Ciolos, somat sa respecte regulile UE in privinta unei masuri ce loveste in supermarketuri

Luni, 09 Mai 2016, ora 18:53
4505 citiri
Ciolos, somat sa respecte regulile UE in privinta unei masuri ce loveste in supermarketuri
Foto: Arhiva Ziare.com

Reprezentantii supermarketurilor ii cer Guvernului sa respecte legislatia Uniunii Europene atunci cand vor pregati normele de aplicare a legii care obliga marile magazine sa aiba produse provenite "din lantul scurt de aprovizionare" in proportie de cel putin 51%.

Parlamentul a adoptat proiectul de lege, dar a lasat la mana Executivului sa gaseasca o modalitate de aplicare a masurii.

Astfel, Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania - AMRCR - solicita Guvernului "sa-si exercite prerogativele si sa se asigure ca Romania respecta obligatiile care ii revin in calitate de stat membru al Uniunii Europene".

"Pana in acest moment am putut constata ca Guvernul, desi a emis un punct de vedere negativ, in fapt a sprijinit, prin implicarea activa la nivelul Ministerului Agriculturii si prin pasivitate la nivel central si al altor ministere cu responsabilitati in domeniu, inserarea in propunerea de modificare a Legii 321/2009 a unor prevederi care contravin flagrant normelor si principiilor in baza carora functioneaza piata unica europeana, care de altfel fac parte si din legislatia nationala", se arata in comunicatul remis Ziare.com.

AMRCR considera ca impunerea ca 51% din produsele aflate pe raft sa provina din "lantul scurt de aprovizionare" ii avantajeaza pe producatorii "necompetitivi, dar atasati unor grupuri de interese", carora li se garanteaza practic afacerile indiferent de performanta.

Astfel, victime directe ale noii legi vor fi "acei comercianti seriosi si onesti care prin eforturi si investitii considerabile au reusit sa se impuna pe o piata extrem de competitiva".

Toate tunurile pe supermarketuri: Masura pentru producatorii romani care s-ar putea intoarce impotriva lor

Mai mult, AMRCR arata ca aceasta prevedere nu este "in niciun caz favorabila consumatorilor - carora li se restrange libertatea de a alege - si nici de natura sa ii ajute pe micii producatori romani, care vor fi in pericol sa fie eliminati de alti producatori din zonele adiacente Romaniei".

Asociatia sustine ca o astfel de prevedere incalca normele UE si ii solicita premierului Dacian Ciolos, fost comisar european pentru Agricultura, sa intervina sa se repare injustitiile.

Una dintre marile probleme ale masurii este ca aprovizionarea din "lantul scurt" nu a fost definita deloc de Parlament, astfel ca e posibil ca producatorii locali sa fie lasati in urma de cei din tarile vecine.

Parlamentarii nu mai vor sa inchida supermarketurile in weekend, insa le cer altceva la schimb

Anterior, AMRCR a aratat ca e posibil ca, dupa intrarea in vigoare a masurii, sa fie mai rentabil pentru supermarketurile din Vest sa se aprovizioneze din orasele din Ungaria, cele din sud din Bulgaria si tot asa.

C.P.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#supermarketuri produse romanesti, #supermarketuri produse romanesti raft , #supermarketuri