Pietele globale tulburate: Pretul petrolului creste, cel mai mare din ultimele luni

Joi, 12 Iunie 2014, ora 21:56
2743 citiri
Pietele globale tulburate: Pretul petrolului creste, cel mai mare din ultimele luni
Foto: g8italia2009

Pietele globale au fost tulburate de luptele din Iraq, unde militantii unui grup disident provenit din al Qaida au capturat orasul Mosul, al doilea oras ca marime din tara. Astfel, pretul petrolului a crescut la cel mai inalt nivel al ultimelor trei luni, pana la 105, 19 dolari barilul.

Luptele din Iraq au determinat o ingrijorare din partea investitorilor cu privire la perspectivele aprovizionarii cu petrol, potrivit Reuters.

Aceasta insurgenta a afectat, de asemenea, pietele financiare din tara vecina, Turcia, unde stocurile au scazut cu 3,3%, iar lira turceasca s-a devalorizat cu 1,7%, cand militantii din Iraq au luat 80 de cetateni turci ostatici.

Indicele european FTS a scazut la valoarea de 1.392,07, dupa ce ajunsese la 1.398,65 la inceputul saptamanii.

"Dupa o astfel de consolidare, nu este momentul de a cumpara. Piata este destul de vulnerabila la stiri negative in acest moment", a declarat Philippe de Vandiere, analist la Altedia Investment Consulting de la Paris.

Dintre principalele valute, dolarul din Noua Zeelanda a crescut cu 1,3% dupa ce banca centrala a tarii a ridicat ratele dobanzilor.

Euro a fost tranzactionat cu 1,3530 dolari, comparativ cu minimum stabilit joi, de 1,3503 dolari. Moneda euro a scazut cu aproape 1% in aceasta saptamana, ca efect al politicii de realaxare a Bancii Centrale Europene.

Randamentele obligatiunilor spaniole pe 10 ani au crescut cu 4 puncte, la 2,67%, iar cele italiene echivalente au urcat si ele cu 2,83%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#piete financiare pretul petrolului, #pretul petrolului crestere, #piete globale influenta Iraq, #cel mai inalt nivel petrol , #stiri preturi