Scandalul gigacaloriei: Cine si cum stabileste preturile?

Luni, 11 Octombrie 2010, ora 08:03
3768 citiri
Scandalul gigacaloriei: Cine si cum stabileste preturile?
Foto: ArhivaFoto.ro

In ciuda anuntului facut de primarul Capitalei, Sorin Oprescu, potrivit caruia bucurestenii nu vor plati mai mult pentru apa calda si caldura in aceasta iarna, surprize neplacute ar putea sa apara.

Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatiei de Proprietari din Romania (FAPR), este de parere ca lucrurile nu sunt sigure, avand in vedere masurile pe care Fondul Monetar International le-a cerut din partea Guvernului Romaniei.

"Nici in iarna asta nu e sigur ca nu va plati mai mult populatia. Nu va luati dupa ce spune Oprescu. Noi analizam actele si legile, nu ce spune Oprescu. El spune multe, dar in plus", a declarat Radu Opaina pentru Ziare.com.

"Pe masa Guvernului sunt niste proiecte in lucru, in sensul asta, la subventionarea societatilor de stat. Nu mai sunt acceptate. FMI a spus clar din aceasta vara sa se faca ceva in legatura cu aceasta subventie", a adaugat presedintele FAPR.

La inceputul lunii octombrie, Sorin Oprescu anuntase ca, in urma unei analize realizate impreuna cu specialistii din echipa sa si cu RADET-ul, s-a hotarat ca subventiile pentru gigacalorie sa fie suportate si in aceasta iarna, pentru toti bucurestenii, indiferent de veniturile acestora.

Astfel, pretul gigacaloriei va ramane de 100 de lei, plus TVA, Primaria urmand a cheltui 226 de milioane de lei pentru subventii, pana la sfarsitul iernii.

Totusi, trebuie precizat ca subventia nu este acordata populatiei, ci furnizorului de energie termica, pentru ca acesta sa-si poata desfasura activitatea, potrivit FAPR.

Radu Opaina sustine ca pretul real, cel care ar urma sa fie cu adevarat aplicat in aceasta iarna, va fi stabilit dupa urmatoarea vizita a misiunii Fondului Monetar International in Romania. Aceasta va incepe pe 20 octombrie si se va termina pe 1 - 2 noiembrie, potrivit lui Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.

"Se va stabili acest lucru cand va avea loc prima intalnire cu FMI. Atunci se face bilantul si o sa avem si noi publicat in monitor ce s-a facut", a spus Opaina.

RADET-ul nu se poate autosustine

Primarul Capitalei a mai promis ca problema "gaurii negre RADET", ce "persista de 20 de ani", va fi rezolvata pana in 2011, urmand ca, anul viitor, sa prezinte un raport complet asupra furnizorului.

In schimb, presedintele FAPR sustine ca RADET-ul nu va ajunge niciodata autosustenabil, daca nu se schimba conducerea.

"RADET-ul nu va ajunge sa se autosustina niciodata. Nu are cum, in formula actuala nu se poate face nimic. Ar trebui schimbat totul, de la conducere, inclusiv mentalitate. Se lucreaza in paguba, nu se lucreaza economic. Se fura mult din banii publici care sunt dati RADET-ului", a comentat Opaina.

"Cum sa o rezolve, din condei, din vorbe? Daca e de doi ani acolo si nu a facut nimic, ce o sa faca in trei zile? Trebuie schimbati directorii toti, interzis sa-si mai bage consilierii sau primarul coada. Problemele principale sunt oamenii si hotia. Restul se rezolva, daca se rezolva astea doua", a adaugat presedintele FAPR.

Potrivit spuselor sale, nu ar trebui efectuate investitii in sistemul de distributie, singura solutie pentru ca RADET sa-si poata desfasura activitatea cum ar trebui fiind schimbarea managementului, care ar conduce la stoparea pierderilor financiare.

Provincia, lovita mai puternic de pretul gigacaloriei

In ciuda scandalului gigacoloriei, bucurestenii se pot considera norocosi. In Capitala se plateste unul din cele mai mici preturi pentru gigacalorie.

In Constanta, de exemplu, primarul Radu Mazare a anuntat ca pretul va fi de 150 lei/gigacalorie, fata de 119 lei, iar apoi 137 de lei, cat s-a platit in sezonul 2000/2010. Potrivit lui Mazare, pretul a crescut din cauza majorarii taxei pe valoarea adaugata.

Cel mai mare pret il vor avea de suportat locuitorii Bacaului, unde gigacaloria va creste de la 272 lei, in 2009, la 285,76 lei, in aceasta iarna.

De asemenea, brailenii vor plati 265 de lei/gigacalorie, in loc de 165 cat a fost anul trecut, iar timisorenii 256 de lei, comparativ cu 182 de lei.

In Cluj, pretul va ramane neschimbat in acest an, de 165 de lei pe gigacalorie.

De altfel, romanii ajung sa plateasca mai mult pentru agentul de termoficare decat locuitorii unor tari europene ce au venituri mult mai mari.

Potrivit unui studiu al firmei de consultanta A.T. Kearney, Romania are un pret pe gigacalorie cu aproximativ 18 la suta mai mare fata de media europeana.

Astfel, daca in Romania pretul mediu este 60 de euro, in Danemarca, Olanda, Belgia si Luxemburg, pretul este intre 52 si 36 de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#pret gigacalorie, #crestere pret gigacalorie, #Sorin Oprescu gigacalorie, #Radu Opaina gigacalorie , #utilitati