Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Canicula si criza mentin preturile mari pe litoral

Luni, 16 August 2010, ora 13:00
3405 citiri
Canicula si criza mentin preturile mari pe litoral
Foto: Arhiva

In ciuda faptului ca veniturile romanilor au scazut dramatic pe fondul crizei, iar bugetarii si-au primit la sfarsitul saptamanii trecute primul salariu redus cu 25%, litoralul a fost luat cu asalt weekendul trecut.

Vremea caniculara, dar si festivitatile legate de Ziua Marinei au facut ca peste 200.000 de turisti sa fie prezenti pe litoral.

Desi numarul de turisti de pe litoral a fost destul de mare, cei mai multi dintre cei veniti la mare au preferat sa o faca pe cont porpriu, fara a apela la serviciile agentiilor de turism.

"A fost o perioada dificila, a fost un an greu, si in acest an au scazut incasarile. Agentiile au trecut totusi, zicem noi, cu bine", a spus Traian Badulescu, consilier de presa ANAT, pentru Ziare.com.

Situatia este confirmata de agentia Marshal Tourism, pentru care incasarile din acest an s-au situat doar la nivelul anului 2009.

"Din punctul nostru de vedere, in masura in care am alocat locuri pe litoralul romanesc, pot sa zic ca suntem OK. Vanzarile aratau, acum doua saptamani, ca 80% din locuri erau date. Sunt sigura ca ne apropiem de 100% pentru vanzarile la locurile pe care le-am avut.

In ceea ce priveste incasarile, ne situam cam la acelasi nivel ca si anul trecut, dar in scadere fata de 2008. Anul trecut eram cam la 10-11 milioane de euro, cam acolo suntem si anul acesta, nu au scazut", au declarat reprezentantii agentiei pentru Ziare.com.

Preturile mari se mentin pana in septembrie

Cum meteorologii anunta in continuare vreme caniculara, hotelierii si agentiile de turism si-au prelungit ofertele si au lasat neschimbate preturile din plin sezon pana la sfarsitul lunii in curs, desi acestea, teoretic, trebuiau sa ramana valabile doar pana pe 15 august. Astfel, in asteptarea turistilor, preturile raman in continuare ridicate.

De exemplu, cei care doresc sa mearga in Costinesti se pot caza la hotelul White Inn de 2 stele in perioada 17-31 august pentru un pret de 50 de lei pe noapte, camera dubla. In perioada 1-15 septembrie pretul scade insa la 30 de lei. Hotelul Popdan de 3 stele din aceeasi statiune are o oferta de 37 de lei pe noapte in perioada 15-31 august, camera dubla, si de 25 de lei noapte in perioada 1-15 septembrie.

In statiunea Mamaia, Hotel Delfinul de 2 stele are o oferta de 50 de lei pe noapte, camera dubla, in perioada 15-31 august. Printre facilitati se numara baie proprie cu dus, TV si minibar, geam termopan. Dupa 1 septembrie, pretul scade la doar 33 de lei. La hotel Riviera de 3 stele, pretul de mentine majorat pana pe 29 august. Astfel, in perioada 31 iulie - 29 august, un turist care vrea sa se cazeze aici trebuie sa scoata din buzunar 207 de lei. In perioada 30 august-15 septembrie, turistii vor plati numai 64 de lei.

Hotelul Ovidiu din Neptun are pentru turisti o oferta de 40 de lei pe noapte, camera dubla, in perioada 16-31 august. Hotelul, care este situat in centrul statiunii Neptun, la 150 m de plaja, nu are insa oferte pentru luna septembrie. Tot in aceasta statiune, Hotelul Residence de 3 stele mentine pretul de full sezon pana pe 22 august, cand o camera dubla costa 125 de lei, iar in perioada 23 august-5 septembrie 63 de lei. Marile reduceri vin dupa 6 septembrie, cand va puteti caza contra sumei de 38 de lei pe noapte.

Cei care nu reusesc sa ajunga pe litoralul romanesc nici in a doua parte a lunii august pot beneficia de preturi ceva mai mici incepand din luna septembrie, odata cu demararea programului "Litoralul pentru toti".

