Energia electrica s-ar putea scumpi cu 2,5% chiar la inceputul lui 2012

Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 14:58
2655 citiri
Energia electrica s-ar putea scumpi cu 2,5% chiar la inceputul lui 2012

Pretul la energia electrica ar putea creste in 2012 cu 2,5%, posibil chiar de la inceputul anului, a declarat luni directorul in cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Maria Manicuta.

"Este posibil ca fata de pretul actual, anul viitor sa vedem in preturile la consumatorii reglementati o crestere de 2,5%", a declarat Maria Manicuta in cadrul unei conferinte despre sursele regenerabile de energie organizata de Focus Energetic.

Ea a explicat ca de la 1 noiembrie 2011 se poate aplica Ordonanta 220 privind promovarea energiei electrice prin resurse regenerabile, iar pana la sfarsitul anului va exista o lege de aprobare a acestei Ordonante. ANRE face deja acreditarea producatorilor existenti care ar urma sa beneficieze de certificatele verzi si este posibil ca fata de pretul actual sa fie o crestere cu 2,5% a pretului la consumatorul reglementat, a spus reprezentantul ANRE.

Maria Maniciuta a precizat ca ANRE nu a luat o decizie in acest sens si ca scumpirea ar putea fi aplicata inca de la inceputul anului.

De asemenea, Maria Manicuta a spus ca ANRE a angajat doi consultantii care sa faca doua studii de piata cu privire la ipactul renuntarii la tarife reglementate pentru energia electrica si gazele naturale. Ea a precizat ca studiul despre energia electrica se va finaliza zilele urmatoare, iar pentru gazele naturale abia a fost ales consultantul.

Proiectul de act normativ care va permite aplicarea schemei de sprijin pentru investitiile in productia de energie din surse regenerabile (prin acordarea de certificate verzi) a fost aprobat de Guvern in sedinta din 12 octombrie.

Intrebat la finalul sedintei de Guvern de la acea data cu cat se va scumpi energia electrica, presedintele ANRE, Dan Iulius Plaveti, preciza ca, din calculele ANRE despre un scenariu cu capacitatile care se vor pune in functiune in 2012, se arata un impact de pana la 2,5% pentru anul viitor.

"In momentul de fata, factura media a unui consumator casnic este in jur de 50 de lei, deci majorarea de 2,5% inseamna 1,25 lei in factura unui consumator casnic. Noi am analizat mai multe scenarii, acesta este cel mai probabil", a mentionat Dan Iulius Plaveti.

Citeste si:
Capitalele lumii care „au furat” Crăciunul cu taxe de intrare la târgul de sărbători. Cum se compară ofertele lor cu cea din București
Capitalele lumii care „au furat” Crăciunul cu taxe de intrare la târgul de sărbători. Cum se compară ofertele lor cu cea din București
Târgul de Crăciun din București a pornit într-o nouă ediție, după ce anul trecut acesta a fost anulat din cauza restricțiilor pandemice. Spre deosebire de anii anteriori, bucureștenii...
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că 80 la sută dintre pensionarii români au o pensie de până în 2.000 de lei şi că pensia minimă va ajunge de la 1 ianuarie 2022 la 1.000 de...