51% produse romanesti in supermarketuri: Marii comercianti sustin ca mancarea se va scumpi

Luni, 11 Iulie 2016, ora 16:45
6684 citiri
51% produse romanesti in supermarketuri: Marii comercianti sustin ca mancarea se va scumpi
Foto: Arhiva Ziare.com

Marii comercianti din tara noastra sustin ca legea care ii obliga sa aiba 51% produse romanesti pe rafturi, promulgata luni de presedintele Klaus Iohannis, va duce la scumpiri si la alte efecte negative ce vor afecta atat consumatorul, cat si producatorii locali.

Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) afirma ca a luat act "cu regret" de decizia sefului statului si subliniaza ca actul normativ este indreptat impotriva supermarketurilor si hipermarketurilor, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Gandita ca un sprijin pentru producatorii locali, legea prevede ca cel putin 50% din produsele de baza sa provina "din lantul scurt de aprovizionare", termen care inca nu a fost definit si care ar putea provoca situatii neplacute pentru agricultorii romani.

Astfel, e posibil ca magazinele din Giurgiu sa prefere sa cupere marfa de la bulgari, de exemplu, avand in vedere ca zona pentru aprovizionare nu a fost inca stabilita, deci poate lasa loc de interpretari.

In aceste conditii, AMRCR considera ca nu garanteaza sprijin pentru producatorii locali sau produsele romanesti. In schimb, "restrange libertatea consumatorilor romani de a alege cele mai bune produse la preturi competitive".

Asociatia avertizeaza ca marii comercianti vor avea termene foarte scurte de respectat in ceea ce priveste platile, pentru a evita amenzile sau (si mai rau) inchiderea magazinelor.

"Marii retaileri sunt obligati sa-si reanalizeze politicile comerciale, sa renegocieze contracte in mijlocul desfasurarii acestora, sa renunte la facilitati si servicii oferite pentru promovarea produselor locale, inclusiv cele romanesti, dar si sa se orienteze pentru a gasi modalitati de a sustine un flux financiar imens, impus fara justificare", arata sursa citata.

Avand in vedere ca vor exista atatea restrictii, produsele din supermarketuri se vor scumpi, iar marii comercianti nu vor mai putea desfasura in aceleasi conditii avantajoase programele de sustinere a producatorilor locali.

In conditiile in care alte magazine, mai mici, nu au parte de aceleasi restrictii, asociatia considera ca legea incalca principiile concurentei, dar si libertatea de circulatie a marfurilor in Uniunea Europeana.

"AMRCR va continua demersurile in cadrul organismelor comunitare, pentru analizarea compatibilitatii acestei legi cu normele europene, stiut fiind deja ca la nivelul Comisiei Europene exista in desfasurare o procedura in acest sens", au incheiat reprezentantii marilor retaileri.

Ce spun agricultorii

De cealalta parte, agricultorii au acuzat marile lanturi de magazine ca se opun legii deoarece supermarketurile castiga mai mult din importuri, in special din tarile-mama.

Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), a declarat de curand ca marii retaileri "au castigat in zece ani de activitate in Romania mai mult decat in tara de provenienta".

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, a opinat luni, la scurt timp dupa ce legea a fost promulgata, ca "adevarul e undeva la mijloc". "E imperios necesar sa se stabileasca un echilibru", a punctat Irimescu.

Care sunt sanctiunile

Proiectul de lege adoptat la inceputul lunii iunie in Parlament prevede ca peste jumatate dintre alimentele din categoriile carne, oua, legume, fructe, miere de albine, lactate si panificatie din magazine trebuie sa fie "din lantul scurt de aprovizionare".

In caz contrar, marile magazine pot fi amendate cu pana la 50.000 de lei. Exceptie fac lunile de iarna, cand legumele si fructele din import pot reprezenta 70 la suta din oferta.

Legea mai stabileste ca pe etichetele produselor de carne proaspata trebuie trecuta tara de provenienta, iar pe produsele procesate din carne trebuie trecut procentul de carne din Romania pe care produsul respectiv il are in continut.

De la aceste prevederi sunt exceptate magazinele care realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la doua milioane de euro, echivalent in lei.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
#lege produse romanesti supermarketuri, #produse romanesti supermarket , #supermarketuri