Cum au acaparat trei personaje întreaga scenă politică dintr-un mare oraș, făcând PSD-ul irelevant în fostul său fief electoral

Miercuri, 28 Februarie 2024, ora 03:40
18373 citiri
Cum au acaparat trei personaje întreaga scenă politică dintr-un mare oraș, făcând PSD-ul irelevant în fostul său fief electoral
Mihai Chirica, Costel Alexe, Marius Bodea Foto: colaj Facebook

Traseismul politic nu este nicidecum o noutate pe scena din România, iar pregătirea alegerilor din 2024 nu face excepție. Situația de la PNL Timiș sau altele din țară sunt amplu dezbătute, însă la Iași, PSD pierde teren chiar în pline discuții legate de o alianță PNL-PSD pentru alegerile locale.

PNL Iași a anunțat că nu va face liste comune cu PSD, iar USR pare să fie cel mai puternic partid de opoziție. Numele care au acaparat politica din Iași nu s-au schimbat în ultimele două, chiar trei campanii electorale.

Conducerile partidelor mainstream din Capitală au privit Iași ca pe un oraș condus de personalități stabile în funcții, care trebuie atrase în competiția națională.

Unde a greșit PSD Iași?

Unul dintre cei mai vocali oponenți ai primarului Mihai Chirica a fost actualul senator PSD Maricel Popa, fost președinte timp de șase ani al organizației județene. După formarea alianței PNL-PSD, acesta și-a dat demisia, în luna mai a anului trecut, și a preferat să lase la conducere "tinerii".

Între Mihai Chirica și Maricel Popa a existat un conflict încă de pe vremea când erau ambii aleși PSD. După ce, în urma declarațiilor sale, Mihai Chirica a fost dat afară de către conducerea în fruntea căreia se afla Liviu Dragnea atunci, Maricel Popa i-a anticipat următoarea mișcare.

“Chirica este cu un pas în PNL. El niciodată n-a făcut politica PSD, nici măcar când a candidat. Probabil aşa a primit ordin de undeva, a devenit anti-PSD. El nu este membru PSD şi nu a fost niciodată cu sufletul, doar a profitat de o anume poziţie să devină primar. PSD l-a ajutat să devină primar", spunea liderul PSD Iași în 2022.

Mihai Chirica a câştigat Primăria în anul 2016, după ce a candidat pe listele PSD, fiind exclus din acest partid în anul 2018, în urma criticilor formulate cu ocazia protestelor împotriva OUG 13.

Problema cu intrarea în PNL era la vremea respectivă Marius Bodea, președintele PNL Iași, deputat, care fusese contracandidatul lui Chirica la primărie și fost director al Aeroportului din Iași.

Printre apropiații acestuia se aflau și Răzvan Timofciuc sau Costel Alexe care era președinte la filiala județeană a PNL.

Cei doi mari competitori pentru primărie sunt aceiași și acum. Din nou, PSD nu are un candidat destul de puternic, iar anunțul nici nu a fost făcut în acest sens. Tinerii despre care amintea Maricel Popa nu sunt foarte cunoscuți.

Marius Bodea, senator USR, este, patru ani mai târziu, desemnat candidat la primărie din partea USR și scenariul se repetă.

Parte din PNL trece la USR. Cum sunt anihilate conducerile partidelor

După aproape opt ani de precampanie pentru primărie, după ce Marius Bodea s-a prezentat ca fiind candidatul PNL la alegerile locale din Iași, Ludovic Orban, președintele PNL, decide pentru alegerile din 2020 să îl sprijine pe Mihai Chirica. Marius Bodea nu mai are posibilitatea să pregătească o altă strategie, iar Mihai Chirica este ales pentru un nou mandat.

Marius Bodea se alătură, cu apropiații săi, Răzvan Timofciuc și alții, nemulțumiți de alegerea conducerii centrale a PNL, partidului USR.

Doar că Răzvan Timofciuc este dat afară din USR și devine în decurs de câteva luni viceprimar și se alătură echipei Chirica.

Răzvan Timofciuc a fost un critic vehement al edilului Mihai Chirica în ultimii ani, acesta din urmă recunoscând în şedinţa de plen relaţia tensionată pe care a avut-o cu Timofciuc.

