Vasilescu, BNR: Niciun risc intern pentru Romania. Preturile nu vor creste mult

Joi, 29 Decembrie 2011, ora 19:47
1655 citiri
Vasilescu, BNR: Niciun risc intern pentru Romania. Preturile nu vor creste mult
Foto:Adevarul

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, a declarat ca economia Romaniei va fi stabila in 2012 si ca singurele riscuri vin din contagiunea crizei din alte parti ale lumii.

"Nu vad niciun risc intern, daca vor fi, vor fi din afara, din SUA, din Vestul Europei, din zonele marginase ale zonei euro", a spus Vasilescu la TVR Info.

El a vorbit si despre faptul ca se speculeaza intens despre cresteri de preturi in anul viitor, spunand ca asa se intampla mereu la sfarsit de an si ca el crede contrariul, ca vor exista scaderi.

"Fiecare sfarsit de an s-a terminat in ultimii 10 ani cu amenintari teribile pentru preturile din anul viitor, nimic nu s-a adeverit. Problema pretului e de propaganda - sunt foarte multi interesati sa castige din preturi si pluseaza la sfarsit de an. Banca Nationala crede ca vom avea dezinflatie, nu inflatie", a adaugat Vasilescu.

Intrebat care va fi rolul BNR, Vasilescu a raspuns: "N-are sens sa vorbim despre viitor, privim in urma. Suntem dupa 3 ani de criza si Banca Nationala a facut cu brio fata, astfel incat avem paradoxul romanesc - criza economica fara criza financiara".

In aceeasi emisiune, Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, a spus ca el vede o crestere mai mare de 2% a preturilor, apreciind ca Romania nu se va incadra in tinta de inflatie.

"Va fi o influenta mai mare de 2%. Este evident ca fiecare sector va suferi, e clar ca transporatorii vor suporta o crestere mai mare de 2% a preturilor combustibililor (...) Populatia va suporta aceste preturi. Evident ca producatorii nu-si pot asuma o crestere brusca a preturilor in unele zone.

Acolo unde pot si isi iau alte masuri si primele masuri pe care ar trebui sa si le ia sunt cheltuielile pe partea de combustibili si energie", a declarat Parvan.

In opinia sa, populatia se va confrunta cu o stagnare a veniturilor, astfel incat trebuie sa-si restructureze cheltuielile.

"Pe masura ce populatia ramane cu veniturile cvasiconstante, va trebui sa-si restructureze structura cheltuielilor, va da prioritate vietii zilnice, va face un consum mai redus si va incerca sa-si conserve minimele rezerve pentru vremuri, poate, si mai grele (...) nu credem in tinta de inflatie, daca nu era bunul Dumnezeu, nu se realiza nici anul acesta", s-a aratat de parere Parvan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#Vasilescu cresteri preturi, #Vasilescu riscuri Romania , #stiri preturi