei regenerabile si crede ca va fi un numar mare de investitori care vor veni in Romania in anii urmatori sa investeasca multe miliarde de euro in energia curata.

Lificiu a fost prezent marti la Brasov, cu prilejul celei de-a IV-a editii a Zilei Energiei, manifestare organizata de Camera de Comert si Industrie si SC Transfer de Tehnologie si Management (TTM) din Brasov.

Pe de alta parte, presedintele Asociatiei Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE), Frank Hajdinjak, a aratat, marti, dupa intalnirea cu misiunea Fondului Monetar International, ca preturile la gaze si electricitate ar trebui sa creasca cu doua cifre, fiindca cele actuale nu sunt sustenabile.

'Ne asteptam la cresteri de preturi, deoarece preturile actuale nu sunt sustenabile, in special in domeniul gazelor, dar si la electricitate. Trebuie sa ne asteptam la cresteri de doua cifre', a spus Frank Hajdinjak, care este si presedintele Companiei EON Romania.

In discutiile cu FMI, companiile membre ACUE au sustinut cresterea preturilor in trimestrul IV 2011 si trimestrul 1 2012.

Citeste si:
Florin Cîțu se declară împotriva pensiilor speciale pentru primari: „Am atinge rapid acea limită de 9,4% din PIB”
Florin Cîțu se declară împotriva pensiilor speciale pentru primari: „Am atinge rapid acea limită de 9,4% din PIB”
Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat luni, 6 decembrie, în Senat, că libearlii nu doresc ca deficitul de la pensii să crească și că impactul bugetar al pensiilor speciale ale primarilor...
Marcel Ciolacu, în parlament: „Nu susțin vaccinarea obligatorie, dar am dreptul la viață”. Schimb de replici cu Diana Șoșoacă
Marcel Ciolacu, în parlament: „Nu susțin vaccinarea obligatorie, dar am dreptul la viață”. Schimb de replici cu Diana Șoșoacă
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat luni, 6 decembrie, în plenul Parlamentului, că nu susţine vaccinarea obligatorie şi a apostrofat-o pe senatoarea Diana Şoşoacă...