Programul Litoralul pentru toti, un succes?

Odata cu Ziua Marinei, Asociatia LITORAL - DELTA DUNARII a lansat editia de toamna a programului "Mini preturi de vacanta - Litoralul pentru toti". Programul este sustinut si promovat de catre Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism - ANAT si patronatele hoteliere de pe litoral.

Programul "Mini preturi de vacanta - Litoralul pentru toti" se remarca, din nou, printr-o oferta variata, care cuprinde hoteluri de la 1 stea la 5 stele. Tarifele pentru aceasta editie, care se refera la perioada 1 septembrie-15 octombrie, preturile sejur 6 nopti/persoana variaza in functie de numarul stelelor la hotel.

Astfel, la un hotel de 5 stele, un sejur de 6 nopti cu mic dejun cost 499 lei, la un hotel de 4 stele cu mic dejun 399 lei, la hotel 3 stele cu mic dejun 339 lei, iar fara mic dejun 219 lei. La un hotel de 2 stele cu mic dejun costa 249 lei, la hotel de 2 stele fara mic dejun 189 lei, iar la un hotel de o stea fara mic dejun 159 lei.

Programul nu este unul "social", intrucat nu se adreseaza categoriilor defavorizate, ci oricarui turist. Cei interesati trebuie doar sa apeleze la agentiile de turism membre ANAT.

Intrucat anul 2010 a adus romanilor scaderi dramatice ale veniturilor, multi dintre acestia asteapta programul in cauza, ceea ce ii face pe reprezentantii ANAT sa vada in acesta un succes.

"In ceea e priveste programul 'Litoralul pentru toti', acesta este in al patrulea an de desfasurare. Am comparat preturile de la noi cu toate preturile de pe litoralurile vecine si ale noastre sunt cele mai mici. Programul este adresat tuturor, pe principiul 'primul venit primul servit'. Este un program menit sa stimuleze circulatia romanilor pe litoral, fara niciun criteriu de selectie.

Mai avem programul zile gratuite de vacanta in perioada 15-31 august. A fost o pauza in perioada de varf, 15 iulie - 15 august. Platesti 5 nopti si stai 6, platesti 6 nopti si stai 7 sau 8. Sunt hoteluri chiar cunoscute. Anul acesta sunt mai mult ca oricand oferet speciale si s-au diversificat tipul de oferet, ceea ce este un lucru foarte bun", a declarat Traian Badulescu, pentru Ziare.com.

Desi, momentan, nu se stie cate locuri vor fi puse la dispozitie in acest an, estimarile arata cam 3.000-5.000 de locuri pe serie.

"Acest program a mers intodeauna mai bine la capatul de sezon din septembrie, decat sezonul din mai. Mai ales din cauza masurilor de austeritate, cu criza, tot mai multi turisti au amanat vacanta si noi ne asteptam la un grad mare de ocupare in septembrie. Pe de alta parte, tine si vremea cu noi, asta conteaza mult", a adaugat Badulescu.

Estimarile ANAT arata ca incasarile si gradul de ocupare pe litoralul romanesc sunt la un nivel destul de bun in contextul actual al crizei, in ciuda faptului ca in luna iunie vremea nu a tinut cu turistii.

"Pentru varful de sezon este in regula. Inceputul de sezon nu a fost bine, iunie a fost un inceput prost. Deocamdata optimismul este ponderat, nu ne putem da o parere pana la incheierea sezonului", a adaugat consilierul de presa ANAT.

Din punctul de vedere al specialistului, criza a asezat preturile pe care hotelierii romani le practica pe litoral si nu numai, aducand mai aproape de nivelul real al raportului calitate-pret.

"La noi a trebuit sa vina criza pentru a stabili acest aspect. Suntem siguri ca, atunci cand criza va trece, aceste oferte vor ramane. Hotelierii si-au dat seama de acest lucru si au fost impulsionati si de agentiile de turism", a precizat Traian Badulescu.

Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
#preturi litoral, #litoral romanesc oferta, #oferta hotel litoral , #stiri preturi