Scandalul gigacaloriei: Cine si cum stabileste preturile?

Luni, 11 Octombrie 2010, ora 08:03
3546 citiri
Scandalul gigacaloriei: Cine si cum stabileste preturile?

In ciuda anuntului facut de primarul Capitalei, Sorin Oprescu, potrivit caruia bucurestenii nu vor plati mai mult pentru apa calda si caldura in aceasta iarna, surprize neplacute ar putea sa apara.

Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatiei de Proprietari din Romania (FAPR), este de parere ca lucrurile nu sunt sigure, avand in vedere masurile pe care Fondul Monetar International le-a cerut din partea Guvernului Romaniei.

"Nici in iarna asta nu e sigur ca nu va plati mai mult populatia. Nu va luati dupa ce spune Oprescu. Noi analizam actele si legile, nu ce spune Oprescu. El spune multe, dar in plus", a declarat Radu Opaina pentru Ziare.com.

"Pe masa Guvernului sunt niste proiecte in lucru, in sensul asta, la subventionarea societatilor de stat. Nu mai sunt acceptate. FMI a spus clar din aceasta vara sa se faca ceva in legatura cu aceasta subventie", a adaugat presedintele FAPR.

La inceputul lunii octombrie, Sorin Oprescu anuntase ca, in urma unei analize realizate impreuna cu specialistii din echipa sa si cu RADET-ul, s-a hotarat ca subventiile pentru gigacalorie sa fie suportate si in aceasta iarna, pentru toti bucurestenii, indiferent de veniturile acestora.

Astfel, pretul gigacaloriei va ramane de 100 de lei, plus TVA, Primaria urmand a cheltui 226 de milioane de lei pentru subventii, pana la sfarsitul iernii.

Totusi, trebuie precizat ca subventia nu este acordata populatiei, ci furnizorului de energie termica, pentru ca acesta sa-si poata desfasura activitatea, potrivit FAPR.

Radu Opaina sustine ca pretul real, cel care ar urma sa fie cu adevarat aplicat in aceasta iarna, va fi stabilit dupa urmatoarea vizita a misiunii Fondului Monetar International in Romania. Aceasta va incepe pe 20 octombrie si se va termina pe 1 - 2 noiembrie, potrivit lui Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.

"Se va stabili acest lucru cand va avea loc prima intalnire cu FMI. Atunci se face bilantul si o sa avem si noi publicat in monitor ce s-a facut", a spus Opaina.

RADET-ul nu se poate autosustine

Primarul Capitalei a mai promis ca problema "gaurii negre RADET", ce "persista de 20 de ani", va fi rezolvata pana in 2011, urmand ca, anul viitor, sa prezinte un raport complet asupra furnizorului.

In schimb, presedintele FAPR sustine ca RADET-ul nu va ajunge niciodata autosustenabil, daca nu se schimba conducerea.

"RADET-ul nu va ajunge sa se autosustina niciodata. Nu are cum, in formula actuala nu se poate face nimic. Ar trebui schimbat totul, de la conducere, inclusiv mentalitate. Se lucreaza in paguba, nu se lucreaza economic. Se fura mult din banii publici care sunt dati RADET-ului", a comentat Opaina.

"Cum sa o rezolve, din condei, din vorbe? Daca e de doi ani acolo si nu a facut nimic, ce o sa faca in trei zile? Trebuie schimbati directorii toti, interzis sa-si mai bage consilierii sau primarul coada. Problemele principale sunt oamenii si hotia. Restul se rezolva, daca se rezolva astea doua", a adaugat presedintele FAPR.

Potrivit spuselor sale, nu ar trebui efectuate investitii in sistemul de distributie, singura solutie pentru ca RADET sa-si poata desfasura activitatea cum ar trebui fiind schimbarea managementului, care ar conduce la stoparea pierderilor financiare.

Provincia, lovita mai puternic de pretul gigacaloriei

In ciuda scandalului gigacoloriei, bucurestenii se pot considera norocosi. In Capitala se plateste unul din cele mai mici preturi pentru gigacalorie.

In Constanta, de exemplu, primarul Radu Mazare a anuntat ca pretul va fi de 150 lei/gigacalorie, fata de 119 lei, iar apoi 137 de lei, cat s-a platit in sezonul 2000/2010. Potrivit lui Mazare, pretul a crescut din cauza majorarii taxei pe valoarea adaugata.

Cel mai mare pret il vor avea de suportat locuitorii Bacaului, unde gigacaloria va creste de la 272 lei, in 2009, la 285,76 lei, in aceasta iarna.

De asemenea, brailenii vor plati 265 de lei/gigacalorie, in loc de 165 cat a fost anul trecut, iar timisorenii 256 de lei, comparativ cu 182 de lei.

In Cluj, pretul va ramane neschimbat in acest an, de 165 de lei pe gigacalorie.

De altfel, romanii ajung sa plateasca mai mult pentru agentul de termoficare decat locuitorii unor tari europene ce au venituri mult mai mari.

Potrivit unui studiu al firmei de consultanta A.T. Kearney, Romania are un pret pe gigacalorie cu aproximativ 18 la suta mai mare fata de media europeana.

Astfel, daca in Romania pretul mediu este 60 de euro, in Danemarca, Olanda, Belgia si Luxemburg, pretul este intre 52 si 36 de euro.

Citeste si:
Firea, un nou atac la adresa lui Nicușor Dan pe tema încălzirii din Capitală: „Noul tarif total pentru gigacalorie este aproape dublu; Nicușor Dan minte”
Firea, un nou atac la adresa lui Nicușor Dan pe tema încălzirii din Capitală: „Noul tarif total pentru gigacalorie este aproape dublu; Nicușor Dan minte”
Ministrul Familiei Gabriela Firea a lansat joi, 20 ianuarie, un nou atac la adresa primarului Capitalei Nicușor Dan, afirmând că preţul căldurii în Capitală va sări în aer, după ce noul...
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Fostul lider PNL, Ludovic Orban, susţine că nu a fost implicat în achiziţiile făcute de compania UNIFARM sau de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) în perioada pandemiei....