Tari unde factura la curent poate fi negativa - incasezi, in loc sa platesti

Miercuri, 05 Februarie 2014, ora 23:40
11186 citiri
Tari unde factura la curent poate fi negativa - incasezi, in loc sa platesti

Nu este un secret faptul ca energia elctrica poate fi vanduta la bursa ca orice alta marfa. Si se vinde. Din asta, traiesc in fond "baietii destepti" de peste tot.

In Europa, de exemplu, retelele electrice sunt interconectate din motive justificate tehnic, care vizeaza siguranta cotinuitatii in alimentare. Odata interconectat, nu e mare lucru sa "vinzi" cand ai excedente, sa cumperi cand duci lipsa sau si una si alta cand te pricepi sa faci o afacere profitabila, scrie Factroom.

Bursa europeana functioneaza neintrerupt, iar fenomenul este cu atat mai activ, cu cat in Europa exista un numar mare de surse alternative - vant, soare, bio - care ofera adesea energie preferata de beneficiari, iar alteori energie mai iefitna decat cea conventionala.

Adesea, natura favorizeaza asemenea surse. Cu titlu de exemplu, la sfarsitul anului 2012, Europa s-a confruntat cu neobisnuite capricii ale naturii: furtuni si vijelii. Pentru agricultura, ele au fost paguboase, dar sub aspect energetic erau binevenite ca surse ieftine de energie, de care a profitat din plin cine a avut dotarile necesare.

In Franta si Germania, productia de curent electric neconventional a inregistrat cea mai mare crestere din toata existenta sa si, intrucat furtunile sunt adesa insotite si de ploi, au trebuit depuse eforturi deosebite pentru a nu depasi nivelele maxime ale barajelor.

Cum? Simplu: producand mai multa energie, erai nevoit sa reduci pretul si, in aceste conditii sa tentezi orice client, capabil s-o foloseasca.

In asemenea situatie, vanzatorul de curent este dispus sa ofere la "preturi negative", fiind mai avantajat atunci cand iti plateste el tie curentul pe care il consumi, decat atunci cand nu consumi deloc si-i faci paguba.

De obicei, in asemenea situatii, furnizorul se opreste in momentul cand pretul a ajuns la zero, dar asta nu insamna ca jocul nu continua, iar cei doi pot ajunge intr-o asemenea dificultate incat numai pretul negativ ar rezolva-o.

Fireste, toate aceste considerente sunt valabile in cazul consumatorilor industriali, unde sunt transportate cantitati mari de energie si unde pretul acesteia influenteaza simtitor afacerea.

Consumatorii casnici cumpara de obicei energie provenita dintr-o singura sursa, neconventionala. Dar si in cazul lor, oricine isi poate instala in principiu o centrala eoliana care daca, la un moment dat produce un exedent de energie, il poate furniza in retea, incasand contravaloarea, cu unele conditii:

Unu. Se fie autorizat pentru producerea de energie.

Doi. Se produca energie la parametri tehnici crespunzatori retelei electrice careia ii livreaza.

Trei. Sa livreze in cadrul unui contract in prealabil incheiat, ale carui conditii sa le respecte.

Un naiv se incurca la atatea conditii si poate chiar se lasa paguas. Dar baieii detepti le rezolva pe toate trei.

Citeste si:
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
Ministerul Afacerilor Externe a reacționat vineri seară, 20 mai, după o postare a preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, în care a transmis că prioritatea sa este să îi reprezinte pe toţi...
Cum au ajuns românii din Diaspora să voteze AUR. Antropolog: George Simion este fix simbolul clasei mijlocii deprivate de globalizare
Cum au ajuns românii din Diaspora să voteze AUR. Antropolog: George Simion este fix simbolul clasei mijlocii deprivate de globalizare
Votanții AUR sunt motivați de „nemulțumirea pe care o simt că alții câștigă mult mai mult decât ei de pe urma globalizării”, argumentează antropologul Radu Umbreș într-o analiză...