Criza este un pretext excelent pentru umflarea preturilor

Luni, 27 Mai 2013, ora 19:39
2297 citiri
Criza este un pretext excelent pentru umflarea preturilor
Foto: Arhiva

Criza, care loveste bugetele statelor, capitalul bancilor, afacerile operatorilor de bursa, industria si comertul, atinge, in final, buzunarul cetateanului, fie direct si fara menajamente, fie pe cai atat de ocolite, incat ramai cu impresia ca ai castigat, atunci cand ai pierdut.

Depinde de furnizorul de bunuri si servicii daca ne prezinta adevarul crud, asa cum este el, sau intr-un ambalaj sclipitor, facut anume ca sa faca impresie, comenteaza La Tribune, oferind si cateva exemple insolite.

Fenomenul pizza

Pizza este un exemplu despre care nici nu-ti dai seama cand, cum si cu cat se scumpeste. Astfel, conform unui studiu efectuat de specialisiti in alimentatie publica din Franta, diametrul unei pizza standard prevazut conform normei tehice a unui producator la 32 cm, a fost revizuit, in anul 2012, la 31,3 cm.

In definitiv, ce conteaza o diferenta de 7 mm la diametrul unei pizza? Desi s-ar parea ca diferenta nici nu se observa in farfurie, suprafata intregului produs scade cu 4,3%.

Pe de alta parte, conform statisticilor, in Franta se consuma 20 de pizza per capita anual, ceea ce duce la o impresionanata cifra de afaceri de 1,3 miliarde de euro. Intrebat, orice negustor e gata sa explice ca a fost nevoit s-o faca din cauza crizei.

In tara noastra, inca inainte de criza, producatorii au adoptat un truc menit sa deruteze cumparatorii: zaharul, faina, grisul, care se ambalau totdeauna in pungi de 1 kg, au inceput sa se amabaleze in pungi de 900 g, pentru a nu bate la ochi ca, da fapt, s-a marit pretul. Cumparatorul ori nu sesizeaza, ori nu da atentie diferentei nesemnficative de gramaj (de altfel, inscris corect pe ambalaj), dar o suporta din buzunarul sau.

Trucul cu temperatura din pisicine

In statiunea Moulhaouse, Franta, subventiile de stat au fost reduse, pe anul 2013, cu 4,5 miliarde de euro. Printre masurile de incadrare in noul buget, municipalitatea a hotarat reducerea temperaturii in cele sapte piscine de renume ale orasului cu un grad Celsius, considerand ca asemenea reducere este aproape inobservabila.

Pentru municipalitate, a rezultat o economie de 240.000 de euro pe an. Este un truc simplu, peste care clientii trec cu vederea o data, dar fireste ca, daca se repeta, scaderea temperaturii nu mai scapa neobservata.

Incalzirea cu lemne

Populatia nevoiasa din Grecia suporta greu cresterea pretului la petrol de la 0,80 euro/litru la 1,40 euro. In iarna care a trecut, unii locuitori ai acestei tari mediteraniene si-au propus sa renunte la incalzire, dar temperaturile scazute i-au determinat sa caute solutii improvizate.

De aici pana la vechea incalzire cu lemne nu e decat un pas. Pasul a fost facut si i-au cazut victime putinele zone impadurite ale Greciei. Au fost doborati maslini seculari, a caror refacere necesita timp indelungat.

Presa locala a facut caz si de faptul ca ar fi fost taiat si un maslin milenar, la umbra caruia legenda spune ca isi tinea prelegerile Platon, cu 2.400 ani in urma.

In Spania, jucatorii nu si-au mai primit castigurile

Cresterea galopanta a preturilor in Spania a determinat patronii unui joc televizat cu castiguri sa nu-si mai poata onora castigatorii de circa doi ani. Problema porneste de la faptul ca, inainte de a stabili si distribui castigurile, organizatorii sunt obligati sa plateasca toate serviciile angajate (promotii, locatii, salarii), dar si impozitele catre stat.

Dupa achitarea acestora la nivele care au depasit pevederile initiale, nu a mai ramas disponibil suficient pentru a onora castigatorii. Organizatorii acuza criza.

Trufandalele

Nimic nu scapa mai bine oricarei monitorizari decat trufandalele, marfa solicitata de clientii simandicosi, gata sa accepte un pret mai piperat, ca niste adevarati gentlemeni.

In tara noastra, gentlemenii cumpara cartofii noi sau ciresele la un pret aproape dublu fata de cel din anul trecut. Pentru cine nu e gentleman, exista o neasteptata variata convenabila: sa consume capsune, care, intamplator, s-au facut berechet si inca mai tin pasul cu pretul de acum un an.

Fireste, exista si capsunele superbe pentru gentelmeni, aduse din Grecia si Spania, care nu s-au scumpit mai mult decat cartofii nostri vechi, cei adusi din Suceava. Nu conteaza ca sunt mai putin aromate decat cele crescute la noi, dar te bucuri ca obrazul subtire cu cheltuiala se tine.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#crestere preturi alimente, #trucuri crestere preturi, #crestere preturi criza , #stiri preturi