Vasilescu: Preturile vor creste artificial, pe fondul cresterii TVA

Miercuri, 30 Iunie 2010, ora 21:51
1593 citiri
Vasilescu: Preturile vor creste artificial, pe fondul cresterii TVA

Preturile vor creste artificial in urmatoarea perioada, pe fondul cresterii TVA-ului, insa inflatia se va tempera in timp, odata cu scaderea cererii de consum, sustine economistul Adrian Vasilescu.

Consilierul guvernatorului Mugur Isarescu este de parere ca, in perioada urmatoare, comerciantii vor umfla artificial preturile, pe fondul cresterii TVA pana la 24%.

"Eu ma astept sa aiba o atutdine mecanicista, ineptiala, in prima faza, sa puna cat pot de mult, ca sa vada cat pot sa castige", a declarat Vasilescu, la Realitatea TV.

Vasilescu adauga insa ca aceasta crestere de preturi nu va dura mult.

"Pe masura ce reducerea salariilor bugetarilor si criza economica isi vor spune cuvantul, cererea va scadea.

Oamenii vor incepe sa se gandeasca cum sa absoarba aceasta crestere din profituri, sa evite lucrul cel mai grav pentru ei, ca oamenii sa nu mai treaca pragul magazinelor", a explicat Vasilescu.

Consilierul guvernatorului Bancii Nationale a subliniat ca inflatia nu va fi extrem de mare, in urma cresterii TVA.

"Daca judecam pe o aritmetica simpla, creste cu 5% TVA creste cu 5% inflatia. Dar nu are cum sa fie asa, exista un raport intre cererea de consum si inflatie, in conditiile in care scad salariile bugetarilor cu 25% la 1.400.000 de oameni, in conditiile in care TVA descreste cererea, vom avea o scadere de cerere de consum, ori o inflatie exploziva de 10% nu prea s-a vazut in economiile lumii si nici nu o sa se vada", a replicat Vasilescu, dupa ce fostul premier Adrian Nastase a lansat ipoteza ca inflatia va ajunge pana la 10%.

Economistul a avertizat ca, potrivit executiei bugetare pe anul trecut, veniturile din impozitul pe profit au fost mai mici decat veniturile stranse prin taxele pe viciu, ceea ce trebuie sa fie un semnal pe alarma.

"Nu iesim din recesiune anul acesta, dar trebuie sa iesim din haosul bugetar", a declarat Adrian Vasilescu.

Citeste si:
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică, 5 decembrie, o întâlnire cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a decide măsurile care se impun în urma confirmării primelor cazuri de...
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, sâmbătă, la Brăila, că, dacă nu ar fi forţat cu CNAIR deschiderea Lotului 2 din Autostrada Sebeş-Turda, ”anul acesta aveam foarte...
Comentarii
SpiritCivic
rank 5
Monsieur Vasilesco, Comerciantii au datorii la banci, ma refer nu numai la marii comerciani ci si la furnizorii lor,,, Dumneavoastra stiti asta... Iar declaratiile dumneavoatra au rolul de a manipula populatia pentru ca preturile mari inseamna venituri...