Zi de iarnă în mijlocul toamnei. Zonele unde a nins ca-n povești, iar temperaturile au scăzut sub limita înghețului FOTO VIDEO

Marti, 20 Septembrie 2022, ora 17:05
7965 citiri
Zi de iarnă în mijlocul toamnei. Zonele unde a nins ca-n povești, iar temperaturile au scăzut sub limita înghețului FOTO VIDEO
A nins la munte FOTO: captură Salvamont

Vremea a devenit deosebit de rece la munte, iar în zonele înalte a nins marți, 20 septembrie. Imagini fascinate cu prima ninsoare din luna septembrie au fost postate pe rețelele de socializare.

Stratul de zăpadă consistent nu a pus momentan probleme mari turiștilor, însă autoritățile îi îndeamnă pe turiști să fie prudenți.

”Prima ninsoare la munte spre sfârșitul celei de a doua decade a lunii septembrie nu este tocmai o surpriză, dar un strat de zăpadă destul de consistent este un eveniment meteorologic remarcabil chiar și pentru astfel de regiuni.

În nordul Carpaților Orientali ninsorile au coborât în zilele din urmă până spre 1.200 m altitudine, iar la peste 1.500 m s-a așternut în cursul ultimei nopți un strat de zăpadă de câțiva cm așa cum se poate vedea aici la stația meteorologică Rarău (Conf. dr. Lucian Sfîcă; Foto: Veronica Ciobanu)”, se arată pe contul de Facebook ”Meteo Moldova”.

Imagini spectaculoase au fost înregistrate și pe Vârful Omu din Munții Bucegi.

Și în masivul Rarău a nins în noaptea de luni spre marți.

”Totul a devenit alb, ca urmare a temperaturilor scăzute și a precipitațiilor care au căzut. Meteorologii au anunțat temperaturi scăzute pentru întreg județul Suceava, iar la altitudini mai mari de 1.500 de metri se anunțau posibile ninsori, ceea ce s-a și întâmplat. Vremea rea se menține și zilele următoare, astfel încât nu este exclus să apară și alte episoade similare”, scrie Monitorul de Suceava.

A venit iarna și la Brașov. Zăpada s-a așezat într-un strat consistent pe Vf. Postăvaru.

Salvamontiștii îi sfătuiesc pe turiștii care se aventurează în aceste zone să fie deosebiți de precauți.

”Având în vedere temperaturile scăzute din ultima perioadă precum și intensificarea precipitațiilor din zona montană, salvatorii montani din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont Brașov, serviciu aflat în subordinea Consiliului Județean Brașov, vă recomandă să vă informați despre starea vremii înainte de a porni la drum și să vă echipați corespunzător!

Pentru parcurgerea traseelor turistice la altitudini de peste 1600 m vă sfătuim să folosiți echipament adecvat sezonului de iarnă!

Vă recomandăm să aveți mereu în rucsac următoarele lucruri:

  • o geacă împotriva vântului, un polar și o pelerină de ploaie;

  • lanternă frontală și baterii de rezervă;

  • hartă + busolă;

  • briceag multifuncțional;

  • baterie externă pentru telefon;

  • folie de supraviețuire;

  • provizii de hrană;

  • o sticlă de apă și un baton energizant;
  • ”, au transmis salvamontiștii din Brașov.

Cu o seară înainte a nins și pe Transfăgărășan.

”Vă recomandăm să circulați cu prudență pe Transfăgărășan. Ninge la peste 1800 m altitudine. Pe carosabil s-a depus un strat de aproximativ 3cm de zăpadă, temperatura este de -3 grade.

Dacă vă aventurați și pe potecile de munte, echipați-vă corespunzător!”, se arată într-o postare a Salvamont Brașov.

Vreme urâtă, cu vânt și ploi în mai multe zone din țară. Va cădea și grindină
Vreme urâtă, cu vânt și ploi în mai multe zone din țară. Va cădea și grindină
Meteorologii anunţă ploi în sudul, centrul şi estul ţării, până vineri dimineaţă la ora 06.00. De asemenea, la munte, la peste 1.500 de metri altitudine, vor fi precipitaţii sub formă...
Alerte de vreme rea. Se anunță ploi în aproape toată țara
Alerte de vreme rea. Se anunță ploi în aproape toată țara
ANM anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, 24 aprilie, dar şi precipitaţii mixte la munte. De asemenea, meteorologii au emis un cod galben de precipitaţii...
#prima ninsoare munte, #ninsoare septembrie Romania, #varful Omu, #Rarau, #prognoza meteo, #zapada Transfagarasan , #meteo