Ziare.com

Romanii au castigat mai putin in iulie. Domeniul unde salariul mediu e de 6.566 de lei

Vineri, 07 Septembrie 2018, ora 11:57

   

Romanii au castigat mai putin in iulie. Domeniul unde salariul mediu e de 6.566 de lei
Castigul salarial mediu net a crescut in iulie, nominal, cu 13,3%, fata de aceeasi luna a anului trecut, la 2.708 lei, ritm incetinit fata de luna precedenta, iar cresterea reala, in raport cu evolutia preturilor de consum, a fost de 8,4%, potrivit datelor transmise vineri de Institutul National de Statistica (INS).

Fata de luna precedenta, salariul mediu net a scazut cu 13 lei.

In iunie, castigul salarial mediu net a crescut cu 14,3% fata de aceeasi luna a anului trecut, pana la 2.721 lei, dar cresterea reala, in raport cu evolutia preturilor de consum, a fost de 8,4%.

In iulie, indicele castigului salarial real (castigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum - n.red.) fata de aceeasi luna a anului trecut a fost de 108,4%.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

In iulie, castigul salarial mediu nominal net a scazut fata de luna precedenta cu 13 lei (+0,6%).

Indicele castigului salarial real a fost de 100% pentru luna iulie fata de luna precedenta.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 195%, la aceeasi valoare fata de cel inregistrat in luna iunie 2018.

In iulie, valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice, 6.566 lei, urmata de fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (5.344 lei) si transporturi aeriene (5.317 lei).

Cele mai mici salarii nete lunare s-au inregistrat in hoteluri si restaurante, 1.557 lei, urmata de fabricarea articolelor de imbracaminte (1.662) si prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei; fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite (1.792 lei).

In luna iulie 2018, nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat in activitatile din sectorul economic, in aproape egala masura, atat scaderi, cat si cresteri fata de luna precedenta.

"Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna iunie 2018 au fost determinate de acordarea in lunile precedente de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, de vacanta ori pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mici in unele activitati economice", se arata in comunicat.

Cele mai mari scaderi ale castigului salarial mediu net au fost de 18,9% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, 15,7% in activitati de editare, respectiv 10,5% in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor.

Cele mai mari cresteri ale castigului salarial mediu net au fost de 21,3% in extractia carbunelui superior si inferior, de 11% in extractia minereurilor metalifere si de 4,5% - 6,5% in depozitare si activitati auxiliare pentru transport, industria metalurgica, fabricarea produselor din tutun, captarea, tratarea si distributia apei.

"In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (-3,7%, ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare), respectiv sanatate si asistenta sociala (-0,1%) . Castigul salarial mediu net a crescut usor in administratie publica (+0,5%) comparativ cu luna precedenta", se arata in comunicat.

Citeste si:

Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 3622 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor