Romanii cheltuiesc mult mai mult decat castiga

Duminica, 28 Septembrie 2008, ora 09:39
2618 citiri
Romanii cheltuiesc mult mai mult decat castiga

Romanii sunt cei mai mari consumatori de carne si produse din carne din Europa, arata un studiu Eurostat.

Cand este vorba de banii pe care ii dam pe bauturile alcoolice, ocupam locul doi in Europa. In urma unor date furnizate de Biroul european de statistica se pare ca jumatate dintre veniturile unui roman se duc pe produse alimentare, alcool si tigari, informeaza Evenimentul Zilei.

Ultima pe lista de cheltuieli se afla educatia. Inaintea acesteia pe lista prioritatilor financiare se afla imbracamintea si incaltamintea, cumpararea de locuinte, sanatatea si iesirile in oras. Din cauza varietatii pietei si cresterii continue a ofertelor, romanii cheltuie mai mult decat este necesar.

Se pare ca salariile in crestere ale romanilor le permit acestora accentuarea goanei prin magazine si supermarketuri. Pentru a-si satisface toate dorintele romanul apeleaza la credite.

Analistii bancari sunt de parere ca aceasta tendinta in crestere ii va afecta romani in cativa ani, in momentul in care vor fi nevoiti sa isi reduca consumul pentru a putea achita datoriile catre banci. Mai mult chiar, unii clienti ai bancilor din Romania nici nu se informeaza inainte despre comisioane si dobanzi, atat timp cat obtin banii pentru cheltuielile mai mari.

Romanii cheltuie mult pentru relaxare

Romanii au inceput sa devina turistii preferati in unele tari din Europa din cauza ca sunt mari cheltuitori. Potrivit unei statistici efectuate in Grecia, la achizitionarea unui pachet turistic all inclusive, romanul lasa in plus, in medie, 180 de euro, in timp ce un german se limiteaza la 18 euro. Pana si vacantele in afara tarii sunt platite din credite.

O data ajunsi acolo isi cheltuie majoritatea banilor pe cumparaturi. Preturile mai mici decat in Romania, dar si oferta mult mai mare de produse ii motiveaza sa cumpere cat mai mult. Totodata, distractia romanilor in vacanta poate ajunge dublul sau chiar triplul costului pachetului turistic.

Analistii financiari anunta ca atunci cand nu fac fata cheltuielilor, romanii nu reduc consumul, ci isi cauta locuri de munca mai bine platite sau apeleaza la credite pentru nevoi personale. In urma acestor actiuni sufera economia romaneasca, prin inflatie, devalorizare si scaderea cresterii economice.

Asa cum arata un studiu al Metromedia Transilvania efectuat in 2006, ceea ce determina pe mai mult de un sfert dintre romani sa cheltuie neplanificat este optimismul redresarii veniturilor in anul viitor, in timp ce o parte dintre ei nici macar nu-si pot evalua situatia financiara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#romani, #cheltui, #carne, #alcool, #tigari, #vacanta, #credit, #studiu, #banci , #tigari