Facturile la intretinere in marile orase - Afla cu cat au crescut

Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 16:57
9240 citiri
Facturile la intretinere in marile orase - Afla cu cat au crescut
Foto: Arhiva

Locuitorii din Cluj, Iasi, Suceava sau Buzau au platit in primele luni ale acestei ierni facturi mai mari la caldura fata de 2011, o situatie speciala fiind la Arad, unde facturile pentru decembrie 2012, desi triple fata de noiembrie, au fost mai mici comparativ cu iarna trecuta.

O parte dintre abonatii la sistemele de termoficare au platit in decembrie 2012 facturi de doua ori sau de trei ori mai mari fata de noiembrie, insa cu toate acestea au existat si costuri surprinzator de mici, locatarul unei garsoniere din Deva avand de achitat, spre exemplu, 6 lei.

Arad

La Arad, facturile pentru energia termica furnizata de CET in luna decembrie au crescut cu 80 pana la 100 la suta fata de luna noiembrie, insa sunt usor mai mici fata de perioada similara a anului anterior, cand gigacaloria costa mai mult, iar temperaturile exterioare au fost mult mai mici.

Astfel, in medie, proprietarii de apartamente cu doua camere care nu au repartitoare de caldura platesc 370 de lei pentru caldura, fata de 190 de lei cat au platit in noiembrie. "Din calcule, un apartament cu doua camere a avut un consum de 1,3 gigacalorii pe luna, iar tariful actual este de 290 de lei gigacaloria. Este dublu fata de luna precedenta (noiembrie)", a spus presedintele Uniunii Locale a Asociatilor Locative (ULAL) Arad, Dorina Lupse.

Pentru garsoniere de 30 de metri patrati, factura este, in medie, de 210 lei, iar la trei camere este de 500 de lei.

Aceste facturi sunt usor mai mici fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand pentru o garsoniera s-a platit, in medie, 230 de lei, pentru doua camere - 400 de lei, iar pentru trei camere - 600 de lei.

Reprezentantii ULAL spun ca facturile din februarie nu ar trebui sa fie mai mari, pentru ca temperaturile au fost cam la acelasi nivel pana in prezent.

In Arad, sistemul centralizat de incalzire are 30.000 de abonati, iar pretul gigacaloriei furnizate populatiei este de 290 de lei. Acest pret a fost redus usor de municipalitate fata de anul trecut, prin subventii. In sezonul rece precedent, aradenii plateau pretul intreg, de 307,42 de lei gigacaloria, care este si in prezent costul de productie.

Brasov

La Brasov, unde pretul gigacaloriei ramane, in aceasta iarna, la nivelul de anul trecut, de 170 de lei, valoarea medie a facturilor la incalzire in lunile noiembrie si decembrie 2012 se situeaza intre 100 si 280 de lei, in functie de tipul apartamentelor.

Potrivit lui Sorin Mateciuc, purtatorul de cuvant al Tetkron SRL, societate de termoficare, aflata in subordinea Consiliului Local, daca oamenii isi platesc facturile in termenul legal de 15 zile achita 170 lei pentru o gigacalorie, iar daca depasesc termenul platesc 198,5 lei pentru o gigacalorie.

In decembrie, facturile brasovenilor au crescut fata de noiembrie cu cateva sute de lei, tinand cont ca diferenta medie de temperatura dintre cele doua luni a fost de circa 8 grade Celsius. Astfel, in medie, factura de incalzire pentru o garsoniera a fost, in luna noiembrie, de 100 de lei, la un apartament de doua camere de 201 lei, iar la trei camere - 250 de lei. In decembrie 2012, valoarea medie a facturilor a fost de 113 lei pentru garsoniere, 227 de lei pentru un apartament cu doua camere si 281 de lei pentru apartamentele cu trei camere.

Comparativ cu iarna trecuta, facturile brasovenilor au ramas, in medie, similare.

Buzau

La Buzau, locuitorii ale caror apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de incalzire au de platit facturi la caldura cu 25 la suta mai mari pentru decembrie fata de noiembrie.

Astfel, la o garsoniera factura pentru decembrie a fost de 150 de lei, fata de 113 lei in noiembrie si 132 de lei in decembrie 2011. Pentru un apartament cu doua camere, buzoienii au primit o factura de 250 de lei fata de 187 de lei in noiembrie 2012 si 220 de lei in decembrie 2011, iar pentru un apartament cu trei camere factura pe decembrie a fost de 300 de lei, fata de 225 de lei in noiembrie si de 264 de lei in decembrie 2011.

