Opinii Salvarea de la faliment a RADET, chiar cu orice pret?

Sambata, 10 Iulie 2010, ora 22:47
3417 citiri
Opinii Salvarea de la faliment a RADET, chiar cu orice pret?

Cam asta este unica strategie prin care Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Bucuresti incearca sa se salveze de la faliment.

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca una dintre cele mai delicate probleme ale municipalitatii o constituie furnizarea agentului termic si a apei calde menajere locuitorilor din blocurile in care vietuiesc o buna parte din locuitorii Capitalei la un pret care sa acopere o cat mai mare parte din costurile cu care se produce si se transporta dar care sa fie si suportabil de catre consumator.

Subventia, caci aceasta este in fond diferenta dintre pretul de cost si cel de vanzare, a devenit o povara mult prea grea de suportat pentru Primarie.

Vestea eliminarii subventiei si deci implicit a cresterii spectaculoase a pretului gigacaloriei atat pentru agentul termic, cat si pentru apa calda, da fiori locatarilor din blocurile ce au drept unic furnizor RADET cu toate asigurarile ca familiile cu venituri mai modeste vor primi niste sume compensatorii.

In lipsa unui furnizor mai ieftin si constietizand ravagiile pe care le va produce in bugetul familiei pretul apei calde si a celor minim 18 grade Celsius din apartament in perioada friguroasa, unii bucuresteni demareaza formalitatile de debransare si trecerea la incalzirea cu centrala termica de apartament, chiar daca actualul pret al metrului cub de gaz face amortizabila investitia initiala in peste 10 ani.

Perspectiva reducerii numarului de utilizatori, deci implicit a cantitatii de agent termic furnizat, i-a pus pe ganduri pe cei care traiesc binisor din aceasta afacere care devine nerentabila sub un numar minim de utilizatori.

Inca din mandatul primarului Adriean Videanu, se lansase ideea interzicerii totale a montarii centralelor termice in blocuri, ideee ce se pare ca a cazut, deoarece nu poti impune unui propietar sistemul de incalzire al apartamentului sau, in conditiile in care exista si monopol al furnizorului.

O noua strategie

Recent, s-a lansat ideea unei formule care sa descurajeze debransarea de la sistemul centralizat si montarea centralelor termice.

Aceasta consta in in impunerea celui ce se incalzeste cu centrala termica a unei taxe participative la costurile de incalzire ale condominiului la un nivel care, cumulat cu costurile incalzirii proprii (pretul gazului, cheltuieli de intretinere a centralei si cota de amortizare a investitiei), sa atinga un nivel mult superior celui pe care il plateste vecinul nedebransat, chiar dupa eliminarea subventiilor.

Trebuie precizat ca si acum, in blocurile in care exista apartamente cu incalzire proprie, proprietarii acestora suporta o cota de incalzire care acopera costurile incalzirii partilor comune, dar o cota rezonabila.

Ideea ca apartamentul incalzit cu centrala termica beneficiaza de aport termic de la sistemul centralizat este aberanta, deoarece acesta este cald, in majoritatea cazurilor transferul facandu-se in sens invers.

Dar ne intrebam in mod firesc: cum justifica RADET impunerea unei reglementari abuzive privind repartizarea costurilor in condominiu, in conditiile in care acesta are cu Asociatiile de Proprietari doar o relatie contractuala care se opreste la nivelul contorului de la intrarea in bloc.

Obligata de presiunea utilizatorilor de a contoriza la intrarea in condominiu cantitatea de energie termica consumata, regia s-a vazut nevoita sa majoreze constant pretul acesteia pentru a compensa pe de o parte piererile din sistem, dar si eforturile de economisire facute de unele asociatii prin montarea de repartitoare de costuri si robineti termostatati.

Mai mult, a fost lansata ideea ca ar trebui sa se renunte la sistemul de repartizare a costurilor si economisire cu robineti termostatati care, evident, a redus dramatic cantitatea de energie termica consumata.

Ce a uitat RADET

Ne gasim, ne place sau nu, intr-un sistem in care totul se judeca in dimensiunea cererii si ofertei, furnizorul trebuind sa-si adapteze permanent productia la nivelul cererii.

Aceasta lege, dura si implacabila in capitalism, nu se vrea aplicabila regiilor cu statut de furnizor unic, beneficiarul serviciului trebuind sa utilizeze numai ce si cat ii ofera acesta si sa plateasca pretul inpus de aceasta. Dar pana cand?

In loc sa faca atractiva incalzirea centralizata print-o o strategie de reducere a costurilor gigacaloriei prn procedee asupra carora nu insist, inclusiv prin reducerea personalului si temperarea cresterii veniturilor acestora si care sa conduca la eliminarea cotelor de ajutor social care ar putea fi redirectionate catre alte investitii de interes pentru toti bucurestenii, locuitori sau nu la bloc, mai marii si inteleptii diriguitori din RADET Bucuresti cauta sa impuna reglementari aberante pe care le sugereaza Consiliului Municipal, reglementari care incalca logica relatiilor comerciale si nu numai.

RADET, dusman al economisirii energiei

Efortul general de reducere a pierderilor prin reabilitarea termica a cladirilor va duce normal la scaderea consumului de energie termica.

In mod firesc, RADET va solicita noi majorari de pret al gigacaloriei, pentru acoperirea costurilor fixe.

Si atunci se pune in mod serios in discutie viabilitatea unui sistem atat de complex si de costisitor precum este cel gestionat de RADET Bucuresti.

Care ar fi solutia?

Actualul sistem si-a cam atins limitele si, mai grav, este in totala contradictie cu eforturile generale de economisire a energiei.

Exista voci avizate care ridica problema trecerii etapizate la formule mai simple si mai suple cum sunt centralele de bloc sau de grup de blocuri sau chiar incurajarea generalizarii centralelor de apartament de ultima generatie cu consumuri foarte mici si randamente de peste 97%, care ar conduce la eliminarea intregii retele de transport si eliberarea unui numar insemnat de personae implicate in gestionarea acestui imens consumator de resurse si generator de probleme.

Este deci necesar ca Primaria Municipiului Bucuresti sa nu dea curs sugestiilor RADET, evident aberante si care in caz de promovare vor genera un lant de actiuni in instantele interne si externe.

Se impune initierea un studiu bine documentat care sa aiba in vedere perspectivele evolutiei administrative a Bucurestiului, cat si realitatile economice si tehnice actuale si viitoare pentru reconfigurarea sistemelor de producere a apei calde si agentului termic de incalzire a locuintelor cu costuri suportabile nesubventionate si evident pe o filozofie de economisire a resurselor.

Primaria Municipiului Bucuresti va trebui sa renunte la cautarea de solutii prin care sa salveze de la faliment RADET-ul si sa caute unele pentru salvarea de la faliment a cetatenilor

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#salvare faliment RADET, #crestere pret gigacalorie, #pret gigacalorie bucuresteni , #utilitati