Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum se stabilesc preturile la publicitate online

Vineri, 22 Octombrie 2010, ora 15:10
19318 citiri
Cum se stabilesc preturile la publicitate online

Publicitatea online, mezinul pietei de publicitate, a reusit sa produca schimbari la nivelul intregii industrii, accelerand adoptarea unor mecanisme care sa permita stabilirea preturilor in functie de eficienta.

Insa, de la aparitia primului banner si pana acum, mecanismele de pret au cunoscut numeroase schimbari - de fiecare data, metodele vechi lasand locul unor mecanisme care permit cresterea eficientei.

CPM- preturi la mia de afisari

Prima campanie de publicitate online a avut loc in 1994, fiind postata pe un site de stiri despre piata IT&C.

16 ani de publicitate onlineo

Inca din primii ani de existenta, piata de publicitate online s-a impus prin preturi care sa reflecte, pe cat posibil, rezultatele reale ale campaniilor de marketing.

Internetul a permis inca de la inceput cunoasterea numarului exact de accesari ale unei pagini web. Acest avantaj tehnic, unic in mass-media pana acum, a fost rapid adoptat de piata de publicitate online- costurile campaniilor fiind stabilite in functie de numarul de "incarcari" ale unui banner pe o pagina vizitata de utilizatori. Sistemul este cunoscut drept CPM (cost per mille), costurile unei campanii de publicitate online este stabilit in functe de numarul de afisari ale unui banner, pretul fiind stabilit pe 1.000 de vizualizari.

In prezent, pe piata de publicitate online din Romania, preturile variaza intre 10 si 30 de euro pe CPM, insa acestea sunt doar tarifele de strigare. Agentiile, care intermediaza cea mai mare parte a publicitatii online beneficiaza de preturi reduse cu cel putin cateva zeci de procente.

Pentru clientii care dispun de bugete mici, si care nu se pot adresa agentiilor, retelele de publicitate online reprezinta solutia cea mai buna pentru a achizitiona spatii publicitare pe Internet, la tarife competitive. Pe Bursa de Reclama de exemplu s-au inregistrat aproape 600 de site-uri mari din Romania, care vor sa valorifice astfel spatiile publicitare nevandute. Preturile pe Bursa de Reclama pornesc de la 0,5 euro/CPM si se stabilesc prin licitatii (informatizate), in functie de raportul dintre cere si oferta al momentului.

CPC(costul per click): de la audienta, la rezultate

In fiecare zi o persoana este bomdardata cu sute sau chiar mii de mesaje publicitare: reclame la televizor, reclame in presa scrisa si la radio, panotaj pe strada, afise in metrou sau in lifturi, tricouri si alte materiale promotionale inscriptionate. In SUA de exemplu, s-a ajuns ca o persoana sa fie expusa la peste 5.000 de mesaje publicitare pe zi.

Internet vs televiziune - Cum a batut net-ul TV-ul

In aceste conditii, este normal ca oamenii sa nu fie capabili sa retina sutele de mesaje si, mai grav, sa apara un fenoment de "orbire" la mesajele publicitare. Tendinta de aglomerare cu reclame n-a ocolit nici Internetul, iar una din consecintele aglomerarii cu bannere a fost scaderea eficientei (a numarului de persoane care reactioneaza direct atunci cand vad o reclama si dau click).

In 2002, Doubleclick, cea mai mare retea de publicitate online, raporta o rata de click medie (numarul de clickuri raportat la numarul de bannere afisate) de 2,4%.

In 2009, tot la nivelul retelei Doubleclick, rata medie de click a fost sub 0,1%. In 2002, o companie care platea 5 euro pentru 1.000 de afisari de bannere, putea spera ca va atrage pe propriul site 24 de potentiali clienti. In 2009, presupunand aceeasi investitie si aceeasi audienta, numarul de clienti potentiali scadea la 1.

In aceste conditii, se impunea o reasezare a preturilor la publicitate online. Asa s-au dezvoltat campaniile de publicitate online cu plata la click. Pe piata din SUA, acestea au ajuns sa reprezinte peste 60% din piata de publicitate online.

In Romania, din pacate nu exista statistici despre metodele de tarifare a campaniilor online, ci doar o reactie a jucatorilor traditionali din mass-media, care nu doresc sa mai accepte campanii cu plata la click, decat daca bannerele au grafica limitata, argumentand ca reclamele aduc avantaje (inca nemasurate) din branding, pentru care publisherii nu primesc nimic, in cazul campaniilor CPC.

Campanii de publicitate online cu plata la click pot fi rulate in schimb prin intermediul retelelor de publicitate. Pe Bursa de Reclama, de exemplu, pot fi introduse campanii online si cu 5 eurocenti/click.

CPA- costul per actiune

Pe langa campaniile CPM si CPC, pe piata de publicitate online incep sa castige din ce in ce mai mult teren si campaniile cu plata la actiune a utilizatorului.

"Actiune" poate insemna orice- de la inregistrarea pe un site, la o comanda pe un site de comert electronic sau furnizarea datelor de contact in vederea contractarii unor servicii (de exemplu- servicii financiare). Platformele de publicitate online, precum Bursa de Reclama permit monitorizarea rezultatelor unei campanii, inclusiv ponderea celor care au dat click si apoi au mers mai departe, asigurand astfel o gestiune mult mai buna a costurilor.

In SUA, publicitatea online cu plata la lead a ajuns sa reprezinte, in primul semestru din 2010, 5% din totalul pietei, in conditiile in care, campaniile clasice (display) reprezinta 36% din volum. In primul semestru din 2004, publicitatea online cu plata la lead-uri avea o cota de piata de doar 2%.

Acest articol face parte din campania de popularizare a Internetului si publicitatii online, derulata prin intermediul PRAgent.ro.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#publicitate online preturi, #Bursa Reclama preturi publicitate , #stiri preturi