Cel mai mult vor avea de platit buzoienii care locuiesc in apartamente cu patru camere. Astfel, pentru luna decembrie 2012 acestia vor trebui sa achite 400 de lei fata de 300 de lei cat au platit in noiembrie 2012 si de 350 de lei in decembrie 2011.

Cluj

La Cluj-Napoca, facturile la incalzire pe luna decembrie 2012 au fost cu peste 35 la suta mai mari fata de cele inregistrate in luna noiembrie.

"Facturile la incalzire la abonatii sistemului centralizat de termoficare au crescut cu peste 35 la suta in decembrie 2012 fata de luna noiembrie, cauza fiind temperaturile negative inregistrate in ultima luna a anului trecut.

La un apartament cu o camera, pentru luna decembrie s-a platit o facura de 177 de lei, in timp ce in luna noiembrie factura a fost de 129 de lei. La un apartament de doua camere, factura pe decembrie a fost de 259 de lei, fata de 190 de lei pe noiembrie", a spus purtatorul de cuvant al Regiei Autonome de Termoficare (RAT) Cluj-Napoca, Raimonda Boian.

Potrivit acesteia, facturile pe decembrie 2012 au fost mai mari cu 25 la suta fata de cele din decembrie 2011, tot din cauza temperaturilor scazute.

Constanta

La Constanta, costul facturilor la incalzire pentru noiembrie si decembrie 2012 a fost similar in conditiile in care temperaturile inregistrate in cele doua luni au fost apropiate si au coborat rar sub 0 grade Celsius.

Astfel, constantenii care locuiesc in blocuri izolate termic si au montate repartitoare au platit, in medie, intre 250 si 300 de lei la un apartament cu doua camere, intre 350 si 400 de lei la trei camere, respectiv intre 450 si 500 de lei pentru un apartament cu patru camere.

Chiar si la apartamentele fara repartitoare si neizolate termic costurile au fost similare celor inregistrate anul trecut, respectiv 350 de lei la doua camere, 450 - 480 de lei la trei camere si 550 de lei la patru camere.

Deva

"Avem facturi mici in cazul persoanelor care locuiesc in imobile izolate termic, dotate cu repartitoare, si mai mari pentru familiile care nu au repartitoare si stau in blocuri neizolate. Spre exemplu, am inregistrat o factura de 6 lei pe decembrie in cazul unei persoane care locuieste intr-o garsoniera intr-un bloc izolat termic, are repartitor si ajunge acasa seara tarziu, insa avem si garsoniera in care locuiesc trei persoane care au factura la incalzire pentru decembrie de 294 de lei. La doua camere, doua persoane, avem o factura minima de 18 lei, unde oamenii pensionari nu prea au dat drumul la caldura din repartitor, profitand de faptul ca vecinii au ridicat mai mult nivelul repartitoarelor, dar si factura de 235 de lei. La trei camere, avem un minimum de 56 de lei pentru doua persoane si maximum de 253 de lei", a declarat vicepresedintele Ligii Asociatiilor de Locatari din Deva, Patru Miclaus.

Iasi

La Iasi, facturile la incalzire pentru decembrie 2012 sunt de trei ori mai mari fata de cele din luna noiembrie.

In mod surprinzator, facturile in cazul apartamentelor din Iasi avand suprafata mai mare de 50 de metri patrati, cu trei sau patru camere, sunt mai mici decat cele din decembrie 2011, respectiv 180 de lei fata de 200 de lei, in anul anterior.

"De obicei, apartamentele cu suprafata de peste 50 de metri patrati sunt cu trei-patru camere, iar in acestea au ajuns sa locuiasca una sau doua persoane. Oamenii au de obicei repartitoare, pe care le deschid doar in camerele in care locuiesc", a explicat Ana-Maria Icatoiu, director de comunicare in cadrul Dalkia Iasi.

Factura cea mai ridicata pe luna decembrie, de 800 de lei, o are de platit un iesean care locuieste intr-un apartament cu patru camere.

Miercurea Ciuc

La Miercurea Ciuc, facturile la incalzire in cazul apartamentelor recordate la sistemul centralizat au crescut, pentru decembrie fata de noiembrie, cu cel putin o treime, ajungand chiar sa se tripleze.

Locatarii din apartamentele cu trei camere de la blocurile nereabilitate termic au platit facturi de incalzire de 197 de lei pentru noiembrie si de 580 de lei pentru decembrie. Cei care locuiesc in apartamente cu trei camere in blocuri reabilitate au platit 130 de lei pentru noiembrie si 463 de lei pentru decembrie.

Astfel, cei care locuiesc in blocuri reabilitate termic si cu repartitoare au platit facturi de incalzire mai mici, in medie, cu 35 de procente.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#intretinere marile orase, #facturi caldura marile orase , #utilitati