”Propunerea mea, în calitate de primar, cunoscând oarecum şi traiectoria politică, şi conţinutul discursului pe care l-a avut de-a lungul timpului, pe care nu-l putem şterge, dar asta nu înseamnă că nu putem merge mai departe, este Răzvan Timofciuc”, a afirmat primarul Mihai Chirica.

Iată însă ce spunea primarul despre consilierii PNL în 2019 și în special despre noul său viceprimar:

„(...) analfabeți, vorbește într-o altă limbă pe care nici el nu o înțelege (...) în fiecare ședință are câte un pachet de dume parcă ar fi fratele geamăn al lui Dăncilă, parcă sunt născuți amândoi din aceeași mamă. (...) că de fapt este un titlu de carte scrisă de un profesor ieșean care a fost și decanul Facultății de Filosofie: Mama proștilor rămâne mereu însărcinată. Da, sună a glumă, dar e o realitate care te doare. (...)

Câtă lipsă de bilă poți să ai pentru că sunt niște interese meschine ale liderului tău politic adică deputatul zero (deputatul PNL Marius Bodea n.r.) Noi avem câte două - trei nulități care bușesc proiecte importante pentru orașul nostru și va trebui să facem ceva.", sunt replici din extrasele unei ședințe de Consiliu Local din 1019, potrivit Newsweek.ro.

Cosette Chichirău, președinte USR Iași decide să își alcătuiască o nouă formațiune politică pentru că nu reușește să demonstreze în sondajele interne că este pregătită pentru o candidatură la primărie. Pe când Marius Bodea devine candidatul desemnat, chiar dacă este în USR de doar patru ani.

Ciucă sprijină candidaturile lui Costel Alexe și ale lui Mihai Chirica în ciuda dosarelor penale

Președintele PNL Nicolae Ciucă a declarat cu ocazia vizitei de la Iași din 24 ianuarie că problemele primarului şi preşedintelui CJ Iaşi ajunse în instanţă nu afectează imaginea partidului, potrivit Ziarului de Iași.

Primarul Iașiului are un dosar din aprilie 2023, procurorii DNA acuzându-l că, alături de alți oameni din instituție, au permis unei firme să construiască un bloc mai mare decât permite legislația. Acuzațiile formulate sunt de complicitate la fals intelectual şi complicitate la abuz în serviciu. În 2021, Mihai Chirica a fost trimis în judecată într-un alt dosar, pentru infracțiunea de abuz în serviciu, dar în ianuarie 2023 magistrații Judecătoriei Bârlad au oprit procesul invocând prescripția, după o decizie a Curții Constituționale, potrivit b1.ro.

Costel Alexe a ajuns pe la al treilea dosar și el, a fost acuzat de Agenția Națională de Integritate de fals în declarații și mai are două dosare penale pe rolul instanțelor. Fostul ministru al Mediului, Costel Alexe, a fost trimis în judecată de DNA în dosarul în care e acuzat că a luat mită tone de tablă.

Președintele CJ Iași a mai fost trimis în judecată și într-un alt dosar, pentru abuz în serviciu, fiind acuzat că a numit fără concurs un consilier de cabinet, detașat ulterior manager la Școala Populară de Artă din Iași, potrivit Ziarul de Iași.

Totuși președintele PNL nu s-a arătat dispus să primească în PNL primari de la PSD.

„Sunt partide care îşi pierd din relevanţă, iar noi am anunţat că suntem deschişi pentru ceea ce înseamnă coagularea dreptei în politica din România”, a răspuns el arătând că PNL, „partid de 149 de ani reprezintă axul central a ceea ce înseamnă politica de dreapta în România”, a declarat Nicolae Ciucă.

Ieșenii vor avea de ales și anul acesta între aceleași seturi de nume ca și la ultimele două alegeri deși majoritățile și procentele de încredere ale partidelor s-au schimbat drastic.

Exemplele de traseism nu se termină aici, alt exemplu fiind medicul Tudor Ciuhodaru, europarlamentar ales pe listele PSD va candida la primărie din partea AUR, sau Diana Șoșoacă, aleasă senator pe listele AUR care a anunțat că va candida din partea SOS.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#primar Iasi, #alegeri locale, #PNL, #PSD, #USR , #Stiri Mihai Chirica